Civil perspektivstudie – om framtida utmaningar och behov inom civil beredskap

För den långsiktiga förmågeutvecklingen inom civila beredskapen utvecklar MSB tillsammans med civila beredskapssektorer och andra aktörer en flerårig analys- och studieprocess som benämns Civil perspektivstudie.

Målet är att skapa framtidssäkrade och välförankrade underlag om den långsiktiga förmågeutvecklingen inom den civila beredskapen. I fokus är de utmaningar, möjligheter och förmågebehov som bedöms finnas i perioden 2035-2050.

Genom att arbeta proaktivt och långsiktigt med framtidsanalys får deltagarna möjlighet att bidra till samlade underlag inför nästa försvarsbeslut och för egen del tidigt identifiera framtida hot och behov av vägval inom förmågeutvecklingen. Därigenom stärks den civila beredskapen och totalförsvaret.

Om utvecklingsarbetet

Arbetet är under utveckling och sker på MSB:s initiativ. Processen tar bland annat inspiration av Natos arbetssätt med strategisk framsyn (Strategic foresight). Arbetet engagerar flera civila beredskapssektorer och andra aktörer. 

Arbetet bedrivs i fleråriga studiecykler, och innevarande cykel sträcker sig fram till 2026-2027. Deltagande och förankring med de civila beredskapssektorerna kommer främst att ske genom så kallade sektorsstudier. Även andra aktörer kommer bjudas in att delta i vissa delar. Det sker även nära samverkan med Försvarsmaktens Perspektivstudie för att möjliggöra analytiskt utbyte om de militära och civila hot och risker som finns och hur dessa påverkar behoven av förmågeutveckling inom totalförsvaret.

Skapa långsiktig förmågeutveckling

Genom att arbeta tillsammans i en ensad process skapas kunskap och en gemensam bild om framtida utmaningar, möjligheter, förmågegap och förmågebehov. Resultaten, bland annat i form av koncept och rekommendationer om den långsiktig förmågeutvecklingen, kommer sannolikt att lämnas till regeringen och Försvarsberedningen under 2027 som underlag inför nästkommande försvarsbeslut.

Resultaten kan även utgöra ingångsvärden i beredskapsmyndigheternas planering, både på medellång och lång sikt.

Faktorer som påverkar

Den Civila perspektivstudien är under utveckling och nya ingångsvärden, exempelvis i form av kommande försvarsbeslut eller nya regeringsuppdrag, kan påverka såväl tidplan som process och förväntade resultat.

Till toppen av sidan