Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 30 september 2024 , Klockan 07:30

I oktober Tänker vi säkert – och agerar smart

I morgon startar informationssäkerhetsmånaden och informationssatsningen Tänk säkert. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten hos privatpersoner och småföretagare om vikten av ett säkert beteende på internet.

Informationssatsningen Tänk säkert drivs av MSB och Polisen i samarbete med drygt 20 andra aktörer från både privat och offentlig sektor och riktar sig till privatpersoner och företag med upp till tio anställda där privatliv och företagande hänger nära ihop. Genom handfasta, tydliga och konkreta tips vill informationssatsningen hjälpa målgrupperna att undvika risker och fallgropar och få ett säkrare uppkopplat liv och företagande.

Ett allt mer uppkopplat och digitalt samhälle ger många möjligheter men innebär också fler risker och fallgropar.

- Informations- och cybersäkerhet ligger i dag högt uppe på agendan, både på europeisk, nationell och lokal nivå och insikten att detta är en viktig pusselbit för Sveriges säkerhet har kommit med det förändrade säkerhetsläget och ett alltmer digitalt samhälle. Men i många delar av samhället behöver medvetenheten och kunskapen om säkerhet bli bättre, för att alla ska kunna bidra till ett säkrare Sverige, säger Sara Svensson, projektledare på MSB.

Tre olika teman

Årets Tänk säkert fokuserar på tre olika teman:

  • nätfiske och skadlig kod,
  • digital identitet,
  • säkrare på nätet.

MSB kommer under månaden publicera tre filmer där vi samtalar med Polisen, Stöldskyddsföreningen och CERT-SE (Sveriges nationella Computer Security Incident Response Team) om hur man som privatperson och småföretagare kan skydda sig och hur man bör bete sig på internet.

- Det finns även checklistor, råd, informationsfilmer och webbutbildningar riktade just till målgrupperna och Tänk säkert kommer på olika sätt och i olika kanaler uppmärksamma vikten av informationssäkerhet hos samhället i allmänhet och målgrupperna i synnerhet under hela oktober, säger Sara Svensson.

Kompetensbrist

Under månaden kommer MSB även att uppmärksamma samhällets kompetensbrist på informations- och cybersäkerhetsområdet. De flesta sektorer i Sverige, inte minst inom samhällsviktig verksamhet, har i dag svårt att rekrytera personal med kompetens på området vilket gör det svårt att leva upp till dagens krav på ökad informations- och cybersäkerhet. Bristen finns i flera olika yrkeskategorier, som till exempel CISO, IT-säkerhetsansvariga och NIS-inspektörer, och MSB vill belysa den och uppmuntra fler att välja den yrkesbanan.

msb.se/tanksakert

Till toppen av sidan