Nyhet
Publicerad: 12 december 2024 , Klockan 15:44

Förslag till ny modell ska möjliggöra produktionsomställning vid kris

Företagens produktion av försörjningsviktiga varor och tjänster är avgörande vid kris och höjd beredskap. Företagen behöver en tydlig kontaktväg, tillgång till relevant information och tvåvägskommunikation med myndigheter.

Tillväxtverket och MSB har därför på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag på en modell för en sammanhållen funktion för information som ska stödja företagens produktionsomställning vid kris eller höjd beredskap. Förslaget bygger på en nätverksstruktur som ska stärka samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Tillväxtverkets och MSB:s rapport innehåller även den information som företagen bedömer att de behöver inför och vid en produktionsomställning.

Förmågan att hantera företagens förfrågningar och erbjudanden behöver också stärkas genom nationell samordning med tydligt ansvar och mandat.

Förslaget består av en nationellt samordnande funktion där såväl företag som myndigheter enkelt kan kommunicera sina behov och erbjudanden, vilket ska underlätta en smidig och effektiv omställning av produktionen.

- När vi ger samlad och anpassad information gör vi det enklare för företagen att snabbt få kännedom om till exempel samhällets behov, lägesbild och finansiering vid en kris. Detta minskar tiden och resurserna som krävs för att kunna ställa om produktionen, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

Modellen inkluderar även stöd från myndigheter och andra aktörer med särskild kompetens inom produktionsomställning. Företagen får hjälp att navigera rätt i komplexa processer, vilket också bidrar till att omställning kan ske på ett effektivt och korrekt sätt.

Tillväxtverket och MSB rekommenderar regeringen att utse MSB som ansvarig för den nationellt samordnande funktionen.

- Det vore ett naturligt uppdrag för oss på MSB utifrån vår roll i beredskapssystemet där vi utvecklar och stödjer arbetet med att stärka det civila försvaret, säger Mikael Frisell, generaldirektör på MSB.

För att undvika parallella strukturer bygger förslaget på det befintliga beredskapssystemet där produktionsomställning som beredskapsåtgärd behöver ingå, samtidigt som en ny beredskapssektor behöver utses inom industri, bygg och handel.

Företag som har förmåga att snabbt och effektivt ställa om produktionen vid kris och höjd beredskap kan både stödja samhället och få nya affärsmöjligheter.

Uppdrag att stärka privat-offentlig samverkan avseende försörjningsberedskap, Fö2023/01775

Till toppen av sidan