Ökade kunskaper om värdlandsstöd i Nato
Under en vecka, den 9–13 december, höll The NATO School Oberammergau (NSO) en utbildning för representanter för ett 30-tal beredskapsmyndigheter i syfte att öka kunskapen om Natos värdlandsstödskoncept och hur det kan implementeras.
Värdlandsstöd innefattar alla åtgärder – från förberedande planering till hantering och avslut – som syftar till att så effektivt som möjligt kunna ta emot eller transitera internationell civil/humanitär hjälp och ge stöd till militära operationer. Värdlandsstöd kan behöva tillhandahållas såväl under fredstida kriser och övningar, som under höjd beredskap och krig.
Sverige ökar förmågan
MSB tillsammans med Försvarsmakten stod för inbjudan till arrangemanget som bland annat bidrog till att öka kunskapen om hur man från civil sida kan arbeta med värdlandsstöd tillsammans med Försvarsmakten.
Att genomföra denna utbildning är ett sätt att visa att vi i Sverige, som Nato-allierad, tar steg mot att öka förmågan till värdlandsstöd.
MSB:s generaldirektör Mikael Frisell uttrycker det så här:
– När det civila och det militära värdlandsstödet samarbetar ökar möjligheten för oss att stödja allierade styrkor på svenskt territorium. Det är komplext och kräver ett närmare samarbete mellan civilsamhället, centrala och regionala myndigheter samt militära styrkor. Tillsammans gör vi Sverige och Nato starkare.
Att ta emot internationellt civilt och humanitärt stöd