Metodstöd för myndigheters arbete med försörjningsberedskap
Hur ska man som myndighet planera för försörjning av varor och tjänster under höjd beredskap och krig? Det har MSB:s uppdaterade metodstöd fokus på att lära ut.
Idag publiceras en uppdaterad vägledning för att fortsätta stärka myndigheter i sitt arbete med försörjningsberedskap – och dessutom lanseras en ny webbkurs.
Försörjningsberedskap är förmågan att i kris, höjd beredskap och ytterst krig förse befolkningen med de varor och tjänster som behövs för dess överlevnad. För att förse myndigheter med information om hur de bör gå till väga för att stärka denna förmåga ansvarar MSB för att tillhandahålla en vägledning inom ämnet.
– Syftet är att ge myndigheter tydligare stöd i arbetet med att säkerställa försörjning av varor och tjänster till viktiga samhällsfunktioner vid kris och höjd beredskap. Den uppdaterade vägledningen tar hänsyn till dagens säkerhetsläge och de krav som ställs på en modern och robust försörjningsberedskap, säger Anna Rinne, enhetschef på enheten för försörjningsberedskap.
MSB2409, 2024
Den här vägledningen handlar om hur ansvariga myndigheter tillsammans med det privata näringslivet bör planera för försörjning av varor och tjänster. Det handlar i huvudsak om förhållanden vid höjd be...
Nytt! Webbkurs inom ämnet
Som en del av satsningen lanseras även en ny webbkurs. Kursen vänder sig främst till personer inom offentlig verksamhet och näringsliv som arbetar eller ska arbeta med uppgifter inom försörjningsberedskap, men även andra som önskar få en introduktion till området kan med fördel genomföra den.
Utbildningen ger en grundläggande förståelse för försörjningsberedskap, hur det utvecklats genom historien och dess roll i dagens samhälle. Deltagarna får också ta del av konkreta exempel på händelser som påverkat Sveriges förmåga till försörjning av varor och tjänster.
Försörjningsberedskap – ett gemensamt ansvar
För att försörjningsberedskapen ska utvecklas behöver företag involveras i arbetet med att trygga viktiga samhällsfunktioner. Företagen äger en stor del av de resurser som vi är beroende av för att säkra försörjning av varor och tjänster. Myndigheter, kommuner, regioner och näringsliv – alla har vi en roll att spela i detta.
– Vår förhoppning är att den här nya versionen av vägledningen ska vara ett centralt verktyg i det viktiga arbete som behöver göras, så att vi tillsammans står väl rustade för framtida utmaningar. Försörjningsberedskap är ett lagarbete! säger enhetschef Anna Rinne.