Vägledningar om att förebygga attentat

Här hittar du vägledningar som kan hjälpa dig i det förebyggande arbetet mot attentat och våldshandlingar.

Vägledningen Säkerhet i offentlig miljö

Vägledningen riktar sig till aktörer i offentlig miljö, och är en del i arbetet med att sänka sårbarheten mot terrorism och andra våldshandlingar med stora konsekvenser. Vägledningen har tagits fram av MSB och Polisen. Nedan hittar du vägledningen i en svensk och en engelsk version.

Omslagsbild för  Säkerhet i offentlig miljö : skydd mot antagonistiska hot och terrorism, vägledning

MSB1448, 2019

Ett modernt, demokratiskt och öppet samhälle är sårbart för terrorism. Även om risken för varje enskild människa att råka ut för ett attentat är mycket låg behöver olika verksamheter, branscher och ak...

Guideline on protection of public spaces: Protection against terrorism in crowded places, guidance

Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan

Denna vägledning handlar om skolans arbete mot våldshandlingar med stora konsekvenser. Vägledningen vänder sig till skolledning, skolpersonal och säkerhetsansvariga och syftet är att höja medvetenhet och kunskap om åtgärder före, under och efter en händelse.

Omslagsbild för  Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan

MSB2188, 2024

Denna vägledning handlar om skolans arbete mot våldshandlingar med stora konsekvenser. Vägledningen vänder sig till skolledning, skolpersonal och säkerhetsansvariga och syftet är att höja medvetenhet ...

Så här kan ni arbeta med er säkerhet – En vägledning för trossamfund

I denna vägledning finns tips och råd om hur trossamfund kan arbeta för att öka människors säkerhet. Här finns konkreta förslag på vad som kan göras vid olika händelser som kan leda till att människor känner rädsla eller i värsta fall skadas eller dör. Vägledningen har tagits fram av MSB i samarbete med med Polisen och Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Representanter från olika trossamfund har bidragit i arbetet med vägledningen.

Omslagsbild för  Så här kan ni arbeta med er säkerhet – En vägledning för trossamfund

MSB1896, 2021

Trossamfunden och deras verksamhet är ett fint uttryck för religionsfriheten i Sverige, och trossamfundens lokaler är platser där människor känner trygghet och upplever gemenskap och mening. Det är vi...

Säkerhetsguide för evenemang

Guiden riktar sig till arrangörer, myndigheter och andra aktörer inom evenemangsområdet och tar upp olika aspekter av evenemangssäkerhet, och i denna tredje utgåva ingår även avsnitt om brottsförebyggande arbete och skydd mot antagonistiska hot. Guiden gavs ut första gången 2008 som ett resultat av ett regeringsuppdrag till dåvarande Räddningsverket och Rikspolisstyrelsen. Uppdateringen 2021 har skett i samarbete med Polismyndigheten och i nära dialog med en stor grupp sakkunniga från både myndigheter och bransch.

Omslagsbild för  Säkerhetsguide för evenemang 2021

MSB1757, 2021

Säkerhetsguide för evenemang, tredje utgåvan, ger dig som läsare vägledning i hur du kan gå till väga för att anordna säkra evenemang. Guiden riktar sig till arrangörer, myndigheter och andra aktörer ...

Inbyggd säkerhet

Denna vägledning presenterar konceptet inbyggd säkerhet, en metod för att integrera säkerhet och design i stadsplaneringen som bygger på ett sammanhållet arbetssätt där flera kompetenser samverkar tidigt för att skapa en stad som balanserat och proportionerligt möter de komplexa krav som stadsplanering i dag ställs inför.

Vägledningen riktar sig till alla som på olika sätt berörs av och arbetar med stadsplanering, till exempel fastighetsägare, arkitekter, byggnadsingenjörer, samhällsplanerare, byggprojektledare, säkerhetskonsulter, säkerhetsutvecklare, förtroendevalda, blåljusmyndigheter och andra som är involverade när offentliga och publika rum planeras, utformas och utvecklas.

Omslagsbild för  Inbyggd säkerhet : skydd av offentliga miljöer, vägledning

MSB2321, 2024

Denna vägledning presenterar en metod för att integrera säkerhet och design i stadsplaneringen. Konceptet kallas inbyggd säkerhet (eng. security by design) och bygger på ett sammanhållet arbetssätt dä...

Analys av risker och sårbarheter

Riskbilden är en sammanställning av information från genomförda terrorattentat från år 2013 och fram till och med halvårsskiftet 2020. Sammanställningen omfattar genomförda terrorattentat från USA, Kanada, Europeiska unionens medlemsstater, Norge, Schweiz, Australien och Nya Zeeland.

Sammanställningen är tillbakablickande och säger mycket litet om framtida risker och faktisk hotbild, som till exempel aktörers avsikt och förmåga att genomföra terrorattentat. Risk förklaras vanligen som en sammanvägning av sannolikheten för att en händelse ska inträffa och de konsekvenser som händelsen kan få. Den här riskbilden ger istället en bild av sannolikhet som en jämförelse mellan hur vanliga vissa attackmetoder är i förhållande till andra och vilka konsekvenser de har medfört. Riskbilden är ett samarbete mellan MSB och Polisen.

Omslagsbild för  Riskbild för säkerhet i offentlig miljö - 2020

MSB1670, 2020

Riskbilden är en sammanställning av information från genomförda terrorattentat från år 2013 och fram till och med halvårsskiftet 2020. Sammanställningen omfattar genomförda terrorattentat från USA, Ka...

Övrigt stöd

MSB och Polisen har tagit fram nedladdningsbart material om misstänkta föremål och försändelser som kan skrivas ut och sättas upp på lämpliga platser vid er verksamhet, till exempel där post hanteras.

Det finns också ett nedladdningsbart dokument med råd till allmänheten om hur man ska agera vid väpnade attacker.

Omslagsbild för  Viktig information : Misstänkt försändelse

MSB1738, 2021

Viktig information om hantering av misstänkta försändelser. Hur hanteras en misstänkt försändelse i form av brev och paket på ett säkert sätt.

Omslagsbild för  Åtgärder vid misstänkta föremål : viktig information organisation

MSB1827, 2021

Viktig information till organisationer om hantering av misstänkta föremål.

Omslagsbild för  Åtgärder vid väpnade attacker : viktig information allmänheten

MSB1828, 2023

Viktig information till allmänheten om åtgärder vid pågående dödligt våld.

Till toppen av sidan