Transportskydd är brottsskydd
Här finns vägledning och information om bestämmelserna om transportskydd vid transport av farligt gods på väg och järnväg. Det beskrivs också varför bestämmelserna finns och hur de kan tillämpas i praktiken. Du hittar även tips, råd och exempel på sådant som kan vara bra att tänka på i arbetet med transportskydd.
Bestämmelserna om transportskydd ställer krav på alla aktörer som är involverade i transport av farligt gods, från lastning och transport av godset till lossning och terminalhantering. Ett bra transportskydd förutsätter en hög medvetenhet om vilka risker som finns eller kan uppkomma i samband med transport.
Vilken skyddsnivå som är rimlig beror till stor del på vilka risker som är förenade med farorna hos det gods som transporteras, hur stöldbegärligt det är och vilka mängder det rör sig om.
MSB2270, 2024
Den här vägledningen innehåller information om bestämmelser som finns gällande transportskydd vid transport av farligt gods på väg och järnväg, varför bestämmelserna finns och hur de kan tillämpas i p...
Checklistor från vägledningen
I vägledningen finns det ett par checklistor med förslag för lastning/lossning och hur du upprättar en skyddsplan. Här kan du ladda ner och spara enbart checklistorna.
Förslag på checklista vid lastning/lossning (pdf)
Förslag på checklista för upprättandet av skyddsplan (pdf)
Om transportskydd i ADR-S och RID-S
I föreskrifterna för transport av farligt gods på väg samt på järnväg finns det bestämmelser om transportskydd och övervakning.