Räddningstjänst och räddningsinsatser
Räddningstjänst är, med undantag för statens ansvar för ett fåtal utpekade uppgifter, kommunens ansvar enligt lagen om skydd mot olyckor. MSB ska verka för stöd och utveckling av samhällets förmåga till effektiva räddningsinsatser.
Räddningsinsatserna behöver effektiviseras eftersom acceptansnivån av konsekvenserna efter en olycka sänks successivt.
Därför ska MSB stödja kommunernas förmåga för att kunna hantera olika typer av situationer på ett effektivt sätt.
Vi stödjer kommunerna och dess räddningstjänster genom att genomföra utvecklingsprojekt och utbildningsinsatser. Utvecklingsprojekten bidrar till utveckling av nya metoder och teknik vilket sedan överförs till utbildning.
MSB deltar också i utvecklingsprojekt inom EU. I och med att MSB deltar i EU-finansierade projekt stärks förmåga såväl inom landet som internationellt.
Sedan 1 januari 2021 ansvarar MSB också för tillsyn över kommunernas räddningstjänst.
Nyheter
Åtgärdslista för att stoppa illegala sprängningar lämnad till regeringen
Hösten 2023 fick myndigheterna i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet regeringsuppdraget att intensifiera och utveckla arbetet med att förebygga och förhindra illegala sprängningar. Sammantaget föreslås trettio åtgärder till övervägande. MSB har varit samordnande i regeringsuppdraget och den rapport som lämnades till regeringen 1 oktober.
Nu repetitionsutbildas de första civilpliktiga till kommunal räddningstjänst
I går startade den första repetitionsutbildningen för civilpliktiga inom räddningstjänst. Detta är ett led i att utveckla den kommunala räddningstjänstens förmåga under höjd beredskap eller krig.
- Under hösten kallas 300 personer in, repetitionsutbildas och krigsplaceras på MSB, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.
Upphandling Grib överprövad i tre regioner
Upphandlingen av Grib-utbildning från 2025 har överprövats i tre av åtta regioner. Det innebär att MSB inte kommer kunna skriva avtal med de leverantörer som vann upphandlingen.
Låg risk för bränder i elfordon och eltransportmedel
Med anledning av batteribränder eller misstänkta batteribränder får MSB just nu många frågor om bränder i eltransportmedel som helt eller delvis drivs av litiumjonbatterier. MSB har under de senaste åren följt riskerna med bränder i el- och hybridfordon och har gjort en sammanställning av bränder i elfordon och eltransportmedel 2018-2023, som bygger på räddningstjänsternas händelserapporter.
Tio år sedan branden i Västmanland
Det har gått snart tio år sedan den stora skogsbranden i Västmanland 2014. MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka besökte under torsdagen Hälleskogsbrännan, det naturreservat som uppkommit i området efter branden, tillsammans med landshövdingen i Västmanlands län Johan Sterte och räddningscheferna Mats Jansson och Christer Ängehov. De reflekterade över hur samhällets beredskap för att hantera storskaliga bränder och särskilt skogsbränder har utvecklats sedan 2014.