Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 28 augusti 2024 , Klockan 15:40

Uppstart för övergripande planering av skyddsåtgärder

Vid befolkningsskyddsrådet den 27 augusti diskuterades det regeringsuppdrag som innebär uppdrag till MSB och länsstyrelserna att göra en övergripande planering av skyddsåtgärder som stärker skyddet av civilbefolkningen. Uppdraget ska genomföras tillsammans med Försvarsmakten och polisen, samt andra relevanta aktörer.

Powerpointbild som visar när projektet börjar och när det slutar
Regeringsuppdrag till MSB och länsstyrelserna att göra en övergripande planering av skyddsåtgärder som stärker skyddet av civilbefolkningen.
Powerpointbild som visar när projektet börjar och när det slutar Regeringsuppdrag till MSB och länsstyrelserna att göra en övergripande planering av skyddsåtgärder som stärker skyddet av civilbefolkningen.

MSB har uppgiften att samordna arbetet på nationell nivå. Arbetet kommer dock röra många aktörer på alla nivåer - nationellt, regionalt, lokalt - samt sektorer som ansvarar för sakfrågor som exempelvis rör transporter, hälso- och sjukvård samt omsorg, ordning och säkerhet med flera.

– Uppdraget handlar om att titta på vilka områden som är viktigast att prioritera i nuläget, samt analysera vilka skyddsåtgärder som är lämpliga utifrån olika områdens behov och förutsättningar. Det är viktigt att se skyddet av civilbefolkningen ses som det samlade system det är. Det handlar ju om flera delar som tillsammans ger ett skydd. Det kan exempelvis röra möjligheten att utrymma, tillgången till skyddsrum samt förutsättningar att varna befolkningen i området, säger Henrik Larsson, MSB som är ansvarig för uppdraget.

– Länsstyrelsesystemet har en nyckelfunktion i samordningen av planeringen. I det svenska beredskapssystemet är det de 21 länsstyrelserna som samordnar planeringen inom respektive län. Det finns också sex civilområden som har till uppgift att stödja, inrikta och prioritera länen inom civilområdet samt samordna mellan civilområdena i det berörda området, säger Gunnar Hansson, Östra civilområdet. 

– Det här är ett stort uppdrag som påverkar många som behöver göra ett jobb tillsammans. Det behövs bland annat samsyn på uppdraget och vad planeringen innebär. Där har befolkningsskyddsrådet en viktig roll, säger Alf Söderman, länsstyrelsen Gotland.  

Gunnar Hansson och Alf Söderman
Alf Söderman, länsstyrelsen Gotland och Gunnar Hansson, Östra civilområdet ser att länsstyrelsesystemet har en nyckelfunktion i den övergripande planeringen av skyddsåtgärder som stärker skyddet av civilbefolkningen och att befolkningsskyddsrådet har en viktig roll.
Gunnar Hansson och Alf Söderman Alf Söderman, länsstyrelsen Gotland och Gunnar Hansson, Östra civilområdet ser att länsstyrelsesystemet har en nyckelfunktion i den övergripande planeringen av skyddsåtgärder som stärker skyddet av civilbefolkningen och att befolkningsskyddsrådet har en viktig roll.

Föreskrift utrymning

Det pågår ett arbete med att ta fram en föreskrift för att reglera hur arbetet med utrymning ska gå till. Det finns ett utkast som kommer att skickas ut på remiss inom kort. Befolkningsskyddsrådet fick förhandsinformation om innehållet och hade möjligheten att redan nu få tycka till.

– MSB har i nuläget inte föreskriftsrätt för inkvartering, så ursprungstanken var att avvakta föreskriftsarbetet. Där har vi tänkt om. Säkerhetsläget och behovet av att påbörja planering kräver alternativa lösningar, och vi behöver göra det vi kan för att underlätta för aktörer att påbörja planeringen redan nu, säger Karin Mannerstedt Berg, myndighetsjurist på MSB.

Karin Mannerstedt Berg
Karin Mannerstedt Berg
Karin Mannerstedt Berg Karin Mannerstedt Berg

Projekt trygghetspunkter

MSB har startat upp ett tvåårigt projekt kopplat till ”trygghetspunkter” i syfte att tydliggöra vad dessa samlingspunkter för medborgarna innebär för kommunerna att omhänderta.

– Dessa samlingspunkter är en central del i arbetet med utrymning och inkvartering, och är därmed en del av lösningen i skyddet av civilbefolkningen, säger Erik Flink, projektledare på MSB.

Erik Flink
Erik Flink
Erik Flink Erik Flink

Ett eftersatt område som kräver kraftsamling

Det allvarliga omvärldsläget medför många utmaningar, men det finns också ljusglimtar.

– ”Vi är tillsammans starka”, som Per Bolinder från Försvarsdepartementet uttrycket på befolkningsskyddsrådet den 6 februari. Sverige har en välfungerande förvaltning, informerade och engagerade medborgare som dessutom har en stark försvarsvilja. Det vi har emot oss är tiden att möta nya behov. Per Bolinder uttryckte då tre parallella sätt att jobba. Det behövs systematik kopplat till utredningar, propositioner och hela den processen, men det behövs också snabbspår som ger snabba effekter. Det är också viktigt att frigöra kraften i hela systemet så att vi tillsammans bygger upp förmågan.

Förväntan på Sverige som medlemmar i Nato

Sverige är nu en del av en stark allians vilket gör oss tryggare, men det medför också skyldigheter. En sådan är att medlemsländer enskilt och tillsammans behöver ha en beredskap. Regeringsuppdraget att ta fram en övergripande planering för skyddsåtgärder som stärker skyddet av civilbefolkning, är därmed ett viktigt led i detta.

Läs mer

Om regeringsuppdraget 

Nytt befolkningsskyddsråd omhändertar civilbefolkningens behov 

Goda exempel stärker skyddet av civilbefolkningen

Det svenska beredskapssystemet

Till toppen av sidan