Till innehåll på sidan

Kurser och föreläsningar om hemberedskap

Du som vill ha en föreläsning om hemberedskap för grannskapet, skolklassen eller arbetsplatsen kan hitta den här.

Vem utbildar människor i hemberedskap?

Antingen frivilliga försvarsorganisationer eller andra organisationer som har löpande uppdrag från MSB att hålla både kortare och längre utbildningar. Det kan också vara forskningsprojekt där MSB finns med som referenspunkt eller finansiär, eller helt fristående aktörer. Här listas några som äger rum under 2024. Utbildningarna kan vara digitala eller i form av besök i er verksamhet.

Målgrupp: Familj och privatpersoner

Sköt dig själv: Stärker din förmåga att klara dig och din familjs behov i en kris. Deltagarna träffas på plats, får möta en kommunrepresentant och arbeta i grupp. 

Till Svenska Lottakåren

Din trygghet: Vad vi själva kan göra för överlevnad i kris och för att förebygga skador och olyckor i vardagen. Anpassas av instruktören till aktuell målgrupp. 

Till Civilförsvarsförbundet

För din säkerhet: Grundläggande kunskaper om var man hittar information vid kriser och att stärka sin förmåga att ta hand om sig själv och sina nära. 

Till Försvarsutbildarna

Målgrupp: Grannar

Krisberedskap - är du förberedd: En vägledning från Medborgarskolan. Ge dig själv, familj, vänner och grannar förutsättningarna för att klara dig igenom en allvarlig händelse eller kris.

OBS: HSB producerar just nu ett material för grannar i samråd med MSB. Materialet delas ut till boende i HSB under 2024.

Till Medborgarskolan

Målgrupp: Personer med assistans

Projekt krisstöd: En digital utbildning och andra material som kan användas som stöd före, under och efter en kris till alla uppdrag inom personlig assistans.

Till Intressegruppen för Assistansberättigade (IFA)

Målgrupp: Barn och unga

Klara krisen: Om hur man ska skydda sig, sin familj och sina djur samt smarta tips till krisådan. 

Till Svenska Blå Stjärnan

Instruktörsledda kurser i hemberedskap för barn. Genom lek och aktivitet lär sig barnen att lösa behovet av ljus, värme och vatten. 

Till Civilförsvarsförbundet

Var beredd - inte rädd: Studieförbundet Bilda utbildar ledare och deltagare i scoutverksamhet och andra ungdomsförbund i hur man kan hantera allvarliga händelser och kriser. 

Till Bilda

För din säkerhet: Försvarsutbildarna har en omfattande ungdomsverksamhet där de erbjuder kunskap, gemenskap och utmaningar inom både försvar och krisberedskap.

Till Säkerhetspolitisk grundkurs (Försvarsutbildarna)

Demokratisk beredskap: En interaktiv workshop om vilket ansvar du har när samhället drabbas av en kris och vad som menas med demokratisk beredskap. 

Till Svenska Lottakåren

Målgrupp: Grupper utomhus

Krisvis: Friluftsliv och krisberedskap hör ihop. Det finns många likheter mellan att klara sig en vecka på fjället och en vecka hemma utan el. 

Till Friluftsfrämjandet

Hör av dig om du vet fler aktörer och utbildningar: beredskapsveckan@msb.se.

Senast granskad: 22 mars 2024

Till toppen av sidan