Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 24 oktober 2024 , Klockan 10:37

Privat-offentlig samverkan säkrar flöden i kris

Krisberedskap och civilt försvar är beroende av säkra, och ofta globala, flöden av kritiska produkter, tjänster och information, inklusive mat, medicin, energi, telekommunikation och transporter.

Stora delar av den kritiska infrastrukturen är i privat ägo. Företagen förväntas leverera viktiga tjänster till både civilbefolkningen och som stöd till militära aktioner.

För att stärka förmågan vid en större påfrestning behöver privat-offentlig samverkan i Nato, nationellt som gemensamt, vara stark. Händelser som Covid-19-pandemin och Rysslands krig mot Ukraina sätter ljuset på vikten av samverkan, och har också givit värdefulla lärdomar.

Goda exempel i rapport

För att sprida goda exempel kring framgångsrika lösningar och ge kraft åt det privat-offentliga samarbetet inom Nato, bjöd Sverige tillsammans med Civil Protection Group, CPG, i mars 2024 in deltagare från båda håll till ett seminarium på temat. MSB stod värd för det seminariet.

Nu har rapporten från dagarna publicerats; ”2024 NATO CPG Seminar on Public-Private Cooperation in Securing Critical Supplies – Supporting Alliance Resilience”.

I rapporten kan du bland annat ta del av vilka de största utmaningarna är och få rekommendationer för att få till ett fungerande privat-offentligt samarbete. Inte minst understryker rapporten att sådana samarbeten måste inledas innan något händer, sedan blir det allt svårare. Några av de viktigaste ingredienserna för ett fungerande samarbete är tillit och förståelse för varandras perspektiv. Kommunikation är en nyckelfaktor.

Sverige kommer att fortsätta driva frågorna inom Natos civila beredskapsarbete.

Läs rapporten: 2024 NATO CPG Seminar on Public-Private Cooperation in Securing Critical Supplies – Supporting Alliance Resilience (pdf) 

Till toppen av sidan