Till innehåll på sidan

Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap med start 2025

För att kunna söka grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) måste du först ha fått anställning inom den kommunala räddningstjänsten som räddningstjänstpersonal i beredskap eller deltidsbrandman som det också kallas.

Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap med start 1 januari 2025

  • Information om avvikelse för kommande kurstillfällen

    Kalmar, Jönköping och Växjö kurs 1 och 2:

    Kurs 1 och 2 på dessa orter kommer att genomföras enligt 2024 års upplägg och kursplan. Detta innebär att kurs 1 har 10 närträffsdagar och kurs 2 har 15 närträffsdagar.

    Grib K2 i Kalmar har avvikande tider på grund av helgdagar. Kursen startar 3/4 och kommer att ligga till och med vecka 17. Slutdatum för kursen blir då 25/4.

    Sundsvall kurs 1:
    Grib K1 i Sundsvall kommer ha avvikande kurstider. De 3 närträffsdagarna under andra kursveckan är förlagda tisdag till torsdag. Måndag under andra kursveckan är inte en kursdag.

    Kurserna det gäller:
    Sundsvall 2504 250120 – 250130
    Sundsvall 2535 250825 - 250904

    Helsingborg kurs 1:
    Grib K1 i Helsingborg kommer ha avvikande kurstider. De 3 närträffsdagarna under andra kursveckan är förlagda tisdag till torsdag. Måndag under andra kursveckan är inte en kursdag.

    Kurserna det gäller:
    Helsingborg 2509 250224 – 250306
    Helsingborg 2535 250825 - 250904

    Hallstahammar kurs 2:
    Grib K2 i Hallstahammar med start 12/5 kommer ha avvikande kurstider på grund av helgdagar.  Kursen kommer att ligga hela vecka 20 och 21, vecka 22 måndag till onsdag, samt måndag till tisdag vecka 23.
    Slutdatum för kursen blir då 3/6.

Anmäl dig till (Grib) - kurs 1

Anmäl dig till (Grib) - kurs 2

Mer information om Grib kurs 1 i räddningstjänstens egen regi

  • Andra sökande

    MSB kan efter prövning även anta sökande som organisatoriskt ingår i kommunens räddningstjänstverksamhet utan att vara anställd i den kommunala räddningstjänsten. Detta kan ske genom att en skriftlig kopia av räddningstjänstavtalet som har upprättats mellan Industribrandkår och kommunal räddningstjänst skickas in till MSB i samband med anmälan till Grib-utbildningen sker.

  • Bidrag till kommuner

    Efter avslutad och godkänd Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap - Grib utbetalas en schablonersättning till kommunen som bidrag till studerandes kostnader i samband med utbildningen.

    Schablonersättningen delas in i fyra nivåer beroende på avstånd mellan kommunen och utbildningsplatsen:

    • Nivå 1: 12 000 kronor om avståndet understiger 200 km
    • Nivå 2: 13 000 kronor om avståndet överstiger 200 km
    • Nivå 3: 14 000 kronor om avståndet överstiger 400 km samt för studerande från Gotland
    • Nivå 4: 15 000 kronor om avståndet överstiger 600 km

    Nivåerna beräknas på avståndet mellan räddningstjänstens huvudort och utbildningsplatsen.

    Ersättningen utbetalas endast för studerande som är anställda som räddningstjänstpersonal i kommunal beredskap och som ska arbeta som deltidsbrandmän. 

    Studerande får mat och boende om avståndet mellan kommunens huvudort och utbildningsplatsen är mer än 50 km. Om det finns särskilda skäl kan MSB godkänna mat och boende även vid kortare avstånd. Samtliga studerande får fri lunch under utbildningen.

  • Information om Fortbildningstjänsten

    För att du ska nå det inledande webbkurspaket som tillhandahålls via Fortbildningstjänsten behöver räddningstjänsten som du är anställd av, skapa ett konto för dig i Fortbildningstjänsten.

    Webbkurspaketet når du som deltagaren från dag 1 i din anställning förutsatt att din räddningstjänst har skapat ett konto i Fortbildningstjänsten för dig. MSB startar inga konton.

Ut­bild­ning­ens struk­tur

Utbildningen är 6 veckor och uppdelad i två kurser

  • Kurs 1, Kommunal räddningstjänst, 3 veckor
  • Kurs 2, Räddningsinsatsen, 3 veckor

Utbildningen förutsätter full närvaro. Studietider är måndag-fredag kl. 08:00 - 17:00.

Kurs 1 Kommunal räddningstjänst

Delkurs A: Introduktion till yrkesrollen, 2 dagar webbkurspaket i Fortbildningstjänsten.

Studierna inleds med delkurs A-Introduktion till yrkesrollen. Kursen genomförs via MSB:s plattform för webbkurser, Fortbildningstjänsten. Du som studerande planerar genomförandet i samråd med din räddningstjänst. Kursen syftar till att skapa en förståelse för yrkesuppdraget och de olika arbetsuppgifter som du kommer ställas inför. Dessutom kommer du utveckla grundläggande kunskaper inom ämnesområdena brand, räddning, akut omhändertagande, farliga ämnen och området övergripande yrkesrollen som bland annat innehåller juridik och Rakel.  

Delkurs A genomförs via egen dator hemifrån.

Delkurs B: Yrkesrollen i teori och praktik

Studierna fortsätter med delkurs B-Yrkesrollen i teori och praktik. Kursen genomförs som distansutbildning 5 dagar, direkt följt av 3 dagars närträff. Kursen syftar till att fortsätta utveckla kunskaper och färdigheter inom ämnesområdena brand, räddning, akut omhändertagande, farliga ämnen, hälsa och livsstil samt området övergripande yrkesrollen.

Delkurs B, genomförs på ett antal olika regionala utbildningsplatser i landet.

Delkurs C: Praktik i räddningstjänst

Praktikdelen i kurs 1 kan genomföras antingen före eller efter delkurs B-yrkesrollen i teori och praktik, det väljer du i samråd med din räddningstjänst när ni planerar för din utbildningstid. Kursen syftar till att utveckla kunskaper och färdigheter om den egna räddningstjänstens arbete och utrustning kopplat till ämnesområdena brand, räddning, akut omhändertagande och farliga ämnen. Dessutom behandlas typer av personlig skyddsutrustning räddningstjänstpersonal använder kopplat till olika risker inom yrkesutövningen.

Delkurs C genomförs hos din egen räddningstjänst.

Kurs 2 Räddningsinsatsen, 3 veckor

Kursen knyter ihop de kunskaper och den färdighet du fått med dig under kurs 1 och syftar till att ge dig förutsättningar att utveckla kompetens att genomföra en räddningsinsats av typen vanligt förekommande olyckor.

Kurs 2 genomförs på ett antal olika regionala utbildningsplatser i landet.

Observera! Kurs 2 måste påbörjas inom 2 år efter det att kurs 1 startade.

Efter genomgången och godkänd kurs 2 utfärdas ett utbildningsbevis från MSB som ger möjlighet att söka fortbildning och vidareutbildning inom MSB:s utbildningssystem.

Påbörja grundutbildning direkt efter anställning

Utbildningen ska påbörjas inom kort efter anställning i räddningstjänsten och syftet är att den anställde ska utbildas innan operativt arbete påbörjas fullt ut. utbildningsstarten initieras av den räddningstjänst där du är anställd genom att du får tillgång till ett konto i Fortbildningstjänsten.

Be­hö­rig­het

För att bli antagen till utbildningen måste du ha anställning som räddningstjänstpersonal i beredskap inom kommunal räddningstjänst.

MSB kan efter prövning även anta dig som organisatoriskt ingår i kommunens räddningstjänstverksamhet även om du inte är anställd där. Det kan ske genom ett räddningstjänstavtal som har upprättats mellan industribrandkår och kommunal räddningstjänst.

Anmälan och antagning

Anmäl dig till kurs 1 via kurssidan. När det finns en aktiv anmälan till kurs 1 kan du därefter anmäla dig till kurs 2 via dess kurssida.
Du kan bara anmäla dig till en kurs 2 som är förlagd tidigast 12 veckor och som senast 2 år efter kursstart för kurs 1. Så fort det finns en aktiv anmälan till kurs 1 så kan du anmäla dig till kurs 2.

Observera att du aldrig kan bli antagen till kurs 2 innan dess du är godkänd på din kurs 1.

För att stödja dig och din räddningstjänst i planeringen av utbildningsinsatsen finns följande dokument:

Utbildningsprocess Grib

Exempel på planering:

  1. Boka kurs 1 och kurs 2 samtidigt eller separat. (Minst 12 veckor mellan kurs 1 och 2)
  2. Har gjort kurs 1 i gamla systemet, och boka kurs 2 i nya system. Följ vanlig rutin för kurs 2. Behöver vara godkänd i kurs 1 för att bli antagen till kurs 2.

Frågor och svar om Grib

Till toppen av sidan