Till innehåll på sidan

Brandskydd i byggnader och anläggningar

Här finner du information om de olika krav som finns på brandskyddet i olika typer av byggnader och anläggningar beroende på vilken verksamhet som bedrivs. Brandriskerna ser olika ut i olika verksamheter.

Enligt 2 kap. 2 § lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO, ska ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. LSO är en ramlag.

Kommunen har tillsynsansvar över att enskilda uppfyller sina skyldigheter. MSB har tagit fram föreskrifter, allmänna råd och en handbok till kommuner om hur de ska planera och utföra tillsyn enligt LSO. Kommunen ska även ge information och rådgivning till enskilda för att de ska kunna uppfylla sina skyldigheter.

Be­byg­gel­ser in­till skog

De flesta och de svåraste skogsbränderna inträffar vid stark torka. När riskerna är stora kan extra uppmärksamhet och bevakning göra att små bränder upptäcks tidigt. Vid hög brandrisk kan det vara eldningsförbud.

Brand­skydds­frå­gor i lov- och bygg­pro­ces­sen

För att byggnader på ett rättssäkert sätt ska få ett brandskydd som uppfyller samhällets miniminivå är det viktigt att brandskyddsfrågor hanteras av den aktör och i den process där de hör hemma. För att det ska bli möjligt behövs kunskap, samsyn och samverkan inom kommunen, mellan exempelvis räddningstjänst och byggnadsnämnden.

Cam­ping­an­lägg­ning­ar och ställ­plat­ser

Husvagnar och tält brinner snabbt och ofta är branden över på några minuter. Bränder och personskador i samband med bränder på campinganläggningar orsakas vanligen av brand i den egna campingenheten. Det är därför främst den enskilde campinggästen som kan påverka risken för brand.

Fler­bo­stads­hus

Varje år omkommer cirka 100 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder. Många enkla åtgärder kan vidtas för att förhindra brand och för att minska dess konsekvenser. Till exempel hade många av dem som omkommit i bostadsbränder överlevt om det funnits brandvarnare i bostaden.

Trapp­hus i fler­bo­stads­hus

Det är viktigt att hålla trapphus rent från sådant som är brännbart eller hindrar framkomligheten. Barnvagnar och annat brännbart får generellt sett inte förvaras i trapphus.

Laddning och förvaring av elrullstol i trapphus

För­va­ring och ladd­ning av bat­te­ri­er

Gäst­ham­nar

Bränder i gästhamnar uppstår framför allt i båtarna. Människor som skadas vid bränder i gästhamnar skadas vanligen av brand i den egna båten. Det är därför främst den enskilde båtägaren som kan minska risken för brand och skador orsakade av brand genom att ha ett gott brandskydd i båten.

Ho­tell, vand­rar­hem och pen­sio­nat

Kort­tids­bo­en­den av akut ka­rak­tär

Med anledning av att flera korttidsboende genom åren öppnats för människor på flykt så kommer det en del frågor till MSB om vad som gäller för brandskyddet. 

Kul­tur­be­byg­gel­se

Sveriges historiska byggnader och kulturarv behöver ett bra skydd mot brand. Varje år brinner objekt som är oersättliga och lösöre och det historiska värdet förloras.

Rad­hus

I samband radhusbränder vill många veta mer om brandskydd i radhus. Flera räddningstjänster har inventerat och gjort tillsyn i de radhusområden som finns i kommunen. 

Utifrån erfarenheter från många brandutredningar och insatsstatistiken ger vi här en del goda råd. Reglerna för brandavskiljningar i radhus varierar. De har ändrats under årens lopp och beror på byggmaterialet och byggsättet.

Sam­lings­lo­ka­ler

Med samlingslokal menas en lokal som är tillgänglig för föreningar, möten, studieverksamhet, kulturell verksamhet, religionsutövning, förströelse, fritidssysselsättning eller någon annan liknande verksamhet.

Ansvaret för brandskyddet ligger enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) både på den som äger lokalen och på den som bedriver verksamhet där.

Sko­lor

Hälften av alla skolbränder är anlagda, det är den vanligaste enskilda orsaken vid brand i skolbyggnader. Bränder anläggs både i skolbyggnaden och på byggnadens utsida.

Vård­bo­en­de

Äldre och personer med funktionsvariation kan vara särskilt utsatta när det gäller bränder. Personer som bor på vårdboende har ofta svårt att själva kunna hantera en brand och utrymma, och behöver därmed hjälp. Brandskyddskraven är därför höga i vårdboenden.

An­lag­da brän­der i bygg­na­der eller an­lägg­ning­ar

Anlagda bränder är ett samhällsproblem och ett allvarligt brott som i värsta fall skördar liv. Bränderna kostar dessutom närmare en miljard kronor per år.

Kort­tids­bo­en­den av akut ka­rak­tär

Med anledning av att flera korttidsboende genom åren öppnats för människor på flykt så kommer det en del frågor till MSB om vad som gäller för brandskyddet. 

Information om brandskydd i akuta korttidsboenden för människor på flyktBrandskydd hemma på ukrainska

Till toppen av sidan