Aktiviteter under Krisberedskapsveckan 2022
Sedan Krisberedskapsveckan startade 2017 har tusentals aktiviteter och produktioner gjorts över hela landet. Här är ett urval av dessa att inspireras av.
Krisberedskapsveckan 2022
Förra årets kampanjtema mat hamnade rätt i tiden och inspirerade många aktörer till kreativa och lärorika aktiviteter. Bland annat övade ett flertal kommuner på att servera måltider inom förskola, skola och äldreomsorg utan el.
Pandemin, ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, förra årets it-attack mot en butikskedja liksom konsekvenserna av klimatförändringarna har öppnat intressefönstret för livsmedel och beredskap, liksom för matlagning, odling och hållbarhet men också för trevliga måltider tillsammans utan att behöva hålla distans.
Många kommuner deltog
Över 200 kommuner och åtta länsstyrelser deltog i Krisberedskapsveckan 2022 vilket är det högsta deltagandet sedan 2018. Därtill deltog de flesta frivilliga försvarsorganisationer samt andra delar av civilsamhället liksom ett antal företag. Temat inspirerade även exempelvis lokala handlare och Clas Ohlson med flera.
Länsstyrelsen Gävleborg samarbetade med ICA-butikerna och märkte upp utvalda varor med skylten ”Tack för att du stärker Gävleborgs krisberedskap.” Syftet var att öka medvetenheten om vikten av att handla lokalproducerat för att stärka krisberedskapen.
Exempel på andra aktiviteter:
- Ett flertal kommuner passade på att öva hela sin måltidsverksamhet såsom logistik, kapacitet och personal vid för att kunna servera måltider inom skola och äldreomsorg om elen försvinner.
- Flera kommuner integrerade egenberedskap i ett hållbarhets- eller självförsörjningstema.
- MSB:s nationella budskap ”Du är en del av Sveriges beredskap” anpassades i flera fall till en regional eller lokal nivå, exempelvis: ”Du är en del av Västerbottens beredskap” och ”Du och Polly är en del av Umeås beredskap”.
Riksbankens beredskapslunch till personalen
Antalet aktiviteter för personal på myndigheter, företag och andra arbetsplatser har också ökat och blivit både mer fantasifulla och interaktiva. Hos exempelvis Riksbanken kunde man välja beredskapslunch som ett alternativ i personalköket. Under veckans första dagar använde man upp de varor som snabbt blir dåliga vid ett elavbrott.
Därefter nyttjades varor med lång hållbarhet och som kan förvaras i rumstemperatur. Lunchrecepten publicerades på intranätet tillsammans med andra egenberedskapstips. Riksbanken gav också både personalen och externa följare i sociala medier råd om kontanter och betalningar i kris, råd som har tagits fram tillsammans med MSB.
Strömavbrott och cikoriakaffe på länsstyrelsen
Länsstyrelsen i Västmanland skapade uppmärksamhet bland anställda genom att simulera ett strömavbrott. Man stängde av kaffemaskinerna under en frukost i sin egen cafeteria och erbjöd istället surrogatkaffe gjort på cikoria. Under frukosten i den mörka lokalen höll sedan vikarierande landshövding ett invigningstal för kampanjveckan och vikten av den lokala beredskapen.
I Värmland delades receptsamlingen "Mat härifrån - Recept för vardag och krisberedskap" ut. Som del av ett projekt där Länsstyrelsen i ett projekt har kopplat ihop målen för "En livsmedelsstrategi för Sverige" med totalförsvarets behov. Projektet definierar kriskost som livsmedel som kan lagras utan kyla i minst tre månader.
"Klarar du dig en vecka utan att handla mat? " frågar Botkyrka kommun i en ny folder som delades ut till 3 500 hushåll inför Krisberedskapsveckan. På kommunens fem medborgarcenter fanns också personal på plats som kunde visa vilka livsmedel som kan vara bra att ha hemma vid kris. Folder från Botkyrka kommunI Gävleborg tog Länsstyrelsen Gävleborg fram skyltar med texten "Tack för att du stärker Gävleborgs krisberedskap" till butiker bland annat för att uppmuntra kunderna att handla lokaltproducerad mat. Även ABF i Gävleborg höll en studiecirkel i krisberedskap om att odla sin egen mat.
Södra Dalarna deltar i krisberedskapsveckan - lokal livsmedelsberedskap på Mynewsdesk.comLidingö välkomnade sina invånarna till att skörda från utplacerade torgurnor runt om på ön. I dessa fanns bland annat mangold, brysselkål, basilika, timjan och smultron.
Välkommen att skörda ätbara växter på Lidingö stads webbplatsI Kungälv serverades lunch från beredskapsmenyn i kommunens förskolor och skolor. Bland annat bjöds det på korv med potatismos och lasagne lagade på skafferivaror.
I Huddinge bjöd fastighetsägaren Huge bostäder på beredskapspizza från en foodtruck och delade ut information om hur man kan förbereda sig i hemmet vid en eventuell kris. Med beredskapspizzan ville Huge symbolisera att krisberedskap inte behöver vara en konserv med ärtsoppa utan att man också ta den mat man har hemma (till exempel falukorv, potatis och ägg) och nyttja en grill ute på gården.
Även Lottakåren hade tillsammans med Holma Folkhögskola skapat receptsamlingen "Modern krismat", med rätter som går att äta kalla eller värma upp över öppen eld eller med vedspis om man inte har ström. Maträtterna innehåller råvaror som till stor del klarar av att förvaras i rumstemperatur och som Sverige har hög självförsörjningsgrad av.
Lottakåren: Modern krismat Sveriges Bilkårers Riksförbund uppmuntrade till arrangemang av beredskapsmiddag till fredagsmyset. På så sätt ville man bidra till att stärka Sveriges beredskap och motståndskraft, ett hushåll i taget.
Länsstyrelsen Västmanland anordnade temadagen Vad ska vi äta när krisen kommer? för kostchefer, beredskapssamordnare, politiker, näringsliv med flera. Det blev en dag som handlade om man kan planera sin livsmedelsförsörjning på regional nivå, men även hur man kan arbeta i en mindre kommun för att säkra upp maten till sina invånare.
Under Tryggare Vallentuna-dagen kunde invånarna bland annat lära sig om hur kommunen arbetar för att säkra matförsörjningen i kris, på kort och lång sikt. För att underlätta för lokala leverantörer och producenter att sälja sina varor till kommunala storkök tog kommunen fram ett nytt inköpssätt: Vallentuna Matmarknad som är mer flexibelt än traditionella ramavtalsupphandlingar.
Utmaningar
Under Krisberedskapsveckan fick vi följa hur Herrljunga kommuns säkerhetschef Anette Falk besökte Gunnar Andersson i ett hus på landet och Marketta Lundström som bor i en lägenhet.
Vem hade bäst beredskap vid en kris?
Tidigare aktiviteter
Finspång och Norrköpings kommuner genomförde det uppmärksammade "72-timmarstestet" under 2017. En beredskapssamordnare och en säkerhetschef bosatte sig i ett öde hus utan el, vatten eller värme i tre dygn.
Till 72-timmarstestet på Finspång.seKinda kommun marknadsförde sina egna säkerhetssamordnare Staffan och Mathias som fanns på plats på torg och i butiker för att diskutera hemberedskap. De spelade också rollerna som Förberedd och Oförberedd i en serie på YouTube.
Till Kinda kommuns filmerEn förskola i Ålem arrangerade ofrivilligt en dag med strömavbrott som gav många lärdomar.
Berättelsen om en dag utan ström på förskolan
Temadagar
Umeå kommun höll i informationsträffar på flera platser där invånarna bland annat fick föreslå plats för kommande trygghetspunkter. En trygghetspunkt är en samlingsplats i en stadsdel eller by där man bland annat ska kunna erbjudas aktuell information om läget, skydd/värme, vatten, enklare mat och sjukvård. I bilder och annonser lyfts också yrkespersoner i kommunen som var och en stärker Umeås beredskap.
Till Umeå kommunPå Öland hålls varje år temadagen "Totalförsvar Öland" där allmänheten får se delar av både det militära och det civila försvaret i form av flyguppvisningar, helikopterflygning, hundsjukvård i fält, uppvisning av stridsbåt 90, debatter, konserter med mera. 2022 ägde temadagen rum på helgen under Krisberedskapsveckan.
Totalförsvar ÖlandEtt exempel från 2019 är Halmstads totalförsvarsdag för 1 700 gymnasieelever som i ett fartfyllt scenario fick lära sig hur man går från överraskad till förberedd.
Om Totalförsvarsdagen i Halmstad på Försvarsmaktens YouTube-kanalÄven Norrtälje arrangerade en Totalförsvarsdag 2019 för att lyfta budskap kring beredskapen för krigsfara och krig och för att rekrytera nya medlemmar till frivilligorganisationerna. I filmen berättar räddningschefen hur man med extra kort förberedelsetid arrangerade dagen. Norrtälje kommun berättar på YouTube
Besök och representation
Civilförsvarsförbundet är en av alla frivilligorganisationer som har genomfört ett stort antal lokala aktiviteter under Krisberedskapsveckan. 2018 bjöd man justitieminister Morgan Johansson och alla andra besökare på nypon- och tallbarrste på Medborgarplatsen, samtidigt som man diskuterade krisberedskap och överlevnad.
I Stockholm serverades landshövdingen en trerätters krislunch 2019. Det blev knäckebröd med skinkost på tub, ravioli och hallonkräm.
Nya kanaler
Länsstyrelsen i Dalarna testade poddformatet 2020 för att göra de lokala riskerna mer tillgängliga och spännande. Varje poddavsnitt börjar med ett lokalt scenario som följs av ett samtal med experter som alla är verksamma lokalt.
Läs mer om Dalarnas podd på Länsstyrelsen Dalarnas webbplatsKungsbacka livesände flera föreläsningar mitt i pandemin 2020 om hur kommunens beredskap fungerar före, under och efter en samhällsstörning. Civilförsvarsförbundet deltog med tips på hur man går från tanke till handling och bygger sin krislåda.
Kungsbacka kommun på YouTubeLänsstyrelsen Jämtland har testat ett egentillverkat beredskapsbingo med mestadels enkla övningar som man kan få med hela familjen på.
Utbildningar
Ett flertal kommuner brukar hålla utbildningar tillsammans med frivilliga försvarsorganisationer under Krisberedskapsveckan. I bland annat Huddinge höll man denna utbildning digitalt under pandemin, då i form av tre korta filmer från utbildningen "För din säkerhet". Deltagarna fick sedan svara på frågor och få ett diplom hemskickat.
Många har också temadagar som exempelvis Luleå kommun, där säkerhetschefen berättade om Luleås lokala beredskap. Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer och prepperförfattarinnan Anna-Maria Stawreberg gästade 2019 och många kommuner har genom åren arrangerat liknande träffar.
Förbättringsmöjligheter för arbetet
MSB uppmanar kommuner att gå ihop och genomföra gemensamma aktiviteter under Krisberedskapsveckan, men endast 1 av 5 kommuner uppger att de samarbetat med närliggande kommun. Den vanligaste orsaken till att man inte samverkar är resursbrist. Deltagande kommuner finns jämt spridda över hela landet förutom i Kronoberg där flera kommuner inte deltog i Krisberedskapsveckan.
I den effektmätning som MSB gjorde efter sin egen annonsering är det just boende i Småland som i högre utsträckning än övriga anger att de inte instämmer i att annonsbudskapen förmedlar vikten av att ha en egenberedskap.
MSB:s annonsinsats 2022
Under veckan genomförde MSB en informationsinsats i tryckta och digitala medier med bland annat annonser som visade hur man kan laga god mat utan el. I en uppföljande effektmätning uppger nästan hälften av respondenterna att de med anledning av annonsbudskapen kommer att stärka sin egen beredskap för att kunna laga mat utan el.
Mejla dina tips till krisberedskapsveckan@msb.se. Sidan fylls på kontinuerligt.