Trygghetspunkter – en introduktion (webbkurs)
Kursen syftar till att ge dig förutsättningar att utveckla kunskaper om hur kommuner kan utveckla och arbeta med trygghetspunkter som en del av den kommunala beredskapen.
Detaljer
Målgrupp
Webbkursen vänder sig i första hand till personer som arbetar i en kommun och har ansvar och uppgifter inom krisberedskap och civilt försvar. Kursen kan också vara lärorik för andra som vill få grundläggande kunskap om arbetet med trygghetspunkter.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kostnad
Kursen är avgiftsfri.
Ta del av kursen
Till webbkurs Trygghetspunkter – en introduktion
Bakgrund
Trygghetspunkter är en typ av särskilda samlingsplatser med funktioner som kommuner kan etablera för att ge stöd till människor i Sverige vid krissituationer och samhällsstörningar, som till exempel naturkatastrofer, höjd beredskap och ytterst krig.
Dessa platser kan tillgodose behov som enklare förnödenheter, information och kommunikationsmöjligheter. Kommunerna kan förbereda sig genom att planera och organisera trygghetspunkter eller liknande stöd- och särskilda samlingsplatser i förväg.
Trygghetspunkter ersätter inte en god hemberedskap utan finns för de tillfällen när hemberedskapen inte räcker till. Trygghetspunkternas primära roll är att ge stöd till de mest utsatta vid en samhällsstörning, till exempel vid el- eller värmeavbrott.
Den här webbkursen är framtagen av MSB i samverkan med Försvarshögskolan som en introduktion och som stöd till aktörer som arbetar med trygghetspunkter.
Vid tidpunkten för framtagande av webbkursen pågick flera utredningar inom området som i framtiden kan påverka vad dessa platser kallas. I webbkursen används genomgående termen trygghetspunkter.
Kursplan Trygghetspunkter – en introduktion
Om kursen
Under kursen behandlas huvudsakligen följande innehåll:
- trygghetspunkter som en del av Sveriges beredskap
- olika aktörers ansvar och roller
- process i fem steg för behovsanalys och planering
- utrustning och aktivering av trygghetspunkter
- vikten av social hållbarhet i arbetet med trygghetspunkter
- lärdomar från internationella och nationella händelser
Upplägg och omfattning
Webbkursen består av sex kapitel och varvar fakta med filmer, interaktiva uppgifter och reflektionsfrågor. Kursen beräknas ta en (1) timme att genomföra.
Deltagaren rekommenderas också att avsätta tid efter avslutad kurs, för att ta tillvara kursens innehåll i förhållande till det egna arbetet och den egna organisationen.
Webbkursen är framtagen för att genomföras vid dator och kräver ett stabilt nätverk.