Krisrecept
I kris eller krig behöver vi ändra våra matvanor. Köp sådant som du äter i vanliga fall och som uppfyller kraven på bra mat för kriser. Det är viktigt att ha mat hemma för en vecka.
Checklista för bra krismat
- har lång hållbarhet
- behöver inte kyl eller frys
- kräver lite eller inget vatten vid tillagning
- går snabbt att laga, viktigt om du lagar mat på spritkök
- ger mycket energi. Vid en längre kris är det viktigt att komplettera med nötter och torkad frukt för att få tillräckligt med energi.
Het svamppasta (4 portioner)
Ger mycket energi och är lagad på mat med lång hållbarhet.
En näve torkad svamp
1 gul lök
6 deciliter snabbmakaroner
Salt och peppar
Chiliflakes
Matolja till stekning
Cirka 1 liter vatten
Blötlägg svampen i cirka en timme. Häll lite olja i en kastrull och fräs löken. Använd spritkök vid elavbrott. Tillsätt svampen och stek. Häll i makaroner och fyll på med vatten och salta. Om du har ont om vatten kan du återanvända det som svampen blötlades i. Häll av, krydda med salt, peppar och chiliflakes och ät.
Korvrulle med paprikamajjo (4 portioner)
Lagas utan vatten och el och kan ätas direkt.
1 burk konserverad korv
1,5 deciliter majonnäs tub/burk
1 burk ajvar
1 paket tortillabröd
1 burk syrade grönsaker
Några nypor rostad lök
Skär upp korven i slantar. Blanda majonnäs och ajvar i en skål och stryk ett lager på ett tortillabröd. Lägg på korv, grönsaker och rostad lök. Rulla ihop och ät.
Pasta med tomat- och linssås (4 portioner)
6-8 deciliter okokt snabbpasta
2 burkar krossade tomater
1 tetra röda linser (färdigkokta)
2- 3 matskedar olja
2-3 matskedar tomatpuré
2 grovt rivna morötter
1 pressad vitlöksklyfta, alternativt vitlökspulver
1 buljongtärning
1-2 teskedar torkade örtkryddor
salt och svartpeppar
Koka upp vatten till pastan. Koka pastan i 3 minuter, eller det som står på pastaförpackningen. Häll olja i en kastrull eller stekpanna. Stek morötterna och vitlök någon minut under omrörning. Lägg sedan i tomaterna, buljong, tomatpuré och låt koka någon minut. Avsluta med att lägga i linserna. Smaka av såsen med salt och svartpeppar och andra torkade kryddor efter smak.
Receptet kan också lagas i en och samma kastrull. Minska då mängden pasta något och tillsätt cirka 2 deciliter vatten.
Pastan är en del av Livsmedelsverkets menyförslag vid kriser.
Recepten nedan kommer från Svenska Lottakårens satsning på modern krismat.
Grilla
Kräver varken el eller vatten. Oändliga kombinationer utifrån tillgång och matpreferenser.
Protein: Bönbiffar, ärtfärs, fisk eller viltkött
Kolhydrater: Potatis, bröd
Ogrässallad: Löktrav, spansk körvel, kers/kirskål, maskrosblad
Sås: Tomatsås (hacka färsk eller torkad oregano, salvia,
timjan blanda med salt, peppar och krossad tomat).
Myntasås (dela färska eller torkade myntablad, blanda
med havregurt salt och peppar).
Toast/varma mackor
Gammalt bröd smakar bättre om det värms upp. Den mesta restmaten fungerar bra att lägga i din toast.
Tomater
Ost (står sig bra i rumstemperatur)
Valfri krydda från din kryddträdgård
Det finns toastjärn att använda till öppen eld och grill. Går också bra att steka lätt i olja på ditt gasol/spritkök.
Råkostsallad (rawfood)
Dressing:
Hampaolja (eller rapsolja), persiljesalt (lätt att göra själv, eller färsk persilja och salt), rosenkvittenmust (nordisk citrusfrukt) eller äppelcidervinäger.
Protein och fett:
Hasselnötter eller valnötter (båda växer i Sverige).
Sallad:
Rädisor, löktrav, tusensköna (liten blomma som är vanlig i gräsmattor), kirskål (kers), maskrosblad, ramslök, mâchésallad.
Blanda dressingen väl. Lägg ingredienserna till salladen i en skål, klipp eller skär om det behövs. Häll dressingen på salladen och toppa med nötterna.
Efterrätter
Smulpaj (6 portioner)
Smulpaj är en efterrättsklassiker som sätter guldkant på vardagen. Går att äta både tillagad och rå.
1,5 deciliter havregryn
1,5 deciliter mjöl
100 gram margarin (eller smör)
0,5 deciliter socker eller honung
Rabarber, jordgubbar, blåbär, lingon på sommarhalvåret. Äpplen på vinterhalvåret.
Dela frukten och lägg i en form. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen och lägg ovanpå. Grädda över öppen eld eller i din vedspis.
Även gott rått om det inte finns tillgång till uppvärmning. Till pajen är det gott med exempelvis havremjölk, havregrädde och vaniljsås (finns som pulver).
Bovete à la dessert med kardemummaskorpa
2 deciliter bovetekärnor
4 deciliter vatten
2 deciliter havrebaserat alternativ tillmatlagningsgrädde (10 procent fetthalt)
0,5 tesked salt
1 -2 matskedar honung
4 matskedar sylt (valfri smak)
4 stycken kardemummaskorpor
Skölj bovetekärnorna noggrant och låt rinna av i en sil. Mät upp vatten i en kastrull, tillsätt salt och bovetekärnorna. Låt sjuda på låg värme under lock, under omrörning, tills nästan allt vatten kokat in. Tillsätt havrebaserat alternativ till matlagningsgrädde och honung. Fortsätt sjuda under lock och under omrörning på låg värme tills bovetekärnorna blivit mjuka, cirka 10–15 minuter. Låt svalna.
Fördela i portionsskålar och toppa med valfri sylt och
servera med kardemummaskorpa.
Frukost och mellanmål
Te
Te görs på blad som du plockat och torkat, till exempel vinbärsblad, brännässla eller hallonblad. Koka upp vatten, lägg i någrablad och låt de dra en stund innan du dricker.
Havregrynsgröt (1 portion)
2 deciliter vatten
1 deciliter havregryn
1 kryddmått salt
Blanda alla ingredienser. Koka upp, sänk värmen och låt det småputtra tills gröten är lagom tjock. Rör om då och då. Servera med mjölk eller vegetabiliskt alternativ, sylt, färska bär, frukt eller överbliven kräm.
Overnight oats (2 portioner)
Kall gröt som funkar utmärkt att göra i ordning dagen innan.
2 deciliter havregryn
2 deciliter havredryck (havredryck kan stå varmt i månader innan den öppnas)
0,5 tesked salt
Blanda ingredienserna. Häll upp i var sitt glas eller små skålar. Låt stå kallt i två timmar eller över natten i rumstemperatur. Förslag på topping: Kanel, torkade aprikoser, torkade eller färska bär.
Tips på andra mellanmål:
- Knäckebröd med hasselnötskräm/valnötssmör
- Ägg är ett bra alternativ om du har tillgång till eld så att du kan koka dem. Står sig ett tag i rumstemperatur.
Senast granskad: 16 september 2022