Kurs för beslutsfattare: Ledningsperspektiv på informations- och cybersäkerhet
Vem styr arbetet med informations- och cybersäkerhet? Ledningen styr! Skyddet av information är verksamhetens ansvar. Precis som inom andra områden är effektiv styrning och ledning en förutsättning för att klara era uppdrag och mål.
Det här är en kurs för dig i ledande befattning som stärker din förmåga att fatta välgrundade beslut om organisationens informations- och cybersäkerhet. Genom att fokus är på ledningsperspektivet kan du utveckla din förståelse för hur ämnet kopplar till verksamhetsstyrning. Kursen belyser också hur mer robusta organisationer tillsammans bidrar till att stärka hela samhällets motståndskraft.
Vem är kursen avsedd för?
MSB:s nya kurs vänder sig till beslutsfattare i verksamheter som är viktiga för samhällets funktion, inom statliga myndigheter, regioner och kommuner såväl som näringsliv och frivilligorganisationer. Kursen är framtagen för personer i styrelse/fullmäktige eller högsta chef, men riktar sig även till den som ingår i ledningsgrupp, är verksamhetschef eller liknande.
Hur fungerar kursen?
Genom att kombinera online-moment, som webbkurs och filmade inslag, med uppgifter och övningar i den egna organisationen får deltagarna kunskap både teoretiskt och praktiskt.
Den totala omfattningen är ungefär fem timmar, och deltagarna lotsas genom de olika momenten som genomförs i egen takt under en månads tid.
När kommer kursen?
Kursen öppnas i början av 2025. Håll utkik efter mer information på den här sidan och i våra övriga kanaler.
Varför ska jag gå, hur gagnar det min organisation?
Din kunskap och dina beslut bidrar till att verksamheten kan fungera även vid störningar och till att minska riskerna och upprätthålla förtroendet för organisationen hos medborgare, kunder, ägare och andra intressenter. Kunskapen bidrar också till effektivisering av organisationens resurser, så att ni kan utforma rätt skydd till rätt kostnad.
Kursen ger dig bättre förutsättningar att besluta om inriktning och uppföljning av arbetet, som inom annan systematik i organisationen.
Vad är samhällsnyttan?
Omvärldsläget ställer höga krav på Sverige som helhet att kunna fungera även vid större störningar i samhället. Många organisationer, särskilt i samhällsviktiga verksamheter, behöver ha som målsättning att – så långt det är möjligt – fungera i vardagen, vid fredstida kriser och under höjd beredskap. Genom att skapa förmåga och uthållighet i verksamheten bidrar er organisation till utvecklingen av det civila försvaret och till Sveriges beredskap.