Till innehåll på sidan

Det här händer under Beredskapsveckan 2024

Under Beredskapsveckan sker hundratals aktiviteter runt om i hela landet. Här samlar vi ett axplock av allt du kan ta del och inspireras av!

Antalet aktörer som deltar i Beredskapsveckan enligt MSB:s anmälningsenkät per den 26 september är:

  • 255 kommuner
  • 172 övriga organisationer

Notera att det troligtvis är ett större antal aktörer som deltar än vad som framgår här. MSB gör en total sammanställning efter vecka 39. 

  • Deltagande kommuner Se karta
  • Deltagande länsstyrelser: Gävleborg, Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland, Kalmar, Norrbotten, Stockholm, Skåne, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götland, Värmland, Örebro, Östergötland.
  • Deltagande regioner: Dalarna, Halland, Gotland, Jönköping, Örebro, Stockholm, Värmland.
  • Några övriga aktörer: ABF, Bygdegårdarnas Riksförbund, Centrum för hälsokriser, Folk och Försvar, Fritidsodlingens Riksorganisation, GeBlod, Hela Sverige ska leva, HSB, ICA-handlarna, Karlstad Universitet, Lantmännen, Luleå Tekniska universitet, LO Pensionsmyndigheten, Riksantikvarieämbetet, Riksbanken, Riksdagen, RISE, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Socialstyrelsen, SOS Alarm, Svenska kraftnät, Svenska Kyrkan, Sveriges elevkårer, Systembolaget, Säkerhet- och försvarsföretagen, Södertälje sjukhus och dessutom många bostadsrättsföreningar, energibolag och frivilliga försvarsorganisationer.

I de anmälningar som hittills kommit in kan vi se att:

  • 43 procent av kommunerna ska genomföra Beredskapsveckan med ökad ambitionsnivå jämfört med 2023, 39 procent med liknande nivå som tidigare. 12% deltog inte förra året.
  • 33 procent av kommunerna ska arrangera aktiviteter tillsammans med en frivillig försvarsorganisation. Många samverkar även med bostadsbolag, skolan, företag och räddningstjänsten.
  • 57 procent av kommunerna avser använda broschyren "Om krisen eller kriget kommer".
  • 54 procent av kommunerna kommer att använda vikfoldern "Sju dagar".
  • 24 procent av kommunerna planerar att ta fram en lokal broschyr om beredskap för kris och krig utifrån MSB:s guide.

Aktiviteter hos några deltagande aktörer

Observera att nedan bara är ett axplock av allt som händer runt om i landet under Beredskapsveckan. Vänd dig till din kommun för att ta reda på vad som händer där just du bor eller sök i sociala medier via hashtaggen #beredskapsveckan.

Kommuner och regioner

Alvesta

Bland flera saker som händer i Alvesta kan nämnas att man testar en ny uppfinning. En tappkran gör det möjligt att koppla in en vattentank och få tryck i vattnet även vid avbrott i vattenförsörjningen. Kommunen inbjuder allmänhet och media att testa tappkranen på Hagaskolan den 25 september.

Till Alvesta kommun

Avesta 

Under veckan kan du bland annat testa dina släckningskunskaper och träffa representanter från räddningstjänsten, lyssna på föreläsning med beredskapsexpeten Niklas Kämpargård, besöka ett skyddsrum i Gamla Byn och träffa representanter från Avesta Civilförsvarsförening. Förutom detta öppnar kommunen även upp en temporär trygghetspunkt i Avestaparken som invånare kan besöka under veckan. Kommunen serverar även "beredskapsmat" i förskolor och skolor denna vecka.

Bräcke kommun

Gratis biovisning på temat kris på Bräcke Folkets hus, torgmöte där du kan träffa Räddningstjänst, Hemvärnet, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen och Polisen. Högstadieskolorna i kommunen får besök av säkerhetssamordnare för att prata beredskap och genomföra en övning. Biblioteken ställer ut beredskapslådor och information om beredskap. Gillar du att tävla har kommunen även en tävling där du ska skicka in ditt bästa krisrecept och tävla om att vinna en vevradio.

Forshaga kommun

Kommunen informerar om vattenberedskap och delar ut vattendunkar till de 50 första besökarna och Civilförsvaret föreläser om god egenberedskap. Biblioteken dukar upp en monter på temat egenberedskap där besökare bland anant kan hämta broschyren "Om krisen eller kriget kommer" och övningsfoldern "Sju dagar". I skolorna väver man också in temat krisberedskap i undervisningen under veckan.

Hjo kommun

I Hjo bjuds det på flera föreläsningar på temat beredskap! Bland annat kan du lära dig mer om vilka svampar som är ätliga – och vilka du ska undvika. Även föreläsningar om beredskapsodling, självförsvar och skyddsrum finns med i veckans program. Du kan även träffa frivilliga försvarsorganisationer som berättar om sin verksamhet och hur du kan bli en del av dem.

Lysekils kommun

Träffa kommunens säkerhetsstrateg och få tips på vad du bör ha hemma vid en kris. Träffa Lottakåren som berättar om sin verksamhet. Gå på lunchföreläsning och lär dig mer om hemberedskap. Skaftö Öråd tillsammans med räddningstjänsten och kommunen håller i föreläsningen "Skaftö redo" på temat "hur gör vi oss redo om krisen skulle drabba ön"?

Marks kommun

Marks kommun har förberett mycket spännande videomaterial inför årets krisberedskapsvecka. Bland annat kan du se när några av Marks kommuns duktiga kockar lagar mat på spritkök eller hur det såg ut när två kommunalråd övernattade i ett skyddsrum. Publiceras på kommunens kanaler löpande under Beredskapsveckan.

Stockholms stad, Järva

Järva stadsdelsområde har utbildat 60 medarbetare för att kunna bemanna trygghetspunkterna vid händelse av en större samhällsstörning. Stadsdelen visar upp trygghetspunkterna under Beredskapsveckan.

Till nyhetsartikel (Mitt I)

Sundbybergs stad

Kommunen bjuder in till skattjakt med chans att vinna hemberedskapsprylar och utställningar med fokus hemberedskap i stadshuset och på biblioteket. Under veckan övar även måltidsservice på att tillaga beredskapsmat i kommunens skolor och förskolor.

Söderköpings kommun

Kom till Hagatorget och provsmaka krismat som kommunens kostenhet lagar utan el, träffa kommunens VA-avdelning och lär dig mer om olika dricksvattenkriser och fyll upp din egen vattendunk. Många butiker i kommunen medverkar också i Beredskapsveckan, så håll utkik när du är ute och handlar!

Upplands-Bro kommun

Under veckan bjuder kommunen in till Rundabordssamtal med fokus på näringslivets roll i totalförsvaret, föreläsning om krisberedskap och panelsamtal om hemberedskap med grannar. På lördagen anordnas Beredskapsdag där barn kan klä ut sig till polis eller brandman, prova brandsläckarslangen, kasta livlina, få ansiktsmålning och göra sin egen krislåda. 

Värmdö kommun

Trygghetspunktsövning och test av reservkommunikation på Runmarö den 29 september. En del av en stor övning på ön där kommunen ska sätta upp en trygghetspunkt i samverkan med Sjövärnskåren Stockholm, Nacka Värmdö räddningssällskap, Kommunens Sambandsgrupp FRO, Ampernet, Frivilliga radioamatörer, Runmarö Bygdegårdsförening, Ressel rederi AB och Storstockholms brandförsvar. Fordon, materiel och personal kommer under övningen att transporteras ut med vägfärja och med Sjövärnskåren.

Till Värmdö kommun

Österåkers kommun

Tipspromenad om att "klara krisen", sagostund för barn, träffa Civilförsvarsföreningen och bli en del av kommunens beredskap. Kommunen har också tagit fram ett beredskapsbingo med olika uppdrag att göra under veckan - gärna som vuxen tillsammans med barn. Bingobrickan går att skriva ut på kommunens hemsida. 

Övriga

Karolinska institutet

Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet publicerar en nyhet om dagen på temat beredskap, inom ett par av centrumets olika expertområden, för att synliggöra en del av den expertis som finns samlad just där. De bjuder också in till Hälsokrisforum 2024 som samlar personer från lärosäten, Regeringskansliet, myndigheter, regioner, civilsamhället, professionsföreningar med mera för att tillsammans diskutera vad lärosätena kan bidra med i en hälsokris och hur de bäst samverkar med övriga samhället och som en del av totalförsvaret. 

Till KI

Lantmännen

Lantmännen har publicerat en undersökning som visar att en majoritet av medborgarna är oroliga för att maten inte ska räcka till under kriser, men samtidigt vill två av tre veta mer hur man som konsument kan påverka.

Till Lantmännen

Berätta om egna aktiviteter!

För att få överblick över aktuella aktiviteter runt om i landet under Beredskapsveckan önskar MSB att alla som ska delta och göra något, fyller i anmälningsenkäten. Det gäller till exempel för:

  • kommuner
  • föreningar
  • studieförbund
  • skolor
  • bostadsbolag
  • butiker och näringsliv.

Då får vi en bra bild över vilka aktiviteter som genomförs och som allmänhet och media kan besöka under kampanjveckan. 

Till anmälningsenkäten 

Till toppen av sidan