Nu repetitionsutbildas de första civilpliktiga till kommunal räddningstjänst
I går startade den första repetitionsutbildningen för civilpliktiga inom räddningstjänst. Detta är ett led i att utveckla den kommunala räddningstjänstens förmåga under höjd beredskap eller krig.
- Under hösten kallas 300 personer in, repetitionsutbildas och krigsplaceras på MSB, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.
Kommunal räddningstjänst är i dag framförallt dimensionerad för att hantera olyckor i fredstid och behöver förstärkas, både med personal och materiel, för att kunna möte de utmaningar som krigsfara och ytterst krig kan medföra. Måndagen 23 september har repetitionsutbildning av civilpliktig personal påbörjats. I dag besökte gjorde Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, Sandö där utbildningen var i full gång.
– Den kommunala räddningstjänstens förmåga under höjd beredskap är en av de viktigaste hörnstenarna i det civila försvaret. Det visar inte minst lärdomar från kriget i Ukraina. Att repetitionsutbildningarna nu har startat är ett avgörande steg i rätt riktning, säger Charlotte Petri Gornitzka.
Utbildning i ammunitions- och minhantering
Utbildningen går över tio sammanhängande dagar och till varje tillfälle kallas 30 personer. Utbildningen består av både repetition av kunskaper och färdigheter för vanligt arbete i räddningstjänst men även delar som ska fungera under krig, exempelvis:
- folkrätt och kriget lagar,
- ammunitions- och minhantering (AMH),
- krisstöd,
- urban sök och räddning (USAR).
Fördubbling av personal
I höst utbildas 300 personer på MSB:s utbildningsorter på Sandö och i Revinge. Under 2025 och 2026 utbildas cirka 900-1 200 personer per år. Det finns flera kriterier för urval, bland annat ska man redan genomfört en utbildning för arbete i kommunal räddningstjänst hos Statens räddningsverk eller MSB de senaste 20 åren samt inte vara verksam inom räddningstjänst i dag.
– För att kunna hantera de påfrestningar som ett väpnat angrepp på Sverige innebär, bedömer MSB att den nuvarande personella numerären på cirka 16 000 hel- och deltidsanställd personal i kommunal räddningstjänst behöver fördubblas till 32 000, initialt genom direktinskrivning av civilpliktiga, säger Charlotte Petri Gornitzka.
Aktiverad civilplikt inom räddningstjänst
Den 19 januari 2024 trädde författningsändringar i kraft som innebar att civilplikten aktiveras inom räddningstjänst. Syftet med aktiveringen är att möjliggöra en förstärkning av den kommunala räddningstjänstens krigsorganisation och därmed bemanning under höjd beredskap. Under våren 2024 har MSB arbetat med att utreda vilka personer som är aktuella för civilplikt inom räddningstjänst.