Så går arbetet med upprustningen av landets skyddsrum
Skyddsrummen är en del av det svenska befolkningsskyddet. Under 2025 har det satsats 100 miljoner kronor på att kontrollera, utföra tillsyner och rusta upp skyddsrum.
Sveriges befolkningsskydd består bland annat av varningsmöjligheter, skyddsrum, utrymning och inkvartering. Det handlar om att kunna varna, skydda och flytta människor i händelse av krig. Befolkningsskydd är en av de viktigaste hörnstenarna i det civila försvaret och det pågår intensivt arbete med att utveckla samtliga delar.
Sverige är ett av de skyddsrumstätaste länderna i världen. Sedan 2024 har MSB utökat antalet kontroller och tillsyner av landets skyddsrum. En tillsyn är en mindre genomgång, medan en kontroll är grundlig genomgång av skyddsrummet.
- Sverige har cirka 64 000 skyddsrum som ger ett grundläggande skydd. Det fortifikatoriska skyddet är gott i de allra flesta skyddsrummen. Ofta är det mindre åtgärder som behöver åtgärdas när vi inspekterar skyddsrummen.
Skyddsrum finns framförallt i städer och i tätbebyggda områden. Om det inte finns skyddsrum där du befinner dig, ska du söka skydd i ett annat skyddande utrymme, exempelvis källare, tunnel, tunnelbana eller motsvarande.
Modernisering och upprustning av specialskyddsrum
Förutom ökat antal tillsyner och kontroller pågår det även ett omfattande arbete med upprustning av landets specialskyddsrum, det vill säga stora skyddsrum som kan inrymma tusentals människor och som i ordningsställandefasen är i behov av driftpersonal.
- Detta är ett stort projekt som löper över två-tre år. Hittills har arbete påbörjats för 25 av de 80 specialskyddsrummen.
Under 2025 planerar MSB att påbörja 2 000 nya kontroller genom kontrollbesök, säkerställa att det görs 10 000 nya tillsyner och fortsätta att genomföra filterbyten i skyddsrummen så att ett skydd skapas mot kemiska och radiologiska stridsmedel.
Civilplikt för befattningar inom befolkningsskyddet
I januari tog MSB även emot ett regeringsuppdrag där MSB ska genomföra de förberedande åtgärder som behövs för att totalförsvarspliktiga, efter regeringsbeslut, ska kunna skrivas in, utbildas och krigsplaceras med civilplikt för befattningar inom befolkningsskyddet. De befattningar som anges i uppdraget är dels en befattning med ansvar för iordningsställande av specialskyddsrum (driftledare) och befattning som ledare för genomförande av utrymning i händelse av höjd beredskap och ytterst krig (utrymningsledare). MSB får dock föreslå andra befattningar.
Fastighetsägarnas ansvar
MSB tar löpande emot frågor om fastighetsägarnas ansvar för skyddsrummen, inte minst vad gäller i ordningsställandet av skyddsrummen. Enligt lagen (2006:545) om skyddsrum och tillhörande förordning och föreskrifter ansvarar fastighetsägaren bland annat för att:
- Ge anvisning om var skyddsrummet finns genom skyltning,
- I fred använda skyddsrummet på sådant sätt att det kan ställas i ordning inom 48 timmar vid höjd beredskap,
- Underhålla skyddsrummet och dess utrustning,
- Inte göra ändringar eller ingrepp i skyddsrummet som kan försämra skyddsrummets funktion,
- Låta allmänheten komma in i skyddsrummet vid höjd beredskap.
- När skyddsrummen byggdes så var detta överenskommelsen man gjorde. Det är så här systemet ser ut och fastighetsägarna behöver fortsätta att ta sitt ansvar. MSB har mycket stöd på msb.se som fastighetsägare kan ta del av, säger Anders Johannesson.