Joniserande strålning och strålskydd
Joniserande strålning grundkurs utvecklar en grundläggande förståelse för joniserande strålning och strålskydd. Webbkursen består av tre olika kurser innehållande totalt 13 olika moduler.
Detaljer
Målgrupp
Webbkursen vänder sig till dig som har en roll inom den svenska kärnenergiberedskapen, arbetar inom räddningstjänst eller av andra anledningar behöver kunskap om joniserande strålning och strålskydd.
Kostnad
Kursen är avgiftsfri.
Den här webbkursen utvecklar en grundläggande förståelse för joniserande strålning och strålskydd. Modul 2-11 är förkunskapskrav för kurserna ”Den Svenska kärnenergiberedskapen” och ”Strålskydd inom den Svenska kärnenergiberedskapen”.
Kurs 1 tar cirka 40 minuter att genomföra, kurs 2 tar cirka 4 timmar och kurs 3 cirka 3 timmar och 30 minuter att genomföra. Total tidsåtgång för hela webbkursen är cirka 8 timmar och 10 minuter.
Webbkurserna på msb.se genomförs helt utan inloggning och MSB sparar inte dina personuppgifter. För de webbkurser där det går att skriva ut ett kursintyg behöver du själv skriva in ditt namn innan du sparar ner intyget. MSB har därför inte möjlighet att i efterhand återhämta dessa uppgifter om vem som genomfört kursen.
-
Kurs 1
Kurs 1 består av Modul 1 - Kort om strålskydd.
Detta är en sammanfattande version av grundutbildningen för joniserande strålning. Kursen ger dig grundläggande kunskaper för att kunna förstå och hantera risker vid en händelse med radioaktiva ämnen. Du får kunskaper om viktiga begrepp som strålslag, halveringstid och aktivitet. Kursen tar även upp hur man mäter strålning och strålskydd.
-
Kurs 2
Kurs 2 består av 11 olika moduler (modul 2-11) och är en grundutbildning i sin helhet för att kunna gå vidare med kurser inom svensk kärnenergiberedskap. Modul 2-11 utgör förkunskapskrav för kurserna ”Den Svenska kärnenergiberedskapen” och ”Strålskydd inom den Svenska kärnenergiberedskapen”.
-
Kurs 3
Kurs 3 består av Modul 12 - Arbetsledaren.
Kursen ger dig som är arbetsledare kunskaper för att kunna leda och fördela arbetet på ett säkert sätt vid en radiologisk eller nukleär olycka. Kursen tar upp ämnen som arbetsmiljöansvar samt vad man ska göra före, under och efter insatsen.