Till innehåll på sidan

Cybersäkerhetskonferensen 2024

Cybersäkerhetskonferensen i Stockholm hölls den 14-15 oktober 2024 med fokus på NIS2-direktivet och annan cybersäkerhetslagstiftning från EU samt de senaste nyheterna inom forskning och innovation

Detaljer

Kostnad

Konferensen är kostnadsfri.

Cybersäkerhetskonferensen 2024 hade fokus på några av de mest avgörande frågorna inom cybersäkerhet, NIS2 direktivet och de framsteg inom forskning och innovation som kommer att forma framtidens cybersäkerhetsarbete inom både offentlig och privat sektor.

Konferensens första dag berörde de utmaningar och behov vi står inför, med särskilt fokus på EU-reglering, rådande lägesbild och kompetensförsörjningsutmaningen. Dessutom riktade vi blicken mot omvärlden och internationell samverkan. Den andra dagen lyfter möjligheter och lösningar, bland annat genom EU-finansiering, nationella utlysningar inom cybersäkerhet och stöd från svenska myndigheter och Enisa.

  • Program dag 1: Utmaningar och behov

    Registreringen öppnar klockan 08.00.

    09.00: Inledning

    • Inledningstal
      MSB:s Generaldirektör inleder konferensen
      Charlotte Petri-Gornitzka, MSB

    09.30: Vad kommer vi behöva göra?

    • Att skapa motståndskraft och cybersäkerhet i Europa
      Presentationen ger en policyöversikt över EU:s initiativ på cybersäkerhetsområdet och förklarar hur systemet hänger samman. EU:s vision och strategi beskrivs tillsammans med en framåtblick mot kommande EU-åtgärder.
      Juuso Järviniemi, Europeiska kommissionen

    • NIS 2 – vilka är de huvudsakliga förändringarna och utmaningarna?
      NIS-lagstiftningen kommer snart att ersättas enligt NIS2-direktivet. De nya reglerna kommer att träffa betydligt fler aktörer och innehålla fler krav. I detta pass diskuteras vilka som omfattas av reglerna, hur kraven kan mötas och vilka dilemman man kan ställas inför som verksamhetsutövare.
      Conny Larsson, Singularity Law

    • Panelsamtal: NIS2, CER, CRA Cybersäkerhetsakten och annan EU-lagstiftning - hur hänger allt ihop?
      EU har under senare tid initierat ett flertal regleringar inom cybersäkerhetsområdet. Som verksamhetsutövare finns numera ett flertal direktiv och förordningar att förhålla sig till. I detta panelsamtal djupdyker vi i frågan hur dessa hänger ihop och vad man som verksamhetsutövare bör tänka på.
      Conny Larsson, Singularity Law; John Billow, FMV; Jan-Olof Olsson, MSB

    10.40: FIKA

    11.10: Utbrytningsspår: utmaningar med regelverken

    • Gyllene salen: Många föreskrivande kockar - om överlappande regelverk och tillsyn

    Snart får Sverige en ny cybersäkerhetslag som införlivar NIS2-direktivet i svensk lagstiftning. Ett antal sektorsansvariga myndigheter föreslås ta fram föreskrifter som beskriver hur lagen ska tillämpas – och även kontrollera att lagen följs. Men hur blir det om en organisation tillhör flera olika sektorer? Vilka krav ska följas och hur samordnas tillsynen? Detta pass handlar om NIS2-utredningens förslag, med tid för frågor och diskussion.
    Helena Andersson och Johanna Nilsson, MSB

    • Prins Eugens Salong: Identifiering av verksamhetsutövare enligt den nya cybersäkerhetslagen - Vad innebär det i praktiken?
      Historiskt har identifieringen av verksamhetsutövare enligt cybersäkerhetslagstiftningen varit en utmaning, men den nya lagen syftar till att förtydliga och effektivisera denna process. Direktivet och utredningen föreslår en tydligare definition av vilka aktörer som omfattas av lagen. Det förväntas leda till en mer enhetlig tillämpning av lagen och bättre förutsättningar för verksamhetsutövare att uppfylla sina skyldigheter. Lyssna till experter från MSB och PTS berätta om föreslagna förändringar och vad de innebär i praktiken.
      Martin Snygg, MSB och Anna Söyland, PTS
    • Solliden: Cybersäkerhetscertifiering: ett EU-verktyg för att visa uppfyllnad av cybersäkerhetskrav
      Genom EU:s cybersäkerhetsakt har ett nytt gemensamt ramverk för cybersäkerhetscertifiering införts inom hela EU. I detta pass ges information om ramverket och om vad ett europeiskt cybersäkerhetscertifikat innebär och hur det kan användas.
      Jörgen Samuelsson, FMV

    12.00: LUNCH

    13.00: Varför måste vi göra det nu?

    • Lägesbild från Sveriges nationella cybersäkerhetscenter
      Nationellt cybersäkerhetscenter presenterar den senaste händelseutvecklingen inom cybersäkerhetsområdet och lyfter fram områden som du som verksamhetsutövare bör fästa särskild uppmärksamhet vid.
      Joachim Elevant, MSB
    • Sveriges cyberberedskap – är den god?
      Mathias Antonsson ger en nulägesbild av cybersäkerheten i Sverige. Med hjälp av resultat från cybersäkerhetskollen, incidentrapporter och andra källor får du lära dig mer om det aktuella cybersäkerhetsläget hos de organisationer som upprätthåller våra kritiska samhällsfunktioner.
      Mathias Antonsson, MSB

    13.50: FIKA

    14.15: Kompetensbristen i Sverige - Hur kan vi möta utmaningen på kort och lång sikt?

    • Hur ska vi möta kompetensbehoven av cybersäkerhet i Sverige? Hur kan man utbildas när man är yrkesverksam? Gunnar Karlsson ger en kort summering av erfarenheter från utbildning för försvarsmakten och för yrkesverksamma samt en första skiss av strategin och erbjudandena från Cybercampus.
      Gunnar Karlsson, Cybercampus, Mette Svensson, Cybercampus och Anna Beckius, ISP

    15.30: Cybersäkerhet i EU och NATO

    • Nato och cyberförsvar
      Amy Ertan berättar om Natos strategiska prioriteringar och samarbete inom cyberområdet. Lär dig mer om hur Natosamarbetet fungerar och vilken betydelse det har för medlemsländernas cyberförsvar.
      Amy Ertan, NATO

    • Är Mario Draghis lösning universell? Om begränsningarna i nationella perspektiv och likheter mellan Nederländerna och Sverige
      Denna presentation belyser hur EU:s ständigt växande inre marknad utsätter företag och nationella lagstiftare för (juridiska) risker. Vi vet alla att cyber inte känner några gränser, men agerar vi verkligen utifrån den vetskapen? Och skulle den medicin som Italiens tidigare premiärminister, Mario Draghi, ordinerat i sin rapport om EU:s framtida konkurrenskraft fungera för Nederländerna och Sverige?
      Jurriën Norder, NCC-NL

    • Panelsamtal: Europeiskt samarbete på cyberområdet – gränssnitt mellan EU och Nato
      Hur förhåller sig Nato och EU till varandra på cyberområdet? Lyssna till Amy Ertan och Jurrien Norder diskutera frågan utifrån sina respektive perspektiv.
      Jurriën Norder, NCC-NL och Amy Ertan, Nato

    16.45: Summering och avslutning dag 1

    • MSB:s chef för avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer avrundar dag 1.
      Åke Holmgren, MSB

    Dagen avslutas kl. 17.00

  • Program dag 2: Möjligheter, lösningar och vägen framåt

    Konferensen öppnar klockan 08.00.

    09.00: Inledning

    • ECCC om att möjliggöra framtidens lösningar

    Chefen för EU:s kompetenscentrum för cybersäkerhet introducerar ECCC-förordningen.
    Luca Tagliaretti, ECCC

    09.30: Hur kan vi finansiera det vi behöver göra?

    • Finansiellt stöd från Sverige och EU

      För att katalysera utveckling och innovation inom cybersäkerhet behövs finansiellt stöd. Hur ser stödsystemet ut och vilka möjligheter finns? Detta pass handlar om det stöd som tillgängliggörs via svenska staten och EU.

      Senja Nordström, NCC-SE och Johan Lindberg, Vinnova

    • NCC-SE och Cybernoden: Sveriges samordningscenter och nationella kompetensgemenskap för forskning och innovation inom cybersäkerhet

      NCC-SE främjar samarbete mellan svenska forskningsinstitut, företag och myndigheter för utveckling av kunskap och cybersäkerhetslösningar. Tillsammans med NCC-SE utgör Cybernoden en nationell arena som samlar aktörer inom det svenska ekosystemet. Hör mer om hur Sveriges kompetensgemenskap och EU-finansiering kan bidra till att möjliggöra forskning och innovation, och hur du kan bli en del av lösningen.

      Christoffer Karsberg, NCC-SE och Martin Bergling, Cybernoden

    • Panelsamtal: finansiering av cybersäkerhetsforskning, -innovation och -omställning

      I passet kommer företrädare för forsknings- och innovationsfinansiärer och utbildare att diskutera finansiering av forskning, innovation och omställning. Här kommer du att få veta mer om hur företag, myndigheter och högskolor kan utveckla innovativa verksamheter som attraherar och utvecklar kompetens.

      Christoffer Karsberg, NCC-SE; Johan Lindberg, Vinnova och Shahid Raza, Cybercampus

    10.50: FIKA

    11.20: Utbrytningsspår: hur projektstöd kan sökas och användas

    • Gyllene salen: NERO – ett EU-projekt för att rusta företag mot cyberattacker

      Network for European Resilience and Optimization (NERO) är ett projekt som drivs med finansiering från programmet för ett digitalt Europa (DIGITAL). Genom verktyg och utbildningar ska projektet öka resiliensen inom cybersäkerhet, och Massive Dynamic Sweden leder utbildningsaktiviteter för att utrusta små och medelstora företag med kunskap och medvetenhet om cybersäkerhet. Välkomna att lyssna till praktiska erfarenheter av att söka finansiering och driva ett storskaligt cyberprojekt.

      Natalia Stathakarou och Menno Vischer, Massive Dynamic Sweden
    • Prins Eugenes salong: Aktuella utlysningar

    Vilka cybersäkerhetsutlysningar är aktuella idag och imorgon? Ta del av Vinnovas, NCC-SE:s och EDF-kontorets information om vad du kan söka finansiering för inom forsknings- och innovationsprogrammet Horizon Europe, implementeringsprogrammet Digital Europe, den Europeiska försvarsfonden samt våra nationella finansieringsinitiativ.
    Johan Lindberg, Vinnova; Christoffer Karsberg, NCC-SE; Sofi Nilsson och Oscar Zetterberg, FMV

    • Solliden: Att söka stöd – hantverket

      Passet fokuserar på hur arbetet med att söka finansiering går till – med exempel från olika typer av utlysningar. Vad behöver du som sökande förbereda och tänka på? NCC-SE:s experter delar sina tips och trix och du har möjlighet att ställa frågor.

      Senja Nordström, NCC-SE

    12.00: LUNCH

    13.00: Hur kan vi kompetensförsörja oss?

    • Målorienterad forskning på cybercampus

      Digital suveränitet är av största vikt för Sverige då det säkerställer nationens kontroll över sin digitala infrastruktur, data och tekniska innovationer. I en alltmer sammankopplad värld skyddar upprätthållandet av digital suveränitet mot externa hot, säkrar känslig information och främjar ekonomisk stabilitet. Under detta samtal presenteras Cybercampus forskningsuppdrag och banbrytande teknologier och strategier som utvecklas för att skydda svensk digital autonomi.

      Shahid Raza och Simone Fischer- Hübner, Cybercampus

    14.15: Utbrytningsspår: tillgängliga stödtjänster

    • Gyllene salen: Standarder i informationssäkerhetsarbetet – ett verktyg för förmågeutveckling

      ISO-standarder, såsom 27000-serien, är europiskt och internationellt erkända och ger en beprövad ram för informationssäkerhetsarbetet. Genom att följa dessa standarder kan organisationer systematiskt visa upp sina säkerhetsåtgärder till kunder, partners och tillsynsmyndigheter på ett mer trovärdigt sätt. Lyssna till Jan-Olof Andersson berätta om hur din organisation kan dra nytta av standarder och hur kopplingen ser ut mot NIS2.

      Jan-Olof Andersson, Svenska institutet för standarder

    • Prins Eugenes salong: Cybersäkerhetskollen och cybersäkerhetsrådgivning – från medvetenhet till motståndskraft

      I detta spår samtalar Mathias Antonsson och Erika Oscarius från MSB om myndighetens verktyg och stöd för ett proaktivt cybersäkerhetsarbete. Med erfarenheter från Cybersäkerhetskollen och Cybersäkerhetsrådgivningen berättar de vilket stöd ni kan få för att bli en mer motståndskraftig organisation.

      Mathias Antonsson och Erika Oscarius, MSB

    • Solliden: CERT-SE – hur stöttar vi samhället att förebygga och hantera it-incidenter?

      CERT-SE erbjuder operativt stöd genom såväl förebyggande arbete och som stöd vid incidenter. I detta pass pratar Andreas Stenmark om CERT-SE:s tjänsteutbud riktat mot verksamhetsutövare.

      Andreas Stenmark, MSB

    15.00: FIKA

    • Mot en starkare cybersäkerhet i Europa: ENISA:s operativa stöd till verksamhetsutövare inom NIS2

      I en värld där antalet cyberincidenter ständigt ökar är det bästa sättet att förebygga en cyberkris att utveckla sin beredskap och samarbeta. Enisas Support Action främjar just detta och erbjuder stödåtgärder för väsentliga och viktiga entiteter enligt NIS2, helt kostnadsfritt. Syftet är att komplettera och stärka den befintliga nationella cybersäkerhetskapaciteten.

      Andrea Dufkova, Enisa

    16.00: Vad är nästa steg?

    Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin blickar framåt och ger sin syn på aktuella utmaningar och möjligheter inom cybersäkerhet
    Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar

    16.30: Summering och avslut

    • MSB:s chef för avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer avrundar dag 2.
      Åke Holmgren, MSB

    Konferensen avslutas klockan 16.45

  • Biografier över talare

    Anna Beckius

    Gruppchef, enheten för utländska direktinvesteringar, Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Anna har arbetat inom telekom i olika roller de senaste 17 åren. Anna är civilingenjör från KTH och kommer närmast från Post- och telestyrelsen (PTS).

    Amy Ertan
    Amy Ertan är Cyber and Hybrid Policy Officer vid Natos högkvarter, där hon stöder utvecklingen av cyberpolicyer och initiativ i hela alliansen. Tidigare var Amy forskare inom cyberstrategi vid bl.a. NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. Hennes forskningsintressen inom cyberstrategi och framväxande säkerhetsutmaningar har lett till publikationer om ämnen som kopplingen mellan cyberframväxande teknologier, offensiva cyberoperationer och mänskliga aspekter av cybersäkerhet. Amy har en doktorsexamen i informationssäkerhet från, där hennes forskning fokuserade på säkerhetskonsekvenserna av artificiell intelligens i militära sammanhang.

    Andrea Dufkova
    Andrea Dufkova arbetar inom enheten för operativt samarbete vid Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå (ENISA). Hon inledde sin tjänstgöring vid byrån 2008 och har spelat en viktig roll när det gäller att främja utvecklingen av enheter för hantering av it-säkerhetsincidenter (CSIRT-enheter) och förbättra incidenthanteringskapaciteten i och utanför Europa. Andrea är också en certifierad SIM3-revisor som är skicklig på att bedöma CSIRT-enheternas mognad och bidrar aktivt med sin expertis för att stödja nationella och sektoriella CSIRT-enheter i deras arbete med att förbättra sin kapacitet.

    Andreas Stenmark
    Andreas Stenmark tjänstgör vid CERT-SE som chef för enheten teknisk cybersäkerhet. Han har under lång tid arbetat med cyber-, lednings- och sambandssystem vid Försvarsmakten i olika roller. Trots sin tekniska bakgrund tror han att många av utmaningarna går att lösa utan att vara teknikdrivna.

    Anna Söyland
    Anna Söyland är jurist på Post- och telestyrelsen (PTS) och har de senaste fem åren arbetat med telekom, eIDAS och NIS. Under 2023 arbetade hon som utsänd nationell expert på EU-kommissionen i Bryssel, där hon koordinerade och följde lagstiftningsarbetet inom cyberparaplyet. I nuläget är hennes fokus förberedelser inför NIS2 på PTS, där hon bl.a. lett arbetet i att ta fram PTS e-tjänst, ett verktyg som stöttar verksamhetsutövare under myndighetens sektorsansvar att bedöma om de träffas av den kommande NIS2-lagstiftningen

    Carl-Oskar Bohlin
    Ministern för civilt försvar ansvarar för samordningen av civilt försvar och samhällets krisberedskap, övergripande frågor om informations- och cybersäkerhet och frågor om psykologiskt försvar. Han har också myndighetsansvar för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Myndigheten för psykologiskt försvar.

    Charlotte Petri Gornitzka
    Charlotte Petri Gornitzka är sedan december 2021 generaldirektör för MSB. Charlotte har över tjugo års erfarenhet av internationellt utvecklingssamarbete. Bland annat som biträdande generalsekreterare för FN:s barnfond Unicef, ordförande för biståndskommittén vid OECD, samt som generaldirektör för Aids. Dessförinnan var Charlotte generalsekreterare för Internationella Rädda Barnen, Rädda Barnen i Sverige, samt biträdande generalsekreterare och kommunikationsdirektör på Svenska Röda Korset. Hon har en bakgrund som managementkonsult med fokus på förändringsledning och kommunikation.

    Christoffer Karsberg
    Christoffer Karsberg är samordningsansvarig för Sveriges nationella samordningscenter för cybersäkerhetsforskning och innovation, NCC-SE, vid MSB. Innan dess ledde han MSB:s arbete med genomförandet av det första NIS-direktivet i Sverige. Christoffer har också en bakgrund från ENISA som ”Expert in Network and Information Security”, samt från PTS som projektledare och enhetschef med driftsäkerhetstillsyn över sektorn elektronisk kommunikation. Christoffer är suppleant i styrelsen för ECCC, the European Cybersecurity Competence Centre och är utsedd expert inom cybersäkerhet i programkommittén för Digital Europe.

    Conny Larsson
    Conny Larsson är advokat och har främst specialiserat sig på IT-rättsliga frågor inom olika säkerhetsområden, såsom informationssäkerhet, cybersäkerhet och IT-säkerhet, olika slags IT-avtal, licenser och även frågor om informationshantering, sekretess, tystnadsplikt och företagshemligheter, försvars- och nationella säkerhetsfrågor samt i samband med brotts- och incidentutredningar. Han har även under 1989-2009 varit verksjurist och bolagsjurist inom IT- och telekomområdet där sådana slags frågor ingått i hans arbetsuppgifter och ingår därtill i styrelsen för Sig Security och SIJU (Svenska föreningen för IT- och juridik).

    David Olgart
    David Olgart är föreståndare för Cybercampus Sverige, avdelningschef, KTH. David har mer än 25 års erfarenhet av cybersäkerhetsarbete som expert och verksamhetsledare i försvarssektorn, både från statliga myndigheter och som konsult. Före september 2023 koordinerade han Försvarsmaktens forskning och teknikutveckling för cyberförsvaret. David är civilingenjör i datavetenskap från KTH med inriktning mot datasäkerhet och informationssystem, och har verkat som officer och mariningenjör i Försvarsmakten.

    Erika Oscarius
    Erika Oscarius är teamledare för MSB:s rådgivningstjänst för cybersäkerhet, där aktörer erbjuds organisationsanpassad rådgivning och stöd i sitt proaktiva cybersäkerhetsarbete. Erika har arbetat med ledarskap och verksamhetsutveckling i olika chefs- och ledarroller i 15 år. Hon har med sig erfarenheter av allt från kundservice till kvalitetssäkring, projektledning, förändringsledning och informationssäkerhetsarbete.

    Gunnar Karlsson
    Gunnar Karlsson är professor vid KTH och utbildningsansvarig vid Cybercampus Sverige. Han har lett och utvecklat utbildning från KTH för cybersoldater och specialistofficerare i cybersäkerhet vid Försvarsmakten och är medgrundare till KTH Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet (CDIS). Hans forskning är inom området kommunikationsnät.

    Helena Andersson
    Helena Andersson arbetar vid MSB:s avdelning för cybersäkerhet och säkra kommunikationer. Helena är verksamhetsstrateg med en bakgrund inom rättsinformatik och har bland annat medverkat som expert i NIS2- och CER-utredningen samt ansvarat för MSB:s föreskriftsarbete kopplat till NIS-regleringen.

    Jan-Olof Olsson
    Jan-Olof Olsson har en bakgrund från energibranschen där han arbetade med styrning och övervakning för vattenkraft och eldistribution. I arbetet ingick företagets egen krisberedskap, branschsamarbeten och samhällskontakter i samband med strömavbrott och höga flöden. Sedan 2014 arbetar han på MSB inom området samhällsviktig verksamhet och samhällets funktionalitet och försörjning, men även föreskrifter om identifiering vid införandet av NIS-regleringen. Jan-Olof sitter även med i olika internationella fora inom området, bland annat med framtagandet av CER-direktivet.

    Johanna Nilsson
    Johanna Nilsson arbetar vid MSB:s avdelning för cybersäkerhet och säkra kommunikationer. Johanna är informationssäkerhetsspecialist och har arbetat med tillsynssamordning och andra NIS-frågor på MSB sedan 2018.

    John Billow
    John Billow har mångårig erfarenhet av cyberfrågor, säkerhet, rättsstatsfrågor och internationellt samarbete. Han är idag chef för avdelningen cybersäkerhet och certifiering vid FMV. Innan nuvarande uppdrag arbetade han som partnerskaps- och policysamordnare på Interpols cyberbrottsdirektorat i Singapore. Under åren 2017 till 2021 under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd bevakade och förhandlade han säkerhetsfrågor inom rättsstats- och cyberområdet som rättsråd och polisrådgivare vid Sveriges FN-representation i New York. Dessförinnan var han utsänd som rättsråd vid Sveriges EU-representation i Bryssel.

    Jurriën Norder
    Jurriën Norder har nyligen tillträtt tjänsten som chef för NCC-NL. Han har en bakgrund i statsvetenskap vid Uppsala universitet och har under de senaste 14 åren haft olika befattningar på departement till exempel utrikesministeriet, National Security and Intelligence Agency (AIVD), NCSC och för närvarande Nederländernas Enterprise Agency (som värdorganisation för NCC-NL). NCC-NL har en nyckelposition när det gäller att försöka sammanföra det nederländska cyberekosystemet med det europeiska cyberekosystemet för att skapa innovationer, uppskalningar eller förbättring av vår kollektiva konkurrenskraft som europeisk union.

    Juuso Järviniemi
    Juuso Järviniemi är policyhandläggare vid enheten för cybersäkerhet och digital integritetspolicy vid DG CNECT vid Europeiska kommissionen. Hans huvudsakliga fokusområde är NIS2-direktivet, tillsammans med EU-US Cyber Dialogue, den kommande europeiska handlingsplanen för cybersäkerhet på sjukhus och vårdgivare och det internationella initiativet mot ransomware. Innan Juuso började i sin nuvarande roll arbetade han vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för informationsteknik och GD DIGIT och GD Grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar (Europeiska grannskapspolitiken och utvidgningsförhandlingar).

    Luca Tagliaretti
    Luca är chef för ECCC och har mer än 20 års erfarenhet av arbete med europeiska institutioner och internationella organisationer. Hans expertis ligger inom digital transformation, cybersäkerhet, forskning och utveckling. Luca har tidigare haft chefspositioner vid eu-LISA och Cental Bank Counterfeit Deterremce Group vid den europeiska centralbanken, och i hans akademiska bakgrund finns bl.a. en ingenjörsexamen från Polytechnic University of Milan, en mastersexemen från School of Management of the Polytechnic of Milan och en MBA från Oxford Brookes University.

    Martin Bergling
    Martin Bergling är koordinator för Cybernoden, den svenska noden för att accelerera innovation och forskning inom cybersäkerhet. Dessförinnan har Martin arbetat med IT- och informationssäkerhet på bl.a. Riksbanken och FMV, samt som konsult hos IBM, Telia och Nixu. Han är även aktiv inom flera säkerhetsföreningar, bl.a. SIG Security, där han leder bokcirklar om kvantitativ riskanalys.

    Martin Snygg
    Martin Snygg är en erfaren och engagerad expert inom informations- och cybersäkerhetsområdet. Med en bakgrund inom både offentlig och privat sektor som bland annat DSO, informationssäkerhetssamordnare, teknisk konsult och projektledare är han nu verksam vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), där han arbetar med den nationella samordningen av NIS-regleringen.

    Mathias Antonsson
    Mathias Antonsson leder teamet som arbetar med strategisk cybersäkerhetsanalys på MSB. Teamet genomför Cybersäkerhetskollen, analyserar it-incidenter, tar fram lägesbilder och samverkar med EU etc. En viktig del av uppdraget är att kommunicera kunskapen om hur du skyddar din organisation mot incidenter, varför teamet årligen publicerar flera större rapporter om informations- och cybersäkerhet.

    Mette Svensson
    Mette är en erfaren affärsutvecklingschef med fokus på kontinuerlig utbildning och livslångt lärande, idag på Cybercampus Sverige. Mette har haft en omfattande karriär inom internationalisering av högre utbildning. Hon brinner också för innovation och är expert på projektutveckling och strategiskt partnerskapsbyggande.

    Natalia Stathakarou
    Natalia Stathakarou är medgrundare och utvecklingschef på Massive Dynamic Sweden (MDS) samt forskare vid Karolinska Institutet och Tokyo Metropolitan University. Hennes forskningsbakgrund är inom området att förbättra beslutsfattande genom digital utbildning.

    Oscar Zetterberg
    Oscar är systemingenjör inom informationssäkerhet vid Försvarets Materielverk, och har dessförinnan varit systemutvecklare inom privat sektor. Oscars är ansvarig expert för EDF-ärenden inom cyber. I övrigt jobbar han med informationssäkerhetsansvar inom projekt, utveckling och kontroll av informationssäkerhetsarbete.

    Senja Nordström

    Senja Nordström är rådgivare EU-utlysningar på Sveriges nationella samordningscenter för forskning och innovation inom cybersäkerhet, NCC-SE, vid MSB. Hon har en gedigen bakgrund inom digitalisering, forskningsfinansiering och innovation och kommer nu senast från en anställning på Energimyndigheten.

    Shahid Raza
    Prof. Shahid Raza är forskningsledare för enheten för cybersäkerhet på RISE och Cybercampus Sverige, där han har arbetat sedan 2008. Shahid var med och grundade Cybercampus Sweden (cybercampus.se) samt RISE Cyber Range och Swedish Cybersecurity Research and Innovation Node (cybernode.se). Shahid är en expert på cybersäkerhet; Hans vetenskapliga arbete, publicerat i prestigefyllda tidskrifter och konferenser, har fått över 6 800 citeringar. Han har en docenturtitel från Uppsala universitet, en doktorsexamen från Mälardalens högskola och en MSc-examen från KTH, allt inom cybersäkerhet.

    Simone Fischer- Hübner
    Simone Fisher är Professor i datavetenskap vid Karlstads universitet och ansvarig för Forskarutbildningar på Cybercampus Sverige. Hon bedriver tvärvetenskaplig forskning för att överbrygga klyftan mellan tekniska och juridiska aspekter av integritet, och är mottagare av ett antal prestigefyllda priser från både det vetenskapliga samfundet och industrin. Simone Fischer- Hübner har grundat och aktivt drivit SWITS (Swedish IT Security Network) sedan 2001, ett framgångsrikt nationellt nätverk av datasäkerhets- och integritetsforskare.

    Sofi Nilsson
    Sofi Nilsson har lång erfarenhet av upphandling, produktionsstyrning, projektledning och internationella relationer från både privat- och offentlig sektor. Sofi är rådgivare på EDF-kontoret på FMV som sammanhåller och koordinerar svensk myndighetssamverkan inom EDF och andra EU-program.

    Åke Holmgren
    Dr. Åke J. Holmgren är chef för cybersäkerhet och säker kommunikation på MSB. Han har mer än 20 års erfarenhet av cybersäkerhet och skydd av kritisk infrastruktur. Dr. Holmgren är ansvarig för den nationella CSIRT-funktionen (CERT-SE), det nationella radiosystemet Rakel, myndighetens arbete med ledningscentraler och rymdrelaterad verksamhet. Dr. Holmgren är medlem i den strategiska ledningsgruppen för det nationella cybersäkerhetscentret (NCSC) i Sverige.
    Dr. Holmgren har arbetat vid olika statliga funktioner i Sverige, bland annat Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Krisberedskapsmyndigheten (KBM). Han har varit medlem i den norska kommissionen för samhällets digitala sårbarhet. Dr. Holmgren har varit gästforskare vid Institute for Civil Infrastructure Systems, Wagner Graduate School of Public Tjänst, New York University. Han har en doktorsexamen i risk- och säkerhetsanalys och en M.Sc ingenjörsexamen, båda från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, och en B.Sc examen i företagsekonomi och nationalekonomi från Stockholms universitet.

MSB förbehåller sig rätten att begränsa antalet platser per organisation samt göra ett urval bland de anmälda. Detta för att få en balanserad fördelning mellan sektorer och organisationer.

Tillfällen

Anmälan stängd
Ort: Stockholm
Lokal: Elite Hotel Marina Tower
Klockan: 08:00
Längd: Två dagar
Till toppen av sidan