Till innehåll på sidan

Samhällsviktig verksamhet

För att kunna upprätthålla samhällets funktionalitet oavsett störning är vissa verksamheter viktigare än andra – de är
samhällsviktiga. Att samhällsviktig verksamhet har en grundläggande förmåga och uthållighet är en grundförutsättning för Sveriges beredskap.

MSB stödjer både offentliga och privata aktörer i att identifiera samhällsviktig verksamhet, både inom den egna organisationen, i ett geografiskt område eller för ett ansvarsområde.

MSB erbjuder även stöd för att skapa motståndskraft i verksamheten, bland annat genom arbete med kontinuitetshantering.

Ett arbete som har blivit än mer viktigt mot bakgrund av det förändrade omvärldsläget och implementeringen av EU-direktiven CER (direktivet om kritiska entiteters motståndskraft) och NIS2 (direktivet om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen

Viktiga samhällsfunktioner

Här hittar du en lista över de viktiga samhällsfunktionerna. Dessa utgör grunden för aktörers beredskapsarbete och för att identifiera samhällsviktig verksamhet.

Identifiera samhällsviktig verksamhet

Här hittar du de stöd du behöver för att identifiera samhällsviktig verksamhet och den samhällsviktiga verksamheten som är nödvändig för totalförsvaret.

Verktygslådor

Här hittar du stöd och verktygslådor för att skapa motståndskraft i den samhällsviktiga verksamheten.

Regleringar

Här kan du läsa mer om varför din organisation ska skapa en motståndskraft och vilka regleringar som påverkar samhällsviktig verksamhet, exempelvis utländska dirketivesteringar, CER och NIS 2.

Till toppen av sidan