Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 26 september 2024 , Klockan 08:30

Ny vägledning om skydd av landtransporter av farligt gods

En ny vägledning har tagits fram för att underlätta för företag att arbeta med ett ökat transportskydd. Detta för att bland annat förhindra att farligt gods hamnar i orätta händer.

Vägledningen innehåller information om bestämmelser som relaterar till transportskydd i MSB:s föreskrifter om transport av farligt gods på väg (ADR-S) och järnväg (RID-S).

– Vi hoppas att vägledningen kan fungera som ett hjälpmedel ute hos de företag som är involverade i transporter av farligt gods, och bidra till ett ökat skydd mot olika brottsliga angrepp i samband med transport, säger Fredrik Nyström, chef på enheten för hantering av farligt gods och brandfarlig vara, på MSB.

Motverka illegala sprängningar

De senaste åren har flera stölder av sprängmedel och ammunition skett från uppställda fordon. Om godset hamnar i orätta händer kan det användas i andra syften - vilket de illegala sprängningarna som sker i samhället är ett tydligt exempel på. Därför är det viktigt att företag och verksamhet aktivt arbetar med verksamhetens skydd mot obehörigt förfarande med det farliga gods som transporteras.

Samtidigt har vi från olika håll fått signaler om att företag upplever svårigheter med att aktivt arbeta med sitt transportskydd. MSB har därför tagit fram en vägledning för att underlätta för företagen att höja sitt transportskydd och därmed minska risken att farligt gods hamnar i orätta händer. Vägledningen innehåller även några checklistor som kan vara till hjälp i arbetet.

Mer om transportskydd på msb.se

Till toppen av sidan