Totalförsvarets civila intressen i samhällsplanering
Samhällsplaneringen och den fysiska planeringens processer har en viktig roll i totalförsvarsuppbyggnaden och samhällets förmåga att möta olika typer av hot. Här finns vägledning för hur samhällsplanerare och beredskapssamordnare tillsammans kan ta hänsyn till totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen och främst den fysiska planeringen enligt plan- och bygglagen.
Att ta hänsyn till totalförsvarets intressen i samhällsplaneringen handlar om att bygga ett robust samhälle och förbereda det för krig.
Under många år har det bedrivits ett begränsat arbete med att omhänderta totalförsvarets intressen i samhällsplaneringen. Detta har sin grund i den hotbild och den inriktning för totalförsvaret som följde efter det kalla krigets slut. I praktiken upphörde flera berörda myndigheters och andra aktörers planering för höjd beredskap eftersom det inte längre fanns något behov.
Samhällsplaneringen behöver ta hänsyn till totalförsvarets behov
I dag ser hotbilden annorlunda ut och vi har ett allvarligt försämrat säkerhetspolitiskt läge. Det pågår en intensiv uppbyggnad av totalförsvaret och Sverige har blivit fullvärdig medlem i försvarsalliansen Nato. Att bygga ett modernt totalförsvar är en utmaning och även om allt inte är på plats så behöver samhällsplaneringen, liksom den fysiska planeringen, ta hänsyn till totalförsvarets krav och ingå som en naturlig del i lämplighetsprövningen och avvägning mellan olika intressen.
Minska behovet av särskild beredskapsplanering
Genom att tidigt omhänderta totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen och den fysiska planeringen kan det minska behovet av särskild beredskapsplanering. Många gånger handlar det om att ha med kriget som en riskfaktor i planeringen och utifrån det beakta exempelvis hur olika samhällsfunktioner placeras i relation till varandra, hur kritisk infrastruktur planeras och hur människor kan förflyttas och sätta sig i säkerhet i händelse av krig eller krigsfara.
Ett bra samarbete mellan samhällsplanerare och beredskapssamordnare är en god start när frågan Vad innebär det för totalförsvarets civila intressen? ska besvaras.
Vägledning för totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen
MSB har i samverkan med andra aktörer tagit fram en vägledning för hur samhällsplanerare och beredskapssamordnare tillsammans kan ta hänsyn till totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen och främst den fysiska planeringen enligt plan- och bygglagen.
Vägledningen riktar sig huvudsakligen till dig som arbetar med region-, översikts- och detaljplanering men också den samhällsplanering som sker innan, parallellt med och efter den fysiska planeringen. Vägledningen innehåller bland annat exempel, frågeställningar och checklistor. Dessutom berörs också sekretess och säkerhetsskydd då samhällsplaneringens processer kan behöva omhänderta skyddsvärd information för att beakta totalförsvarets intressen.
En introduktion till MSB:s vägledning Totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen (pptx)
MSB2370, 2024
Denna vägledning ger stöd i hur samhällsplanerare och beredskapssamordnare tillsammans ska och kan ta hänsyn till totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen och främst i den fysiska planer...
-
Tips! Vägledningen Inbyggd säkerhet i stadsplaneringen
I samarbete med Polismyndigheten har MSB tagit fram en vägledning om inbyggd säkerhet i stadsplaneringen. Det är ett koncept för att öka möjligheten att bygga säkert och samtidigt snyggt utifrån ett mer sammanhållet, djuplodande och därmed mer effektivt sätt.