Att arbeta som skorstensfejare
De flesta människor säger sotare, men det officiella namnet på yrket är skorstensfejare. I Sverige finns cirka 1 500 skorstensfejare.
Filmer om skorstensfejarutbildningen och yrket
MSB:s 20 veckor långa grundutbildning till skorstensfejare ger dig examen och möjlighet att arbeta i yrket. Du kan även läsa vidare till skorstensfejartekniker.
I den långa versionen av filmen presenteras utbildningarna och hur det är att arbeta som skorstensfejare och skorstensfejartekniker.
I den korta versionen av filmen presenteras grundutbildningen till skorstensfejare och hur det är att arbeta som skorstensfejare.
Efterfrågade kunskaper
Skorstensfejares kunskaper blir allt mer efterfrågade. Brandskydd, energirådgivning och bra miljö inne och ute är viktiga områden i samhället och i skorstensfejares arbete.
Här kan du läsa Lena Miekley berätta om arbetet som skorstensfejare.
-
För Lena har sotaryrket alltid varit en barndomsdröm.
För Lena har sotaryrket alltid varit en barndomsdröm. Hon kommer ihåg när hon var liten och sotaren kom hem till dem för att sota rent kakelugnen och senare braskaminen. Hon tyckte att det var något häftigt och spännande med sotarna med sina svarta kläder och sotiga händer.
Efter studenten bestämde sig Lena för att ta upp skorstensfejardrömmen och sökte en praktikplats på ett sotningsföretag i Kalmar och fick platsen. Praktikperioden på tre månader var en mycket lärorik tid då hon fick följa med yrkeskunniga skorstensfejare och lära sig om yrket. Det som Lena uppskattade mest var att hon fick följa med flera olika skorstensfejare på sin arbetsdag och på det sättet fick hon lära sig att man kunde lösa samma arbetsuppgifter på många olika sätt. På det sättet lärde hon också vad som passade henne bäst.
Efter praktikperioden fick Lena anställning på sotningsföretaget och därför valde hon att utbilda sig till skorstensfejare och sökte sig till grundutbildningen för skorstensfejare i Rosersberg. Efter att ha tagit examen flyttade Lena tillbaka till Kalmar och återupptog sitt jobb på det sotningsföretag som hon tidigare gjort sin praktikperiod.
Det bästa med jobbet enligt Lena är att få vara på höga höjder och vara ute på landsbygden där man kommer ut mycket. Hon gillar att stå på tak och njuta av utsikten. Hon är inte heller rädd för att smutsa ner sig. Det hon också gillar är friheten under ansvar, att få åka bil till olika uppdrag som ska lösas under dagen. Vissa dagar kan det bli hektiskt och uppemot 20 objekt om dagen, i varje fall om det handlar om att göra rent skorstenar. Handlar det om att göra imkanalsrengöring på restauranger så jobbar man oftast som par och det jobbet tar oftast ett par timmar per objekt, då blir det kanske 3-4 uppdrag om dagen eller till och med en heldag på samma ställe.
Förutom variationen i arbetsuppgifterna så uppskattar Lena också det kollegiala i jobbet. Att ta en fika på morgonen med kollegorna och gå igenom uppdragen innan dagens arbetspass och ha det trevligt tillsammans. Mot slutet av dagen händer det ofta att kollegorna ringer varandra för att kolla hur de ligger i fas med sina uppdrag och om någon behöver hjälp. Man hjälps åt om det behövs och det är en god sammanhållning mellan kollegor.
Det tråkiga på jobbet kan vara arga kunder eller arga hundar och på sommarhalvåret getingar. En kund kan ha en dålig dag och en hund kan hoppa på en, och så taksäkerheten förstås som ibland kan vara bristfällig. Ibland är man lite dum eller snäll och tar sig upp ändå fast man inte borde och då kan det lätt hända olyckor. Så man behöver verkligen tänka på arbetsmiljön och sin egen säkerhet säger Lena.
Men för det mesta så är kunderna trevliga och man kan till och med bli bjuden på fika, i synnerhet på landsbygden.Om Lena skulle rekommendera yrket till andra så svarar hon att är du inte höjdrädd och inte rädd för kryp så skulle jag absolut rekommendera skorstensfejaryrket, det är väldigt fritt och du kommer ut mycket och får träffa väldigt många olika människor vilket är mycket givande.