Ladda ner innehåll för sociala medier och stödmaterial - Beredskapsveckan
MSB:s utbildnings- och stödmaterial för Beredskapsveckan 2024. Du hittar bland annat filmer för sociala medier, bilder, utskriftsvänligt material och konkreta övningar. Använd det som passar er.
På den här sidan
Filmer för sociala medier (Sju Dagar)
Filmer för publicering i stories/händelser
Sju kortfilmer, en för varje veckodag, anpassade för publicering i stories/händelser på sociala medier (Facebook/Instagram) under Beredskapsveckan. Varje film lyfter ett konkret tips inom krisberedskap och uppmanar tittarna att besöka sin kommuns hemsida för mer information och aktuella aktiviteter under veckan.
Observera att dessa filmer endast är anpassade för stories/händelser och ska alltså inte publiceras i det "vanliga" flödet.
Gör så här: 1) Ladda ner filmerna genom att högerklicka på filerna nedan och välj "Spara som". 2) Gå sedan till "lägg till/skapa händelse" högst upp på din profils konto på Instagram/Facebook. 3) Välj filmen för rätt dag och tryck på publicera/ladda upp. 4) Klart! Nu finns händelsen uppe på ditt konto i 24 timmar.
Kriskalendern
Kriskalendern består av tolv korta filmer med en tillhörande stillbild och inläggstext för varje månad. Varje film fokuserar på ett tema inom beredskap, till exempel mat, värme och kommunikation.
OBS! September månads inlägg är gjort för att dela veckan innan Beredskapsveckan, det vill säga någon av dagarna 16-22 september.
Mall för lokalt pressmeddelande
Mall för lokalt pressmeddelande, kan anpassas med kommunens aktiviteter under Beredskapsveckan.
Mall för lokalt pressmeddelande
Utskriftsvänligt material
MSB-material som är enkla att skriva ut på vanlig skrivare och som kan delas ut under aktiviteter, möten eller användas i skola och som personalaktiviteter.
Smakprov från nya "Om krisen eller kriget kommer": Checklista Mat
MSB bjuder på en ny checklista om mat från den uppdaterade broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som skickas till alla hushåll i november 2024. Listan ger tips på mat som mättar, ger bra energi och går att förvara länge. Den efterfrågas ofta, så tipsa lokala handlare, krögare och skolmåltidsverksamhet.
I samband med att denna delas ut, går det bra att berätta att det kommer en uppdaterad broschyr från MSB senare i höst. Den distribueras till alla hushåll vecka 47.
Affischer med beredskapstips
Affischer i A3-format för att skriva ut och sätta upp på lämpliga platser för invånare, besökare eller anställda att ta del av. Fem olika motiv och budskap. Finns både som tryckfärdiga PDF:er och som Indesign-filer för att ni själva ska kunna addera er logotyp om ni vill.
Vikfoldern "Sju dagar"
En vikfolder med ett sju dagars-scenario med lärande och praktiska tips. Foldern finns inte att beställa i tryckt form men möjlighet finns för kommuner, länsstyrelser, regioner och frivilliga försvarsorganisationer att sätta sin egen logga på materialet och trycka själva eller skriva ut.
I foldern finns en QR-kod som leder till det webbaserade utbildnings- och övningsverktyget som också heter Sju dagar.
Den utskrivbara versionen kan skrivas ut på vanlig skrivare och vikas på längden till ett långsmalt format där dag 7 hamnar på baksidan.
Vikfolder för utskrift (på svenska)Vikfolder för utskrift (på lätt svenska)Vikfolder för utskrift (på engelska)
Vikfolder för tryck (på svenska)
Vikfolder för tryck (på engelska)
Illustrationer
Enkla illustrationer från vikfoldern Sju dagar.
Faktablad på många språk
De här faktabladen är utskriftsvänliga och finns på olika språk.
-
Faktablad: Vår beredskap för matbrist
MSB och Livsmedelsverket har tagit fram faktabladet Vår beredskap för matbrist. Det kan delas ut under lokala aktiviteter eller användas som underlag för möten och diskussioner. Faktabladet kommer i flera språkversioner, lätt svenska, samt teckentolkad.
Vår beredskap för matbrist : Information på lätt svenskaVår beredskap för matbrist : engelsk versionVår beredskap för matbrist : spansk versionVår beredskap för matbrist : farsisk versionVår beredskap för matbrist : arabisk versionVår beredskap för matbrist : somalisk versionVår beredskap för matbrist : polsk versionVår beredskap för matbrist : tigrinsk versionVår beredskap för matbrist : turkisk version
Broschyren Om krisen eller kriget kommer
Broschyren finns översatt till många olika språk och kan användas i utbildning, aktiviteter eller för utdelning. En uppdaterad version kommer i november, det vill säga efter Beredskapsveckan, så denna gäller fortfarande.
Ladda ned broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på olika språk
Roll-ups och beachflaggor
Två olika original för roll-ups respektive beachflaggor. En med texten "Beredskapsveckan" och en med texten "Du är en del av Sveriges beredskap". Båda har MSB:s logotyp och möjligheten finns för aktörer att sätta sin egen logotyp bredvid. Måtten för beachflaggan är 820x2400. Kontakta ett tryckeri för att beställa roll-ups eller beachflaggor.
Original för två olika roll-ups (zip)
Original för två olika beachflaggor (zip)
Här kan du se hur filerna ser ut:
Filmer om hemberedskap
MSB:s långkörare! Fem olika kortfilmer där armbryterskan Heidi Andersson visar hemberedskap och krislåda. Finns också att ladda ner med engelsk eller svensk text.
Bilder/foton
Foton på grannar, radiolyssnande, skyddsrum, trygghetspunkt, grillning i mörker, skafferi, odling med mera. Fria att använda men ange "Foto: Melker Dahlstrand, MSB" vid användning.
Foton från en nedsläckt butik där man betalar med kontanter.
Foto på krislåda. Fria att använda men ange "Foto: Thomas Henrikson, MSB" vid användning.
Utbildningsmaterial
Här finns olika typer av material för skolundervisning eller för andra sammanhang.
Webbutbildning: Hemberedskap - sju dagar
Öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och din bostadsort. Webbutbildningen Sju dagar tar cirka 15 minuter att genomföra.
Till webbutbildningen Sju Dagar
Scenarier
Tre olika scenarier som kan användas för att läsa högt för en grupp, som underlag för diskussion, att iscensätta eller skriva vidare på. Framtagna av MSB tillsammans med Försvarshögskolan.
Tipspromenad / quiz
Tio lärande frågor som passar alla åldrar. Frågorna rör egenberedskap, vad som är bra att ha hemma och hur samhället kan fungera i kris. I slutet finns en öppen utslagsfråga. Till tipspromenaden kan du skriva ut frågorna en och en.
Filmserie och övning: Rädd eller beredd?
Rädd eller beredd? är ett utbildningsmaterial för till exempel skolor, föreningar och arbetsplatser. Materialet består av en filmserie och en scenarioövning, båda fördjupar innehållet i broschyren "Om krisen eller kriget kommer".
Utbildningsmaterial: Rädd eller beredd?
Skolmaterial om krisberedskap: Diskussionsduk
Ett skolmaterial för elever 12-16 år med målet att eleverna ska känna att de själva kan påverka sin situation genom att vara mentalt förberedda på en krissituation. Till materialet hör en lärarhandledning och en elevpresentation.
Skolmaterial
För elever 12-16 år.
Råd till privatpersoner
Direkta råd till privatpersoner finns på en separat del av msb.se. Länka gärna till och använd texter från dessa sidor inför och under Beredskapsveckan.