Verktygslådor för att skapa motståndskraft i samhällsviktig verksamhet
Här hittar du stöd och verktygslådor för att skapa motståndskraft i den samhällsviktiga verksamheten.
Arbetet med att skapa motståndskraft i samhällsviktig verksamhet omfattar ett systematiskt arbete med riskhantering, kontinuitetshantering, informations- och cybersäkerhet samt att hantera händelser.
Checklistor för stöd med att skapa motståndskraft
Stödet beskriver vad aktörer som tillhandahåller samhällsviktig verksamhet, som minst, behöver arbeta med för att öka motståndskraften och vad som ingår i detta arbete.Publikation: Skydd av samhällsviktig verksamhet
Nedan finns stöd för att arbete med de olika delarna riskhantering, kontinuitetshantering, informations- och cybersäkerhet och hantera oönskade händelser
-
Riskhantering
Riskhantering handlar om att identifiera, analysera, värdera och åtgärda risker. Stöd till hur en organisation organiserar sin riskhantering ges bland annat i standarden ISO31000 som ger riktlinjer för riskhantering.
Standarden Riskhantering - vägledning ISO31000 på sis.se
-
Kontinuitetshantering
Kontinuitetshantering handlar om att planera för att upprätthålla sin verksamhet på en tolerabel nivå, oavsett vilken störning den utsätts för. Det kan till exempel vara när personalen inte kommer till jobbet, lokalerna inte går att använda, leveranser av viktiga varor och tjänster inte når oss eller vi drabbas av ett strömavbrott.
-
Informations- och cybersäkerhet
Systematiskt informationssäkerhetsarbete är att arbeta förebyggande och att kontinuerligt anpassa skyddet utifrån organisationens behov och risker.
-
Hantera oönskade händelser
Aktörer som äger eller bedriver samhällsviktig verksamhet behöver förbereda sig för att hantera eventuella oönskade händelser, såväl incidenter som samhällsstörningar. Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar innehåller aktörsgemensamma sätt att tänka och sätt att arbeta.
Gemensamma grunder - ramverk för ledning och samverkan vid samhällsstörningar
Övrigt stöd
Här finns övrigt relaterat stöd för att öka motståndskraften i samhällsviktig verksamhet.
-
Upphandling till samhällsviktig verksamhet
Vägledningen är ett stöd för hur kontinuitet, funktionalitet och leveransförmåga kan säkerställas vid upphandling, till exempel för upphandlingar då verksamhet läggs på entreprenad eller vid inköp av varor och tjänster.
-
Analysera beroenden
Samhällsviktiga verksamheter är beroende av andra verksamheter för att fungera. En störning i en verksamhet kan snabbt spridas mellan samhällssektorer och i vissa fall mellan länder och kontinenter. Genom att analysera beroenden kan du få bättre bild av vad den egna verksamheten och samhället i helhet är beroende av för att fungera. Du får bättre underlag för beslut om att förebygga och begränsa konsekvenserna av en händelse. Du kan minska den negativa effekten av en störning genom att säkra eller planera för alternativa lösningar.
Det är även ett stöd för hur kontinuitet, funktionalitet och leveransförmåga kan säkerställas vid upphandling.
Beroende- och konsekvensanalys elektroniska kommunikationer.pdf
Beroende- och konsekvensanalys energi.pdf
Beroende- och konsekvensanalys finansiella tjänster.pdf
Beroende- och konsekvensanalys, hälso- och sjukvård.pdf
Beroende- och konsekvensanalys, handel.pdf
Beroende- och konsekvensanalys, inre skydd och säkerhet.pdf
Beroende- och konsekvensanalys, kommunalteknisk försörjning.pdf
Beroende- och konsekvensanalys, livsmedelsförsörjning.pdf
Beroende- och konsekvensanalys, transporter.pdf
Faller en - faller då alla.pdf
Gränsöverskridande beroenden.pdf
Komplex beroendeanalys på sektoriell nivå – exemplet telekominfrastrukturer.pdf
Metoder för konsekvensanalys på samhällsnivå.pdf
Översikt över metoder för komplex beroendeanalys på sektoriell o tvärsektoriell nivå.pdf