Ladda ner eller beställ broschyren Om krisen eller kriget kommer
I den nya broschyren får du råd om hur du kan förbereda dig, och vad du ska göra om krisen eller kriget kommer. Här kan du ladda ner en digital version eller beställa extra exemplar.
På den här sidan
Läget i världen har kraftigt försämrats sedan den tidigare broschyren skickades ut 2018. Krig pågår i vår omvärld, extremväder blir allt vanligare. Terrorhot, cyberattacker och vilseledande information används för att skada och påverka oss. Sverige har även gått med i försvarsalliansen Nato. Mot den bakgrunden fick MSB regeringsuppdraget att ta fram en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.
Broschyren finns digitalt på flera språk, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och i punktskrift. Den går också att beställa på engelska.
Här beställer du eller laddar ner broschyren
-
Varför ger MSB ut en ny broschyr?
Det råder krig i vårt närområde och säkerhetsläget är det allvarligaste sedan andra världskriget. Terrorhot, cyberattacker och vilseledande information används för att skada och påverka oss. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Insikten om detta allvar behöver nå fler. Därför gav regeringen i vintras MSB i uppdrag att ta fram ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Broschyren ger befolkningen råd om hur de kan förbereda sig - om krisen eller kriget kommer - för att öka befolkningens förmåga, motståndskraft och försvarsvilja. Ett motståndskraftigt folk är en viktig del av det svenska totalförsvaret.
Sverige har en tradition av att kommunicera med landets befolkning om kris och krig. Detta är den femte versionen av broschyren som skickats ut till allmänheten i Sverige. Tidigare broschyrer har skickats ut 1943, 1952, 1961 och 2018. De tre första broschyrerna hade titeln Om kriget kommer.
I Sverige har vi totalförsvarsplikt vilket betyder att de allra flesta har en skyldighet att bidra vid krigsfara eller krig. Riksdag och regering vill att alla efter förmåga ska klara sina mest grundläggande behov vid kris och krig i minst en vecka utan stöd från samhället. Det är nödvändigt eftersom samhällets resurser inte räcker till alla samtidigt då utan måste gå till de med störst behov. I grunden har vi alla ett ansvar för vårt eget liv och vår egen säkerhet– och för att efter förmåga hjälpa varandra.
-
Finns det särskild information riktad mot barn?
På vår webbplats Lilla krisinfo finns det barnanpassad information om innehållet i broschyren.
-
Känner du dig orolig?
Vi lever i en tid med hot som kan skapa oro och osäkerhet. På krisinformation.se finns det samlad information för dig som känner oro.
-
När får jag min broschyr?
Utskicket till samtliga drygt fem miljoner hushåll börjar den 18 november, och pågår under cirka två veckor.
Broschyren kommer även att skickas ut till drygt sex miljoner digitala brevlådor (Kivra, Billo och Min myndighetspost), efter att den tryckta versionen delats ut. Det utskicket börjar den 4 december och tar cirka en vecka. För att få broschyren till sin digitala brevlåda ska du vara folkbokförd i Sverige, ha fyllt 16 år och skaffat en brevlåda senast 1 december 2024.
-
Vad gör jag om jag inte får broschyren?
Har du inte fått en tryckt broschyr i slutet av november kan du beställa en tryckt version här på msb.se.
Har du inte fått en broschyr till din digitala brevlåda mot slutet av december ska du ta reda på vilken som är din brevlådeoperatör (Kivra, Billo eller Min myndighetspost) och kontakta dem för att göra en felanmälan. Tänk på att du kan ladda ner broschyren här på msb.se.
-
Vart ska jag vända mig om jag har frågor?
De vanligaste frågorna får du svar på här på msb.se.
Hemberedskap - preppa för minst en vecka
TotalförsvarspliktHittar du inte svar kan du kontakta MSB på telefon 0771-240 240 eller e-post; broschyren@msb.se
-
Vilka språk finns broschyren på?
Den översätts till engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska.
-
Varför skickar ni broschyren digitalt till minderåriga?
Från och med det år du fyller 16 till och med det år du fyller 70 är du totalförsvarspliktig och skyldig att bidra till totalförsvaret vid krigsfara och krig. I och med att man omfattas av totalförsvarsplikten är innehållet i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” relevant för den som är 16 år.
-
Vad är nytt i den här broschyren jämfört med versionen från 2018?
Den nya broschyren tar upp fler områden än den tidigare. Den har större fokus på beredskapen för krig och innehåller en översiktlig beskrivning av hur du ska agera vid höjd beredskap. Den beskriver bland annat olika skydd vid militära angrepp, vad du bör ta med vid utrymning och hur oro kan hanteras.