Så ser allmänhetens IT-beteende ut 2024
Varje år genomför MSB i samband med Tänk säkert en undersökning om hur allmänheten beter sig när det gäller IT. Årets undersökning är den femte i sitt slag, och det vi kan konstatera är att rörelserna är små men att vi stadigt går mot ett säkrare beteende.
Lösenordshantering är ett område som stadigt förbättras, då fler använder komplicerade tecken i sina lösenord. Vi blir även allt mer uppmärksamma på mejl och sms som innehåller länkar. När en länk tas emot i ett mejl eller sms från vänner uppger 65% att de alltid tvekar och klickar först efter att ha försäkrat sig om att länken är pålitlig, vilket är en förbättring med 3 procentenheter från 2023.
Idag skyddar de allra flesta (95% av de tillfrågade) sin mobiltelefon med skärmlås, och vi blir även allt mer restriktiva när det gäller att låna ut våra mobiltelefoner och surfplattor utan att själv ha uppsikt över dem. 2024 svarade 60% att de inte gör det, mot 54% året innan. En liknande trend går att se när det gäller vilka appar vi laddar ner. 2024 svarar 75 % att de av säkerhetsskäl tänker efter vilka appar de laddar ner. 2019 var det 65%, alltså en förbättring med 10 procentenheter.
Ett av årets teman i Tänk säkert handlar om digital identitet. En del av våra digitala identiteter är e- legitimationer och hur vi hanterar dem. I årets undersökning uppger 83% att de använder e- legitimation för identifiering om de själva ringt upp banken, medan 5% uppger att de identifierar sig med e-legitimation om banken oväntat ringer upp dem och begär identifikation. 2021 låg den senare siffran på 11%, vilket visar på en förbättring på 6 procentenheter 2024. Här kan man även se en könsskillnad: Fler män (7%) än kvinnor (4%) uppger att de skulle identifiera sig med e-legitimation om banken oväntat ringer dem och begär identifikation.
IT-SÄKERHET 2024 - Allmänhetens beteenden och inställningar till frågor som rör IT-säkerhet