Grannsamarbete i kris

Om du och dina grannar känner varandra blir det lättare att hjälpas åt, både i vardag och svåra tider. Så säg hej till din granne och sätt igång att bygga er gemensamma beredskap.

Alla kriser och krig, även långt borta, påverkar oss och våra liv där vi bor. En del av Sveriges civila försvar är att vi umgås, lär oss, och bygger vår vardag tillsammans. Dina grannar har flera fördelar: De finns nära och har olika förmågor och styrkor.

Människor i tätorter och städer känner inte alltid sina grannar, men det är mycket viktigt att kunna hjälpas åt. Det skapar trygghet och minskar utsatthet. Du kan själv hamna i ett utsatt läge där du behöver andras stöd. Och det som du sjäv kan, kan vara allt som någon annan behöver. 

Fundera på:

  • Vilka är ni som bor grannar? Vad kan var och en? Hur kan ni hjälpas åt?
  • Vad har ni för gemensamma utrymmen inne och ute? Hur kan ni använda dem?
  • Vilka skyldigheter har ni om något händer?

Notera: Om det finns skyddsrum i en fastighet som ägs av din bostadrättsförening så har ni särskilda skyldigheter. Skyddsrummet ska skyltas, underhållas och vid höjd beredskap ska ni låta alla som behöver skydd komma in i skyddsrummet (upp till rummets maxbegränsning) oavsett om personerna bor i fastigheten eller inte.

Grannar som har samlats runt en grill i ett bostadsområde.
Grannar som har samlats runt en grill i ett bostadsområde.

Grannberedskap - sätt igång!

  • Ta upp frågan om beredskap hos dina grannar, din fastighetsvärd, fastighetsägare, samfälligheten eller i styrelsen och hänvisa till denna sida.
  • Läs broschyren "Om krisen eller kriget kommer" från MSB. Den finns tillgänglig i många olika versioner och kan skrivas ut på ett antal språk. Vilka versioner behöver dina grannar?
  • Gör en kunskapsinventering i föreningens styrelse och/eller bland de boende. Det är alltid bra att veta vem som har erfarenhet av kriser och katastrofer från hemland eller militärtjänst, men också vem som har exempelvis körkort för olika fordon, vana att ta hand om barn eller sjuka eller kan något om vatten, avlopp, el, låssystem, brandskydd, odling, matlagning, juridik, scouting och friluftsliv med mera.
  • Fundera på vilka av er som kan behöva extra stöd, till exempel med att utrymma, om något händer.
  • Titta på era system för vatten, värme, avlopp, dörrlås, bokningar, informationsspridning och så vidare. Hur fungerar de vid strömavbrott? Skapa plan B.
  • Ta reda på vilka risker som finns i närområdet. Alla kommuner i Sverige har i uppgift att göra en regelbunden risk- och sårbarhetsanalys (RSA) som ibland läggs ut på kommunens webbplats.
  • Inventera era utrymmen och titta på om ni kan ordna ett gemensamt förråd med till exempel torrvaror, vatten, bränsle och spritkök. Var noga med att följa regler kring förvaring av brandfarliga vätskor.
  • Om ni har en gemensamhetslokal, placera en batteriradio där. Kanske också en TV. Då kan ni alltid samlas och följa nyheterna.
  • Laga mat gemensamt utan el, till exempel på en grill på gården, på gemensamma städdagar.
  • Se över era kontaktvägar. En chattgrupp eller Facebookgrupp för bostadsområdet kan vara en start, men också papperslistor med telefonnummer, som förstås ska vara frivilligt att uppge.
  • Om ni som fastighetsägare innehar skyddsrum, följ föreskrifterna kring dessa.
  • Kom ihåg att kommunen är ansvarig för bland annat vattenförsörjning och avfallshantering även vid en kris. Kontakta kommunen om ni har frågor.
  • Delta på aktiviteter, möten och städdagar och glöm inte att ha det trevligt tillsammans!

Inventering av bostadsrättsföreningars behov

Erfarenheterna från pandemin visar att många människor ser nyttan med stärkt gemenskap i bostadsområden. Hösten 2021 skickade MSB ut en enkät till 192 bostadsrättsföreningar runt om i Sverige för att få höra hur de arbetade med sin beredskap. Några av behoven var krisförberedande material, juridik, system för avfallshantering och andra tekniska system.

Vi utgår bland annat från dessa svar när vi tar fram råd löpande framöver.

Rapport behovsinventering bostadsrättsföreningar

Film och övning för grupper: Rädd eller beredd?

MSB har skapat filmserien och scenarioövningen "Rädd eller beredd?" som är en fortsättning på broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Den utspelar sig på en gårdsstädning bland grannar och bygger på det viktigaste att veta i kris: Att när något hotar oss människor, har vi en vilja att hjälpa varandra. Titta på avsnitten tillsammans och gör sedan övningen. 

Till Rädd eller beredd?

Beredskapsveckan 

Under temaveckan Beredskapsveckan vecka 39 varje år, anordnas många aktiviteter runt om i landet. Något som även fastighetsägare kan göra.

Mer om Beredskapsveckan

Fler idéer?

Sidan kommer att byggas ut löpande. Kontakta beredskapsveckan@msb.se med tips eller berättelser om beredskap i bostadsområden.

Till toppen av sidan