Säkra dina lösenord

Lösenord är våra nycklar på internet, det är så vi identifierar oss på olika webbsidor. Att skydda dina lösenord är avgörande för att förhindra att någon obehörig kan få tillgång till din information och dina användarkonton. Med starka lösenord och ett smart användande kommer du långt.

An­vänd star­ka lö­senord

För att skydda din information är det viktigt att ha starka lösenord. Särskilt viktigt är det att ha ett starkt lösenord till dina viktigaste tjänster.

Starka lösenord kan skapas på många sätt. Här är några tips:

  • Ju längre desto säkrare, rekommenderat är 12 men fler och både numeriska, versaler, gemena och specialtecken minskar risken för att någon ska knäcka lösenordet.
  • Lösenordsfras: Du kan bilda lösenordet genom att exempelvis kombinera första bokstaven i varje ord i en mening, fras eller sångtext.
  • Svenska tecken (å,ä,ö) kan skapa problem om du använder ett icke svenskt tangentbord.
  • Undvik ord som kan kopplas till dig som person
  • Undvik vanliga ord såsom ”Fotboll”, ”Anna”, ”Sommar”

Börja med mej­len

Mejlkontot är en tjänst där det är särskilt viktigt att använda ett starkt lösenord. Det är oftast dit du får mejl om återställning av lösenord för andra tjänster, vilket gör den särskilt intressant för bedragare. Är du företagare och har viktiga företagsuppgifter och andra/andras känsliga uppgifter i din mailkorg eller kalender är det viktigt att se över hur du hanterar dina lösenord.

An­vänd fler­fak­torsau­ten­ti­se­ring

Ett bra sätt att öka säkerheten för information som lagras i e-tjänster är att använda så kallad flerfaktorinloggning. Det innebär att det krävs mer än bara lösenordet för att logga in. Det kan till exempel vara en kombination av något du vet (till exempel ditt lösenord), något du har (till exempel ett kort eller en mobil) och något man är (till exempel ditt fingeravtryck).

An­vänd unika lö­senord

Ett vanligt misstag är att använda samma lösenord för flera tjänster. Då kan bedragare, bara genom att lista ut lösenordet till en tjänst, få tillgång till flera tjänster. Det kan leda till att du förlorar kontrollen över viktiga konton.

Lösenordshanterare

En så kallad lösenordshanterare är en programvara som håller reda på alla dina inlagda lösenord - oftast en app till din mobiltelefon där du lagrar dina lösenord. Appen skyddas av ett särskilt lösenord som måste vara mycket starkt. Du behöver då bara kunna ett starkt lösenord. Lösenordshanterare kan också hjälpa dig att skapa starka lösenord.

Lämna ald­rig ut dina lö­senord

Även om lösenordet är starkt kan skyddet bli svagt om lösenordet inte hanteras på rätt sätt. Grundregeln för lösenord är att de inte ska delas med någon. Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon som kontaktar dig via telefon eller mejl. Myndigheter, banker och seriösa företag ber dig aldrig om detta. Förvara också dina lösenord säkert. Skriv det inte på lappar eller i mobilens anteckningar.

Checklista för att säkra dina lösenord

  • Lämna aldrig ut dina lösenord.
  • Använd unika lösenord för olika tjänster, framför allt dina viktigaste tjänster.
  • Använd långa lösenord, gärna en lösenordsfras som är lätt att minnas.
  • Använd lösenordshanterare.
  • Aktivera flerfaktorinloggning där det går.

Hur ska du som fö­re­ta­ga­re tänka sä­kert?

En genomtänkt lösenordshantering är viktigt i alla företag.

  • Se över vilka tjänster, appar och inloggningar som används i företaget.  Behöver alla i företaget ha åtkomst till all information?
  • Se till att medarbetare använder starka lösenord till egna personliga inloggningar (konton).
  • Uppmana medarbetarna att inte använda samma lösenord som till privata inloggningar.
  • Ha skärmlås på alla företagets datorer, mobiltelefoner och surfplattor.
Till toppen av sidan