Kurs för beslutsfattare: Ledningsperspektiv på informations- och cybersäkerhet
Vem styr arbetet med informations- och cybersäkerhet? Ledningen styr! Skyddet av information är verksamhetens ansvar. Precis som inom andra områden är effektiv styrning och ledning en förutsättning för att klara era uppdrag och mål.
MSB erbjuder en kurs för dig i ledande befattning som stärker din förmåga att fatta välgrundade beslut om organisationens informations- och cybersäkerhet. Genom att fokus är på ledningsperspektivet kan du utveckla din förståelse för hur ämnet kopplar till verksamhetsstyrning. Kursen belyser också hur mer robusta organisationer tillsammans bidrar till att stärka hela samhällets motståndskraft.
Anmälan kommer att ske via webben och kursen tillhandahålls via en lärplattform av MSB i samarbete med Försvarshögskolan.
Frågor och svar om kurs för beslutsfattare
-
Vem är kursen avsedd för?
Kursen vänder sig till personer i ledande befattningar i verksamheter som är viktiga för samhällets funktionalitet, inom statliga myndigheter, regioner och kommuner såväl som näringsliv och frivilligorganisationer.
Kursen är utformad för de som ansvarar för övergripande styrning och ledning i organisationen, som behöver fatta nödvändiga beslut för informations- och cybersäkerheten. Även andra ledare och beslutsfattare kan ha nytta av kursen för att öka sin förståelse och förmåga att stödja arbetet i organisationen.
-
Vad handlar kursen om?
Kursen behandlar bland annat ledningens roll för informations- och cybersäkerhetsarbetet och hur styrningen på detta område hänger ihop med verksamhetsstyrningen i stort. Kursen belyser också hur stärkt säkerhet gör organisationen mer robust och hur det bidrar till att stärka hela samhällets motståndskraft.
-
Kommer denna kurs att täcka kravet på utbildning som NIS2 ställer?
Då NIS2 fortfarande är ett förslag, är det ännu inte klart hur kraven kommer att se ut eller vem som kommer att omfattas. Enligt förslag från den utredning som gjorts kommer grundläggande krav på utbildning att anges i den föreslagna cybersäkerhetslagen, medan detaljer kring utformningen ska fastställas i föreskrifter. Sådana föreskrifter kan först utfärdas när lagen trätt i kraft.
MSB:s kurs är en bra grund för ledare och beslutsfattare på olika nivåer i olika typer av organisationer, och minskar insteget till att uppfylla de nya kraven när de kommer.
-
Hur fungerar kursen?
Genom att kombinera online-moment, som webbkurs och filmade inslag, med uppgifter och övning i den egna organisationens ledningsgrupp får deltagarna kunskap både teoretiskt och praktiskt. Diskussioner och erfarenhetsutbyte med andra deltagare är också en viktig del av kursen.
Deltagarna lotsas genom de olika momenten som genomförs i egen takt. Den totala omfattningen är ungefär fem timmar, som kan genomföras över en period om tre månader. -
När kommer kursen?
Anmälan öppnar i början av 2025, och första kursstart planeras till februari-mars. Flera kursomgångar kommer att erbjudas under våren. Skicka en intresseanmälan här nedanför så får du information när anmälan öppnar!
-
Varför ska jag gå, hur gagnar det min organisation?
Med den här kursen stärker du din förmåga att leda och styra informations- och cybersäkerhetsarbetet för att minska riskerna i verksamheten, förbättra motståndskraften och effektivisera arbetet.
Din kunskap och dina beslut bidrar till att verksamheten kan undvika eller minska konsekvenserna av störningar, vilket bidrar till att upprätthålla förtroendet för organisationen hos medborgare, kunder, ägare och andra intressenter. Kunskapen bidrar också till effektivisering av organisationens resurser, så att ni kan utforma rätt skydd till rätt kostnad.
-
Vad är samhällsnyttan?
Omvärldsläget ställer höga krav på Sverige som helhet att kunna fungera även vid större störningar i samhället. Många organisationer, särskilt i samhällsviktiga verksamheter, behöver ha som målsättning att – så långt det är möjligt – fungera i vardagen, vid fredstida kriser och under höjd beredskap. Genom att skapa förmåga och uthållighet i verksamheten bidrar er organisation till utvecklingen av det civila försvaret och till Sveriges beredskap.
-
Jag är inte i målgruppen men vill uppmuntra ledarna i min organisation att gå den här kursen.
Är det du som ansvarar för att driva och samordna arbetet med informations- och cybersäkerhet i organisationen så föreslå gärna kursen för ledningen. Har du en annan roll så kan du prata med en ledare i din organisation, eller med den person/funktion som ansvarar för att driva och samordna informations- och cybersäkerhetsarbetet. Finns ingen sådan kan du kontakta en ledningsstab eller liknande för att tipsa om kursen.
Film
Informations- och cybersäkerhet är allas ansvar - använd gärna i er egen verksamhet!
Intresseanmälan
Vill du bli kontaktad när anmälan har öppnat? Fyll i dina uppgifter här: