Grib - Kurs för examinator delkurs 1C
En examinator i Grib är en person anställd inom den kommunala räddningstjänsten som efter att ha genomgått MSB:s certifierade kurs har fått i uppgift att verka som examinator inom delkurs 1C, Praktik i räddningstjänst.
Detaljer
Målgrupp
För dig som arbetar på räddningstjänsten och ska verka som examinator inom delkurs 1C, Praktik i räddningstjänst.
Förkunskaper
För att antas till kursen ställs vissa krav på den sökandes behörighet. Den
sökande ska ha:
1. anställning inom kommunal räddningstjänst,
2 a. genomgått MSB:s handledarkurs inom området skydd mot olyckor innehållande Gribspecifik del, eller
2 b. genomgått handledarutbildning i Grib.
Kostnad
Utbildningen är avgiftsfri.
Vänligen observera: De kompletterande utbildningstillfällena den 7 januari, 14 januari samt 28 januari 2025 är endast till för befintliga examinatorer 1B.
På grund av tekniskt fel står dessa tillfällen som 1,5 dagar, men följande tider gäller:
7 januari: 13:00-15:00
14 januari: 9:30-11:30
28 januari: 9:30-11:30
-
Information till landets räddningstjänster
Du som är examinator måste förnya behörigheten inför Grib 2.0
2025
I samband med att MSB utvecklat Grib inför 2025 så har det också inneburit att examinationerna i delkurs 1B (blivande 1C), Praktik i räddningstjänst, reviderats och delvis förändrats. För att upprätthålla rättssäkra, kvalitativa och likvärdiga bedömningar behöver landets examinatorer därför genomföra en kompletterande utbildningsinsats för att bli uppdaterade kring gällande examinationer i delkurs 1C, Praktik i räddningstjänst.För mer information, klicka på nedanstående länk:
Kursen syftar till att ge dig förutsättningar att på ett rättssäkert och kvalitativt sätt bedöma och dokumentera samtliga examinationer i delkurs 1C. Du får möjlighet att utveckla kunskaper, färdigheter och kompetens i bedömningssituationer inom delkurs 1C.
Under kursen får du bland annat lära dig att tillämpa bedömning och återkoppling mot de lärandemål och bedömningskriterier som ingår i delkurs 1C. Du får också lära dig att använda metoder för effektiv och framåtsyftande återkoppling samt att använda utbildningens lärplattform i samband med kunskapsbedömning och återkoppling.
Bakgrund
Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) är sex veckor lång och fördelad på två kurser. För mer information om utbildningens upplägg och innehåll:
Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap start 2025
Ett nära samarbete mellan MSB och Sveriges räddningstjänster är en förutsättning för att Grib ska fungera på ett effektivt sätt. Det gäller i synnerhet utbildningens praktikdel, delkurs 1C, som genomförs under en vecka vid en räddningstjänst. Det är en viktig del i utbildningen där den studerande utvecklar sina kunskaper och färdigheter genom att ta del av metoder, tekniker och det materiel som används i den kommunala räddningstjänstens arbete.
Sveriges räddningstjänster har olika förutsättningar, vilket lett till utmaningar för ett antal räddningstjänster att genomföra delkurs 1C och dess examinationer på ett kvalitativt sätt. Möjligheten att själva få ansvaret att bedöma examinationerna i delkurs 1C har därför efterfrågats. Mot denna bakgrund erbjuder MSB föreliggande certifierande kurs till examinator, för de räddningstjänstorganisationer som önskar alternativet att själva bedöma examinationerna i delkurs 1C. Kursen är en kvalitetssäkrande förutsättning för rättssäker kunskapsbedömning av examinationerna i delkurs 1C.
Samarbetsmöjligheter mellan räddningstjänster
Du som examinator är behörig att examinera studerande i delkurs 1C såväl inom som utanför den egna organisationen. Det möjliggör samarbeten mellan räddningstjänster över kommun- och förbundsgränserna där examinatorer kan fördela bedömningsarbetet av samtliga examinationer i delkurs 1C utifrån ämnesområde. Detta kan ske under förutsättning att räddningstjänst i samband med godkännandet av anmälan meddelat MSB vilka examinatorer som ska kopplas till aktuell studerande.
Upplägg
Kursen genomförs via distansstudier med gemensam undervisning under en och en halv (1,5) dag. Inför kursen ska du göra några förberedande uppgifter som förväntas ta ungefär fem timmar att genomföra.
Under kursen varvas föreläsningar med diskussioner, gruppuppgifter och redovisningar.
Efter genomförd och godkänd kurs får du ett kursintyg och du har behörighet att agera examinator under en period av fyra år. Certifieringen som du får efter att ha blivit godkänd på kursen måste förnyas efter fyra år.
Kursplan för examinator Grib delkurs 1 C, praktik i räddningstjänst.
-
Rutin för examinatorer för delkurs, Praktik i räddningstjänst, inom Grib
Rutinen har reviderats utifrån att Grib utvecklats till Grib 2.0 med start 2025. Rutinen nedan gäller för examinatorer som examinerar inom följande kursplaner:
- Delkurs 1B, Praktik i räddningstjänst
- Delkurs 1C, Praktik i räddningstjänst
För mer information:
Rutin för examinator i delkurs, Praktik i räddningstjänst (Grib).
Utrustning som krävs
Undervisningen under kursen kommer att ske digitalt via ett e-mötesverktyg, vilket kräver att kursdeltagaren själv kan tillhandahålla teknisk utrustning i form av dator med fungerande kamera och mikrofon.
-
Vilka studerande är jag behörig att examinera som färdigutbildad examinator för delkurs 1C Grib?
Som examinator är du behörig att examinera studerande såväl inom som utanför den egna räddningstjänsten vilket möjliggör samarbeten över kommun- och förbundsgränserna.
-
Kan jag som examinator välja att endast bedöma några av examinationerna som till exempel de praktiska filmerna och lämna över resterande examinationer till MSB?
Nej. Det är räddningstjänst med respektive examinator som ansvarar för att samtliga examinationer i delkurs 1C blir bedömda. Det går alltså inte att dela bedömningsarbetet mellan examinatorer i räddningstjänst och MSB:s skolor eller externa leverantörer av Grib.
-
Kan vi dela upp bedömningsarbetet av examinationerna mellan oss om vi är flera examinatorer i en eller flera räddningstjänster?
Ja. Detta kan ske under förutsättning att räddningstjänst i samband med godkännandet av anmälan meddelat MSB vilka examinatorer som ska kopplas till aktuell studerande samt vem som är huvudexaminator. Det är viktigt för att rätt examinatorer ska kunna kopplas till rätt studerande i lärplattformen. För MSB blir det ändå synligt i systemet vilken dag och klockslag som examinatorn genomfört bedömningen av respektive uppgift.
-
Vad innebär det att vara huvudexaminator?
Att vara huvudexaminator innebär att du är ansvarig att meddela kursansvarig för aktuell kurs när samtliga examinationer är bedömda och godkända för den studerande. Systemet med en huvudexaminator gäller oavsett om det är en eller flera examinatorer kopplade till en studerande. Finns det bara en examinator blir den huvudexaminator. Vem som är huvudexaminator anges av räddningstjänst i samband med godkännandet av anmälan om att en studerande ska examineras av en eller flera examinatorer.
-
Behöver jag göra om kursen för examinator Grib, delkurs 1C, om jag flyttar och börjar arbeta i en annan räddningstjänst?
Nej. Kursen ger samma kompetens och behörighet oavsett var i landet du verkar som examinator.
-
Hur länge är jag certifierad examinator för delkurs 1C efter genomförd kurs?
Certifieringen till examinator för delkurs 1C är giltig i fyra år efter genomförd kurs. Därefter behöver certifieringen uppdateras genom ett kompletterande utbildningstillfälle.
-
Behöver jag genomföra ett kompletterande utbildningstillfälle för att kunna agera examinator i delkurs 1C, Praktik i räddningstjänst i Grib 2.0 2025 även om min behörighetstid om fyra år ännu inte löpt ut?
Ja. Anledningen är att examinationerna i delkurs 1C, Praktik i räddningstjänst, är reviderade inför Grib 2.0 2025 och för att fortsatt kunna göra rättssäkra och kvalitativa bedömningar behöver du delta i ett kompletterande utbildningstillfälle om cirka 3 timmar för att behålla din behörighet som examinator. Efter kompletteringstillfället förnyas din behörighet med ytterligare fyra (4) år.
-
Kan det bli så att jag som examinator får examinera studerande i både delkurs 1B, praktik i räddningstjänst, utifrån tidigare kursplan samt studerande i delkurs 1C enligt Grib 2.0 från 2025?
Ja. Så länge det finns studerande som påbörjat delkurs 1B, Praktik i räddningstjänst, enligt kursplan från 2024 och tidigare, så kan du som examinator examinera i delkurs 1B (så länge du genomfört tidigare kursen för examinator delkurs 1B, Praktik i räddningstjänst).
Under förutsättning att du genomfört det kompletterande utbildningstillfället för delkurs 1C så kan du samtidigt agera examinator för delkurs 1C, Praktik i räddningstjänst inom Grib 2.0 från 2025.
-
Hur många studerande kan jag som examinator ta ansvar för?
Det är räddningstjänstens ansvar att se till att arbetssituationen för dig som examinator är rimlig och ger förutsättningar att göra bedömningar av god kvalitet. Examinationsbedömningen tar tid och det är därför viktigt att du har en dialog med din räddningstjänst om tillräckligt avsatt tid för uppdraget.
-
Vi har studeranden som inte är klara med 1C – kan jag som ny examinator ta över rättningen av deras examinationer?
Ja det kan du, förutsatt att ingen bedömning påbörjats för den studerande. Kontakta utbildning@msb.se för att undersöka möjligheten att ta över studerandes examinationer.
Kursanmälan
Anmälan görs via vår webbplats.
Sista anmälningsdag anges på respektive kurstillfälle.
Efteranmälningar accepteras i mån av plats.
I och med att du anmäler dig till kursen samtycker du till att dina personuppgifter registreras i MSB:s utbildningsregister. Uppgifterna behandlas i syfte att säkerställa vårt åtagande mot dig samt för utskick av information och erbjudanden via e-post.
Urval
I de fall antal sökande överskrider antal platser på kursen förbehåller sig MSB rätten att göra ett urval. Vid eventuellt urval beaktas till exempel jämställdhet, behovsbild samt geografisk spridning.
Inställd kurs
MSB kan komma att ställa in en kurs vid för få anmälningar.
-
Återbudsregler för kurser som genomförs av MSB
MSB har beslutat om återbudsregler och återbudsavgifter för kurser som genomförs av MSB.
Reglerna gäller för Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap Grib, förordningsreglerade kurser för räddningstjänst som inte är studiemedelsberättigade samt övriga kurser.
Med förordningsreglerade kurser för räddningstjänst som inte är studiemedelsberättigade menas ledningsutbildningarna för kommunal räddningstjänst samt Tillsyn och annan olycksförebyggande verksamhet A och B. Med övriga kurser menas avgiftsbelagda kurser, detta gäller också för kurser som genomförs av Försvarshögskolan på uppdrag av MSB. Gällande FHS:s kurser Högre kurs i samhällets krisberedskap och totalförsvar, steg 1 och 2 tillämpas förutom reglerna för övriga kurser i detta beslut även FHS:s egna återbudsregler rörande studieresor.
Avbokning/återbud ska göras skriftligt till Enheten för utbildningsadministration på utbildning@msb.se.
Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap
Vid återbud av kursplats på Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap, Grib, senare än 28 dagar före start av kurs 1b och kurs 2 tas en återbudsavgift ut på 4 500 kr exklusive moms.
Förordningsreglerade kurser för räddningstjänst som inte är studiemedelsberättigade
Vid överlåtelse eller återbud senast 28 dagar före kursstart debiteras inte någon återbudsavgift.
Vid återbud 15-28 dagar före kursstart tas en återbudsavgift ut på 2 250 kr exklusive moms om platsen inte kan överlåtas på annan deltagare från samma organisation.
Vid återbud senare än 14 dagar före kursstart tas en återbudsavgift ut på 4 500 kr exklusive moms om platsen inte kan överlåtas på annan deltagare från samma organisation.
Övriga kurser
Vid återbud senast 28 dagar före kursstart debiteras inte någon återbudsavgift.
Vid återbud 15-28 dagar före kursstart debiteras halva kursavgiften. Möjlighet att överlåta platsen till deltagare från samma organisation kan finnas. Sådan överlåtelse ska ske i samråd med MSB. Om sådan överlåtelse sker debiteras ingen återbudsavgift.
Vid återbud senare än 14 dagar före kursstart debiteras hela kursavgiften. Möjlighet att överlåta platsen till deltagare från samma organisation kan finnas. Sådan överlåtelse ska ske i samråd med MSB. Om sådan överlåtelse sker debiteras ingen återbudsavgift.