Till innehåll på sidan

Sveriges civila beredskapsarbete i Nato

På den här sidan kan du läsa om hur Sveriges deltagande i Natos civila beredskapsstruktur ser ut.

Sverige representeras av ett antal myndigheter i de tematiska planeringsgrupperna som arbetar med civila beredskapsfrågor inom Nato. Samarbetet i planeringsgrupperna erbjuder möjligheter till ömsesidigt erfarenhetsutbyte av hur olika länder arbetar för att stärka den samhälleliga motståndskraften i förhållande till Natos civila förmågekrav (NATO Baseline Requirements).

Inom Natos civila beredskapsarbete ska de svenska myndigheterna som representerar Sverige enligt raminstruktion (Fö 2023/01701) arbeta utifrån följande utgångspunkter:

  • Bidra till Natos policyutveckling och bygga Natos kompetens inom området resiliens och civil beredskap samt dela erfarenheter från att stärka och utveckla det civila försvaret inom ramen för totalförsvaret med Nato och dess allierade.
  • Med utgångspunkt i målet för civilt försvar ta del av och tillvarata möjligheter att utveckla Sveriges krisberedskap och civilt försvar som följer av Nato och dess allierades erfarenheter av att arbeta med de sju civila förmågekraven.
  • Bidra till och ta del av Natos samlade erfarenheter inom psykologiskt försvar samt bidra till att bygga kompetens inom Nato på området.
  • Verka för att ökad samverkan mellan Nato och EU inom resiliensområdet samt bidra till en ökad förståelse av hur Nato och EU kompletterar varandra respektive skiljer sig åt.
  • Ta tillvara möjligheter till samarbete med de andra allierade kring att utveckla och planera arbetet med krisberedskap och civilt försvar, för att underlätta stöd och samverkan över gräns.

Bilden visar hur Sverige är representerad i Natos civila struktur. Överst finns Nordatlantiska rådet som under sig har Resilienskommittén där Försvarsdepartementet/Sveriges ständiga representation vid Nato ingår. Under Resilienskommittén finns sex arbetsgrupper: Civil Protection Group (MSB ingår), Civil Communications Planning Group (Post- och telestyrelsen), Energy Planning Group (Energimyndigheten), Transport Group (Trafikverket ingår med stöd av Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och Luftfartsverket), Food and Agriculture Planning Group (Livsmedelsverket och Jordbruksverket ingår), Joint Health Group (Socialstyrelsen ingår). Som stöd i strukturen finns även en grupp av civila experter samt Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre där MSB är nationell kontaktpunkt.

Resilienskommittén använder sig av civila experter för att utveckla det civila beredskapsarbetet i Nato. De civila experterna nomineras in av nationerna och väljs ut och antas av Nato.

MSB:s roll I det civila beredskapssamarbetet med Nato

MSB har uppgiften att upprätthålla en samlad bild av det svenska deltagandet i Natos civila beredskapsarbete. Inom ramen för det uppdraget sammankallar MSB regelbundet de svenska myndigheter som deltar i det civila beredskapsarbetet till möten i en samverkansgrupp. MSB har även ett utpekat ansvar för civila beredskapsfrågor inom samarbetet, och deltar som Sveriges representant i planeringsgruppen med ansvar för de frågorna (Civil Protection Group, CPG).

Enligt raminstruktion (Fö 2023/01701) har MSB ett ansvar att sprida relevant Natoinformation till myndigheter som har behov av det inom sin verksamhet. Därtill har MSB uppgiften att löpande informera Regeringskansliet om MSB:s samordningsarbete med fokus på tvärsektoriella aspekter av arbetet i planeringsgrupperna.

Hur den svenska strukturen fungerar ihop med Natos krishanteringssystem

Den nya svenska strukturen för krisberedskap och civilt försvar trädde i kraft i oktober 2022. Strukturen går till stor del i linje med Natos civila beredskapsarbete. Alla myndigheter som deltar i Natos civila planeringsgrupper har en roll som sektorsansvariga myndigheter i strukturen för krisberedskap och civilt försvar.

Natos sju civila förmågekrav är särskilt prioriterade områden för att stärka den civila motståndskraften. De myndigheter som deltar i Natos civila beredskapsarbete ska tillvarata erfarenheterna av att arbeta med dessa förmågekrav. De har stor likhet med Sveriges struktur för krisberedskap och civilt försvar med tio beredskapssektorer; Energiförsörjning (sektoransvarig Energimyndigheten), Livsmedelsförsörjning och dricksvatten (sektoransvarig Livsmedelsverket), Elektroniska kommunikationer och post (sektoransvarig pts), transporter (ansvarig Trafikverket), Hälsa vård och omsorg (sektoransvarig Socialstyrelsen), Ordning och säkerhet (sektoransvarig Polisen), Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen (sektoransvarig MSB), Ekonomisk säkerhet (sektoransvarig Försäkringskassan), Finansiella tjänster (sektoransvarig Finansinspektionen, Försörjning av grunddata (sektoransvarig Skatteverket).

Privat-offentlig samverkan

All samhällsviktig verksamhet är, direkt eller indirekt, beroende av företag till exempel inom produktion och transport. Därmed är företag mycket viktiga för totalförsvaret.

Därför hölls den 5-6 mars 2024 ett Natoseminarium i Stockholm mellan privata och offentliga aktörer på temat ”Public-Private Cooperation in Securing Critical Supplies: Supporting Alliance Resilience.”

Det var MSB som stod värd för evenemanget som ordnades tillsammans med en av Nato:s civila planeringsgrupper (Civil Protection Group). Fokus för seminariet var privat-offentlig samverkan för försörjning av kritiska varor och tjänster i kriser och krig. Syftet var att sprida goda exempel kring framgångsrika lösningar, ge kraft åt det privat-offentliga samarbetet inom Nato och bidra till den fortsatta utvecklingen av ramverk och vägledningar till stöd för allierade och partners.

Läs mer om seminariets resultat i slutrapporten här (engelska)

Natos stabsövning CMX

Crisis Management Exercise (CMX) är Natos återkommande stabsövning för politisk-militära överläggningar och krishanteringsprocedurer. Denna övning syftar till att öva politiskt beslutsfattande och samverkan mellan Natomedlemmar (inklusive vissa partners). Utifrån ett givet scenario som inkluderar olika typer av hot och utmaningar, övas alliansen och partners i att hantera olika fiktiva händelser enligt Natos krishanteringssystem.

Sverige har deltagit i CMX sedan 1997 som partner. Under CMX23 deltog Sverige för första gången som ”invitee” (inbjuden). Delar av Regeringskansliet samt den svenska Natodelegationen i Bryssel övades. MSB och Försvarsmakten deltog som stöd till Regeringskansliet.

CMX fyller en viktig funktion för både Sverige och MSB för att öka kunskapen om hur Nato fungerar och hur allierade behöver hantera utmanande situationer tillsammans.

Till toppen av sidan