Civilplikt inom kommunal räddningstjänst
För att öka Sveriges möjlighet att planera och förstärka personalförsörjningen inom totalförsvaret har civilplikten aktiverats inom räddningstjänsten.
På den här sidan
Detta sker genom regeringsbeslut och ändring i förordningen (1995:238) om totalförsvarsplikt. Vidare gavs MSB från den 19 januari 2024 rollen som bemanningsansvarig myndighet genom en ändring i samma förordning.
MSB har ansvar för att utreda personers möjligheter att skrivas in för civilplikt inom räddningstjänst. De personer som kan skrivas in för civilplikt ska genomföra repetitionsutbildning och därefter kommer Plikt- och prövningsverket krigsplacera dem som civilpliktig i räddningstjänst, antingen som räddningsperson eller som räddningsbefäl.
Personer som har genomgått relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller MSB och har kompetens för räddningstjänstuppgifter kommer att sökas ut och kontaktas via brev för genomgång av så kallad annan utredning.
För dig som ska genomföra repetitionsutbildning för civilplikt inom kommunal räddningstjänst
Som civilpliktig i kommunal räddningstjänst kommer du att vara krigsplacerad av MSB och ha en inställelseplats i en kommunal krigsorganisation i det län där du är folkbokförd. Det innebär att du ska utföra uppgifter knutna till det kommunala räddningstjänstuppdraget.
Din tjänstgöring kommer att anpassas efter din kompetens och förutsättningar av den räddningstjänstorganisation som du krigsplaceras hos.
Du kommer att kallas till en tio dagars repetitionsutbildning som avser att stärka din förmåga att genomföra uppgifter som civilpliktig inom kommunal räddningstjänst vid höjd beredskap. Repetitionsutbildningen kommer att genomföras på MSBs skolverksamhet på Sandö och Revinge.
Kallelse till repetitionsutbildningen kommer att skickas ut 180 dagar före inställelsedatum.
Medicinska bedömningsgrunder för civilpliktiga inom räddningstjänst
Reglemente – Bestämmelser om repetitionsutbildningen för civilpliktiga i räddningstjänsten
Undrar du över något?
Nedan hittar du frågor och svar om civilplikt inom kommunal räddningstjänst.
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till MSB:s kontaktcenter via annanutredning@msb.se eller via MSB:s växel, 0771-240 240. Via ett knappval kommer du till kontaktcentret.
Allmänt om repetitionsutbildning
-
Vad innebär repetitionsutbildning?
En 10 dagars utbildning för de personer som har identifierats som tillgängliga för civilplikt inom kommunal räddningstjänst.
Repetitionsutbildningarna genomförs på MSB:s utbildningsorter Sandö och Revinge.
-
När börjar repetitionsutbildningarna?
Den första gruppen om 30 personer kommer att genomföra repetitionsutbildning under 10 dagar i september 2024 på Sandö. Under hösten 2024 genomförs totalt 10 omgångar med repetitionsutbildning, vilket omfattar totalt 300 personer.
-
Hur lång är repetitionsutbildningen?
Repetitionsutbildningen omfattar 10 dagar i följd. Inget uppehåll för helgdagar kommer att göras.
-
Var krigsplaceras man efter repetitionsutbildningen?
MSB är bemanningsansvarig myndighet för de individer som repetitionsutbildas och de som skrivs in kommer vara krigsplacerade hos MSB. Efter att individen genomfört repetitionsutbildning kommer denne få en krigsplaceringsorder där det står koden till förbandet/enheten och vart personen ska inställa sig och vilken i vilken befattning man krigsplaceras. I dagsläget finns det två befattningar – räddningsperson och räddningsbefäl.
I varje län finns det utpekade räddningstjänster som kommer vara mottagare av de civilpliktiga, i Stockholm finns det tre värdräddningstjänster, i Västra Götaland två stycken och i Skåne två stycken.
I största möjliga mån sker placering i det län man är folkbokförd.
-
Vilka är värdräddningstjänsterna?
I varje län finns en utpekad räddningstjänst som kommer vara mottagare av de civilpliktiga som är folkbokförda i det länet. I Stockholm kommer det finnas tre värdräddningstjänster, i Västra Götaland två stycken och i Skåne två stycken.
-
Var i landet kommer repetitionsutbildningarna att genomföras?
MSB:s utbildningsplatser där repetitionsutbildningarna genomförs ligger i Revinge i Skåne samt på Sandö i Ångermanland.
-
Vad kommer utbildningen innefatta?
Olika utbildningsmoment som avser att stärka din förmåga att genomföra uppgifter som civilpliktig inom kommunal räddningstjänst vid höjd beredskap.
-
Finns det olika inriktningar på repetitionsutbildningen?
Nej.
-
Kan man byta om man inte vill vara på tilldelad räddningstjänst?
Plikt- och prövningsverket skickar inställelseorder till den enskilde civilpliktige om vilken värdräddningstjänst man är knuten till vid höjd beredskap. Ansökan om förflyttning gör man till Plikt- och prövningsverket.
Till dig som blivit kallad till repetitionsutbildningen
-
Vad innehåller repetitionsutbildningen?
Den tillför de grundläggande kunskaperna om arbete i räddningstjänst i aspekten av krig och den lagstiftning som då träder i kraft för räddningstjänsten utifrån LSO, folkrätt.
Utbildningen ska ge grundläggande kunskaper för egen säkerhet, riskbedömning och taktiskt uppträdande i krig, grundläggande kunskaper om ammunitions- och minhantering, storskaliga flera pågående bränder och urban sök och räddning. Inom akut omhändertagande ska fokus ligga på krigsskadevård och säkerhet.
-
Kommer man att rökdyka under repetitionsutbildningen?
Nej.
-
Om man är utbildat befäl, ska man göra samma repetitionsutbildning som brandmän?
Repetitionsutbildningen kommer att rikta sig till alla som någon gång under de senaste 10-20 åren genomgått någon utbildning på MSB eller Räddningsverket. I vissa övningsmoment kommer de som utbildats till befäl få agera befäl över grupper.
-
Vad händer om jag blir sjuk under repetitionsutbildningen?
Vid sjukdom som kräver hemgång avbryts utbildningen och en ny kallelse kommer vid senare tillfälle.
-
Vad händer om jag avviker från repetitionsutbildningen?
Totalförsvarsplikten innebär att en civilpliktig är skyldig att fullgöra utbildning och tjänstgöring. Om man inte gör det kan man bli straffad med böter eller fängelse.
-
Kan man byta om man inte vill vara på tilldelad räddningstjänst?
Plikt- och prövningsverket skickar inställelseorder till den enskilde civilpliktige om vilken värdräddningstjänst man är knuten till vid höjd beredskap. Ansökan om förflyttning gör man till Plikt- och prövningsverket.
-
Hur begär man uppskov från repetitionsutbildningen?
Om du anser att du inte kan göra din repetitionsutbildning kan du söka uppskov hos Plikt- och prövningsverket.
Ekonomi och resor
-
Hur mycket är dagsersättningen under repetitionsutbildningen?
Dagersättning beräknas och betalas ut av Försäkringskassan enligt SGI (sjukpenningsgrundad inkomst).
-
Hur betalas ersättningen ut?
Försäkringskassan betalar ut dagersättningen efter genomförd repetitionsutbildning.
För att få dagpenning måste du först anmäla dina inkomstuppgifter och konto på Försäkringskassans webbplats.
-
Kan man få ekonomiskt stöd för kostnader under repetitionsutbildningen?
Syftet med det ekonomiska stödet är framförallt för att hjälpa de totalförsvarspliktiga som drabbas extra hårt ekonomiskt när de ska göra repetitionsutbildningen.
Enligt praxis kan du få ekonomiskt stöd om du och din familj inte kan upprätthålla en skälig levnadsnivå på grund av att:
- Familjen förlorar inkomst på grund av problem med barntillsyn, exempelvis när den andre föräldern måste ta ledigt från sitt arbete.
- Familjen får extra utgifter för barntillsynen, exempelvis höjd avgift, ekonomisk ersättning till anhörig eller någon annan som tar hand om barnet.
- Du förlorar inkomst eftersom du måste ta ledigt från arbetet för extra resdagar i samband med in- och utryckning till utbildningen.
- Du har låg dagpenning exempelvis på grund av att du studerar eller är arbetslös.
-
Hur bokas resor till repetitionsutbildningen?
Du har rätt till fri resa tur och retur mellan den plats där du är folkbokförd och tjänstgöringsplatsen. Du bokar din resa hos SJ med en bokningskod som finns i din kallelse.
-
Får jag ta mig till repetitionsutbildningen i egen bil?
Ja, men ingen ekonomisk ersättning kommer att utgå.
Arbetsgivare
-
Vad händer om min arbetsgivare inte beviljar ledigt för min repetitionsutbildning?
En anställd har rätt att vara ledig från sin ordinarie arbetsgivare för att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret. Lagen är tvingande till den anställdas fördel, vilket ger rätt till ledighet från det ordinarie arbetet.
-
Jag har en anställd som kallats till utbildning. Måste jag bevilja ledighet?
Ja det måste du. I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här kan från det kalenderår man fyller 16 till slutet av det kalenderår man fyller 70 år kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Civilplikt inom räddningstjänst är en form av totalförsvarsplikt.
-
Utgår lön från arbetsgivaren under tiden?
Nej, lön från arbetsgivaren utgår inte, men arbetsgivaren måste bevilja ledighet. Den kan inte neka ledighet för repetitionsutbildning
-
Vad händer om min arbetsgivare inte beviljar ledigt för min repetitionsutbildning?
En anställd har rätt att vara ledig från sin ordinarie arbetsgivare för att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret. Lagen är tvingande till den anställdas fördel, vilket ger rätt till ledighet från det ordinarie arbetet.
-
Om jag har ett brandkonsultföretag och mina anställda blir krigsplacerade inom kommunen, hur ska jag göra då?
Då beviljar man ledighet för repetitionsutbildningen.
Graviditet och föräldraskap
-
Jag är ensamstående förälder, jag kan inte vara borta 10 dagar - vad gör jag?
Du kan söka uppskov hos Plikt- och prövningsverket.
Kontakta dem på arende@pliktverket.se eller 0771-244030
-
Jag är gravid eller ammande och har blivit kallad till repetitionsutbildning. Vad gäller?
MSB avråder starkt att genomföra repetitionsutbildning av försiktighetsprincip i samband med graviditet, amning och IVF-behandling. Det finns moment i repetitionsutbildningen som kan medföra förhöjda risker genom strålning och rök. Ansökan om uppskov ska göras till Plikt- och prövningsverket.
-
Jag är under pågående IVF-behandling och har blivit kallad till repetitionsutbildning.
MSB avråder starkt att genomföra repetitionsutbildning av försiktighetsprincip i samband med graviditet, amning och IVF-behandling. Det finns moment i repetitionsutbildningen som kan medföra förhöjda risker genom strålning och rök. Ansökan om uppskov ska göras till Plikt- och prövningsverket.
-
Om både jag och min partner är krigsplacerade i händelse av höjd beredskap vem tar hand om vårt/våra barn?
Kommunen ansvarar för barnomsorgen vid höjd beredskap och krig och att den fungerar även på andra tider än kontorstid.
-
Vem tar hand om mitt barn i händelse av krig?
Som en del av totalförsvaret ska personer som jobbar inom barnomsorg eller skola arbeta där även vid förhöjd beredskap.
För räddningstjänsterna
-
Vad kan räddningstjänsten göra för att förbereda sig för att ta emot de krigsplacerade inom civilplikt för kommunal räddningstjänst?
Det finns en webbutbildning anpassad för räddningstjänsten.