MSB har nu överlämnat budgetunderlag 2026-2028 till regeringen
Budgetunderlaget utgår från det faktum att Sveriges totalförsvarsförmåga behöver stärkas och utvecklingstakten för det civila försvaret skyndsamt öka. Ett väpnat angrepp mot Sverige eller våra allierade kan inte uteslutas.
Regeringen lyfter i totalförsvarspropositionen det som särskilt angeläget att stärka förmågan inom civilt försvar och att de åtgärder som ger störst förmågehöjande effekt på kort sikt ska prioriteras. Redan påbörjade satsningar behöver fortsätta och förstärkas ytterligare.
- Vi ser tydligt att det nu sker en snabb utveckling i det civila försvaret. Samtidigt finns det höga förväntningar och krav på en fortsatt skyndsam utveckling, och det osäkra säkerhetsläget ökar kraven ytterligare. Mot den bakgrunden lyfter MSB både behov av förstärkningar genom bidrag till aktörer inom civilt försvar och behov att stärka MSB i sin samordnande och stödjande roll, säger Mikael Frisell, generaldirektör MSB.
Några nedslag i vad MSB lyfter i sitt budgetunderlag 2026-2028
MSB i sin samordnande och stödjande roll
Det finns ett behov av att samla, stödja och driva arbetet i det civila försvaret i den skyndsamma utveckling som nu ska ske. Regeringen lyfter fram MSB:s nyckelroll som samordnande och den samlande representanten för det civila försvaret. För att MSB ska kunna verka i sin roll finns behov av förutsättningsskapande åtgärder.
Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen
I händelse av krig ska civilbefolkningen skyddas. Det civila försvaret behöver ha förmåga att bereda skydd, rädda nödlidande och ombesörja vård. Skyddet av civilbefolkningen är viktigt för upprätthållandet av försvarsviljan. De viktiga samhällsfunktionerna räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen behöver fortsatt utvecklas.
Försvarsvilja och värna om Sveriges nationella säkerhet
Det finns behov av åtgärder för att öka kunskapen hos allmänheten gällande totalförsvar och den egna beredskapen. Åtgärder skulle kunna genomföras med utökad finansiering till MSB, dels för att kunna verka i sin stödjande roll men även genom ökade bidrag till civilsamhällets aktörer.
Försörjningsberedskap och samhällsviktig verksamhet
Samhällets förmåga till omställning är en förutsättning för att uthålligt kunna försvara landet under en längre period av allvarlig säkerhetspolitisk kris eller krig. Förmågan att upprätthålla en nödvändig försörjning vid krigsfara och krig har utvecklats endast i begränsad omfattning under det senaste året. I budgetunderlaget äskar MSB medel för att säkerställa att viktiga arbeten kan fortgå innan ett formellt ansvar för försörjningsberedskapen beslutas.
Stärkt förmåga till samverkan och ledning
För att säkerställa uthållighet och en robust förmåga till samverkan och ledning över tid behöver förmågehöjande insatser och investeringar genomföras. Prioriterat är investeringar i ledningsplatser och signalskydd.
Budgetunderlag 2026 - 2028 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap