Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 21 oktober 2024 , Klockan 08:16

Ny funktion i WIS visar GNSS-störningar

Satellitnavigeringssystem (Global Navigation Satellite System, GNSS) störs ut i en ökande grad. Nu har WIS en funktion som ger en lägesbild av tillförlitligheten för GNSS.

Det är inte ovanligt med störningar i satellitbaserade navigationssystem. Oavsett orsak till störningarna ställer de till problem för flera samhällsfunktioner. I WIS finns nu en funktion som visar en lägesbild av tillförlitligheten för GNSS, med fokus på Sverige med omnejd. Underlaget kommer från information som de flesta flygplan sänder ut regelbundet. Uppgifterna bygger på ett medelvärde av insamlad data från de senaste 12 timmarna och uppdateras kontinuerligt.

Behörighet krävs

Om du inte ser menyvalet ”GNSS-störningar” i vänstermenyn i WIS kan din aktör ansöka om behörighet. Mer information om hur ni ansöker finns i WIS.

WIS

WIS är en portal för Sveriges civila beredskap där aktörer delar information före, under och efter samhällsstörningar. Genom att aktivt dela information i WIS kan alla enkelt och effektivt skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild.

MSB ansvarar för utveckling, drift och förvaltning av WIS.

WIS − webbaserat informationssystem

Till toppen av sidan