Övningsinriktning
Övningsinriktningen är ett viktigt verktyg för aktörsgemensam inriktning av samverkansövningar.
Övningsinriktningen tas fram av MSB i dialog med aktörerna i Nationellt forum för samordning av samverkansövningar (NAFS). Den tydliggör de förmågor som är prioriterade att öva i samverkansövningar. Myndigheter som planerar samverkansövningar ska utgå från övningsinriktningen. Övningsinriktningen revideras under fördjupningsperioderna.
-
Övningsinriktning 2022-2026
I januari 2022 togs beslut om den nya övningsinriktningen. Inriktningen gäller för samverkansövningar på nationell och regional nivå samt för övningar inom EU och internationellt där svenska myndigheter deltar aktivt.
Övningsinriktningen som gäller 2022-2026 har tagits fram i dialog med Nationellt forum för inriktning och samordning av övningar (NAFS). Som underlag för inriktningen har aktörerna bland annat utgått ifrån analyser av utvärderingsresultat från genomförda samverkansövningar mellan 2016-2020.
Övningsinriktningen har reviderats under 2024.
Frågor och svar
-
Vilken är målgruppen för övningsinriktningen?
- Samtliga aktörer inom krisberedskapssystemet (både offentliga och privata).
-
Hur kan min organisation använda Övningsinriktningen praktiskt vid en övning?
- Övningsinriktningen ska vara ett praktiskt stöd genom att identifiera vilka förmågor som ska övas. Beskrivningarna ska vara ett stöd i framtagandet av mål och syfte för egna övningar, men även för att identifiera roller, uppgifter och aktiviteter som kan övas.
-
Måste min organisation följa övningsinriktningen?
- Utveckling av övningsinriktningen sker i samverkan med aktörerna i NAFS. Den baseras på behov av åtgärder inom krisberedskap och civilt försvar och ska följas för att få effekt i systemet för att stärka samhällets samlade förmågeutveckling.
Myndigheterna ska vid samverkansövningar som de är ansvariga för, formulera syfte och mål med stöd av sin behovsanalys och denna övningsinriktning. Men de kan utifrån sin behovsanalys även formulera ytterligare syften och mål och öva andra aspekter inom sina ansvarsområden än de som anges i detta beslut.
-
Måste vi öva allting som står i övningsinriktningen?
- Nej, ni utgår från er organisations behov för att identifiera vad som är prioriterat att av utveckla och därmed öva.
-
Vad är det för skillnad på övningsinriktningen och övningsstrategin?
- Övningsstrategin beskriver hur övningsverksamheten ska samordnas, övningsinriktningen beskriver vad som ska övas.