Släckmedel för räddningstjänst
Räddningstjänsten har ett antal olika släckmedel och tekniker för att bekämpa bränder. I dag gäller det inte bara släckeffektivitet utan hänsyn behöver också tas till miljöpåverkan. Varje situation kräver den bästa lösningen för att åstadkomma så små skador som möjligt.
På den här sidan
Destruering av skumvätskor med PFAS avslutad
MSB hade under 2022 och 2023 i uppdrag från regeringen att destruera skumvätskor med PFAS som funnits hos räddningstjänsten. För att finansiera destrueringen fick MSB bidrag från Naturvårdsverket.
MSB samlade in och destruerade 416 ton skumvätska med PFAS från 111 räddningstjänster i Sverige.
Totalt 416 ton hälso- och miljöfarligt brandsläckningsskum med PFAS insamlat (januari 2024)
Läs mer om destrueringen av PFAS hos Naturvårdsverket
Utrustning och metoder vid släckning
Oavsett vilken metod som väljs måste den vara väl inövad. Samtlig personal i tjänst vid en insats måste behärska den utrustning och de metoder som används. Detta gäller i synnerhet utrustning och metoder som sällan används, det vill säga där personalen inte kan få tillräcklig erfarenhet från användning under skarpa förhållanden.
Publikationer
- Samla upp släckvatten - behov, utveckling och lösning inom släckvattenhantering
- Rena Släckvatten - behov, utveckling och lösning inom släckvattenhantering
- Rekommendationer för minskad användning av brandsläckningsskum (pdf)
- Förmåga och begränsningar av förekommande släcksystem vid brand i byggnad : fokus på miljöarbete
- Studie av brandsläckningsmedel ur ett miljöperspektiv
- Kartläggning av brandsläckningsskum på den svenska marknaden
- Rapport avseende innehåll i och miljöpåverkan av släckskum (engelska)
- Bedömning av försök utförda för att jämföra släckverkan mot A-brand med A-skum, vatten och vatten med tillsats av ytspänningsnedsättande medel
- Rätts-PM: LSO och miljöbalken (pdf)
Minimera användningen av brandskum
Miljöaspekten är viktig i de beslut och rekommendationer MSB ger ut. Det vi rekommenderar baseras på evidens och forskning. Tillsammans med Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket avråder MSB från användning av fluorbaserade brandsläckningsskum för de allra flesta typer av bränder. Dessa skumvätskor ska endast användas i sådana fall då inga andra alternativa släckmetoder är tillämpliga, företrädesvis vid omfattande vätskebränder.
Alternativ finns till brandskum
Tester har även visat att det finns alternativ till skum som släcker lika effektivt. MSB har finansierat flera studier, forskning och praktiska försök för att testa effektivitet och släckegenskaper för alternativa släckmetoder/medel.
Det är även viktigt att minska mängden vatten som används vid släckning för att minska mängden släckvatten som behöver tas om hand efter en brand.
Vid sällanhändelser såsom cisternbrand och omfattande brand i kemisk industri, kan det fortfarande vara nödvändigt att använda skum som släckmedel. I många andra fall finns det som alternativa släckmedel.
Vid anläggningar som omfattas av skyldigheterna i 2 kap. 4§ i lagen om skydd mot olyckor, så kallad farlig verksamhet, kan det finnas fasta anläggningar för släckmedel. Det kan innebära att räddningstjänsten själva inte behöver ha med eget skum vid en eventuell insats.
Omhändertagande av släckvatten
Brandsläckningsskum innehåller tensider vars ytaktiva förmåga kan göra att släckvattnet lättare når grundvattnet. Brandsläckningsskum drar även med sig kemiska ämnen som bildas vid själva branden. Det är därför viktigt att minimera mängden släckvatten och att ta om hand det släckvatten som bildas. Då även andra brandsläckningsskum än de fluorerade kan medföra betydande miljöpåverkan anser MSB att även släckvatten som innehåller andra sorters skum i största möjliga utsträckning ska samlas upp och skickas till destruktion. Kan detta inte genomföras rekommenderar MSB användning av andra släckmetoder om det är möjligt.
MSB:s arbete kring släckvatten och brandskum
MSB arbetar löpande med frågor om släckvatten. Vi finansierar projekt för att utveckla metoder och tekniker för att ta fram utrustning för uppsamling av förorenat släckvatten. Det är en utmaning för räddningstjänsten att hantera och samla upp släckvatten och vi arbetar för att ta fram tydligare riktlinjer. Att minska miljöpåverkan är viktigt och vi kommer att fortsätta med utbildningsinsatser för att öka kompetensen hos räddningstjänsten. Vi arbetar också för att tydliggöra de juridiska ansvarsförhållandena både för effektiv brandsläckning i kombination med minskad miljöpåverkan. Läs mer om detta under ”Påverkan på miljö”.
Publikation
Effekter på miljön från kontaminerat släckvatten
MSB2160, 2023
Denna vägledning vänder sig främst till dig som verkar i en kommun och som i dagsläget är eller kommer att vara en del av den kedja som syftar till att minska spridningen av kontaminerat släckvatten u...