31 oktober, vart fjärde år
Rapportering av risk- och sårbarhetsanalys.
MSB.se är huvudwebbplats för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Här finns information om MSB:s verksamhet och det stöd som myndigheten erbjuder i arbetet med vägledningar, publikationer och föreskrifter. Vi samarbetar och levererar även andra webbplatser.
CERT-SE är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter.
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris.
Lilla Krisinfo riktar sig mot barn och unga. Vi förmedlar myndigheters och ansvariga aktörers information i samband med kriser och allvarliga händelser.
Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor.
Regionerna får statlig ersättning för att genomföra åtgärder för att stärka krisberedskap och civilt försvar.
Överenskommelse om regionernas arbete med krisberedskap och civilt försvar 2024-2026
Webbinarium om överenskommelse om regionernas arbete med krisberedskap och civilt försvar 2024-2026
Material från webbinariet den 9 februari 2024
Här har vi samlat det stöd som MSB tar fram som kan användas av regionerna i arbetet. Ytterligare stöd ges av länsstyrelser och Socialstyrelsen.
Senast i juni varje år betalas ersättningen ut till regionerna.
Rapportering av risk- och sårbarhetsanalys.
Indikatorer för bedömning av regionens generella krisberedskap till MSB, Socialstyrelsen och länsstyrelsen.
Årlig uppföljning av händelser, aktiviteter och ekonomi till MSB, Socialstyrelsen och länsstyrelsen enligt en mall som sänds till regionen.
Regioner ska analysera vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa i regionen och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet ska värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys.
Regioner ska vidare, med beaktande av risk- och sårbarhetsanalysen, för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur de ska hantera extraordinära händelser
Stöd:
RiskkatalogenRapportering av RSA för regionernaBefintligt stöd i arbetet med RSA
Juridisk vägledning – kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser
I regioner ska det finnas en nämnd för att fullgöra uppgifter under extraordinära händelser i fredstid (krisledningsnämnd).
Stöd:
Utbildning regionens krisledningsnämnd
Regioner ska ansvara för att förtroendevalda och anställd personal får den utbildning och övning som behövs för att de ska kunna lösa sina uppgifter vid extraordinära händelser i fredstid.
MSB:s stöd och vägledningar för övningarMSB:s utbildningar
Regioner ska hålla den myndighet som regeringen bestämmer informerad om vilka åtgärder som vidtagits enligt 2 kap LEH och hur åtgärderna påverkat krisberedskapsläget.
Regioner ska vid en extraordinär händelse i fredstid ge den myndighet som regeringen bestämmer lägesrapporter och information om händelseutvecklingen, tillståndet och den förväntade utvecklingen samt om vidtagna och planerade åtgärder.
Befintligt stöd:
Utbildning i RakelInformation om WIS
Regioner ska vidta de förberedelser som behövs för verksamheten under höjd beredskap (beredskapsförberedelser).
Stöd:
Grundläggande interaktiv utbildning i säkerhetsskyddWebbutbildning i hantering av säkerhetsskyddsklassificerade handlingarVägledning för säker och robust samverkanDet nya totalförsvaret – En hjälp på vägen!: riskreducerande åtgärder för lokal avsedd för delgivning av hemliga uppgifterDet nya totalförsvaret – En hjälp på vägen! : hantering av hemliga uppgifter i en fristående datorStöd i säkerhetsskydd på Säkerhetspolisens webbplats
Under höjd beredskap ansvarar regionstyrelsen för ledningen av den civila hälso- och sjukvården samt den övriga verksamhet för det civila försvaret som regionen ska bedriva.
Kurs: Regelverk och ansvar i totalförsvaretWebbutbildning: Totalförsvar - ett gemensamt ansvar
Regioner ska under höjd beredskap hålla den myndighet som regeringen bestämmer informerad om beredskapsläget och de övriga förhållanden som har betydelse för det civila försvaret i kommunen respektive regionen.
LEH-funktionen
Telefon: 0771-240 240
E-post: leh@msb.se