Remittering av plan- och byggärenden

Länsstyrelsen ansvarar för att samordna statens intressen i planprocesser och bevaka frågor rörande civilt försvar, krisberedskap och risken för olyckor. Till MSB remitteras ett antal ärenden inom området samhällsplanering.

Länsstyrelsen samordnar statens intressen och utövar tillsyn

Länsstyrelsen ansvarar för att företräda och samordna statens intressen i planprocesser samt tillhandahålla planeringsunderlag. Länsstyrelsen utövar tillsyn och ska särskilt bevaka frågor rörande riksintressen, hälsa och säkerhet samt risken för olyckor, översvämning och erosion.

Länsstyrelsen är dessutom geografiskt områdesansvarig myndighet med uppgifter enligt förordningen (2017:870) om länsstyrelsernas krisberedskap och uppgifter inför och vid höjd beredskap. Länsstyrelsen ska enligt förordning (2017:868) med länsstyrelseinstruktion bevaka att risk- och beredskapshänsyn tas i samhällsplaneringen.

MSB ger stöd till länsstyrelserna i frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.

Översiktsplaner

I kommunens översiktsplan ska hänsyn tas till människors hälsa och säkerhet och risken för olyckor, översvämning och erosion. Hänsyn ska också tas till skydd mot brand, trafikolyckor och andra olyckshändelser samt till åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar. Hur kommunen anser att riksintressen ska tillgodoses ska också framgå av planen. Översiktsplanen utgör ett bra stöd för att minska risker och sårbarheter i kommunen samt hantera frågor om totalförsvarets civila intressen, krisberedskap och risker för olyckor i kommande detaljplaner, bygglov och övriga tillståndsärenden.

MSB vill att länsstyrelserna remitterar samtliga översiktsplaner, inklusive tillägg till och fördjupningar av dessa, till myndigheten. Detta för att MSB ska kunna bevaka pågående riksintresseärenden och fullfölja myndighetens uppsiktsansvar enligt hushållsförordningen, men också för att kunna ge stöd och vägledning i frågor rörande det civila försvaret.

Endast i undantagsfall behöver kommuner remittera översiktsplaner direkt till MSB, exempelvis om myndigheten bedöms vara sakägare.

Detaljplaner

Länsstyrelsen ansvarar för att företräda och samordna statens intressen i detaljplaneprocessen. MSB ger stöd till länsstyrelserna i frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.

Endast i undantagsfall behöver kommuner remittera detaljplaner direkt till MSB, exempelvis om myndigheten bedöms vara sakägare.

Bygglov

Vid prövning av bygglov finns det inga krav på att skicka ärendet på remiss till andra myndigheter eller liknande. Byggnadsnämnden kan dock remittera till andra myndigheter för att få ett bättre underlag för sin bedömning.

Endast i särskilda fall bör kommuner ha behov av att remittera lovärenden direkt till MSB, exempelvis om de berör områden av riksintresse för totalförsvarets anläggningar, den civila delen.

Vindkraft och höga objekt

MSB har i uppdrag av regeringen att införa, förvalta och utveckla radiokommunikationssystemet RAKEL för skydd och säkerhet. För att vindkraftverk eller andra höga installationer inte ska bli ett hinder för radiokommunikationssystemet bör samråd ske med MSB:s verksamhet för Rakel och ledningssystem. Detta gäller konstruktioner högre än 20 meter utanför sammanhållen bebyggelse och högre än 45 meter inom sammanhållen bebyggelse. Bifoga i samband med samrådet koordinater för vindkraftverkens eller objektens placeringar för analyser av signalstråken.

Mer om Rakel

Skyddsrum

MSB kontrollerar att mängden skyddsrum bevaras och beslutar om ett skyddsrum kan avvecklas. Det är fastighetsägaren som ska ansöka om avveckling av ett skyddsrum. Detta hanteras i en separat tillståndsprocess.

En planbeskrivning för en detaljplan ska innehålla en redovisning av hur planen är avsedd att genomföras, oftast krävs olika tillstånd och dispenser bl.a. tillstånd för avveckling eller begränsning av skyddsrumsfunktion.

Vid lovansökan har byggnadsnämnden en skyldighet att lämna upplysning om en åtgärd kräver tillstånd av eller anmälan till någon annan myndighet. Om tekniskt samrådet avser en befintlig byggnad som innehåller ett skyddsrum, ska byggnadsnämnden ge MSB tillfälle att yttra sig.

MSB:s information om skyddsrum

Farligt gods

Boverket är förvaltningsmyndighet för fysisk planering och ansvarar bland annat för att vägleda kommuner och andra när det gäller hur hänsyn bör tas till farligt gods i den fysiska planeringen.

Farligt gods (Boverket)

Seveso

Länsstyrelsen har det operativa tillsynsansvaret för Sevesoverksamhet enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Vägledning om Sevesoverksamhet i riskhantering (Boverket)

Tunnelsäkerhet

Transportstyrelsen är Sveriges tunnelmyndighet och utövar tillsyn över tunnlar som är längre än 500 meter.

Tunnelsäkerhet - säkerhet i vägtunnlar (Transportstyrelsen)

Till toppen av sidan